Aparat dentar safir

Clinica stomatologica » Aparate dentare » Aparat dentar safir

Informatii validate medical de Dr. Klodian Hazizi

Info suplimentare:

0733.733.030

Dacă nu îți place zâmbetul tău din oglindă, din poze, ai tendința de a îl ascunde, înseamnă că cel mai probabil te gândești la purtarea unui aparat dentar. Și pentru că nici aparatele dentare nu mai sunt ce au fost, astăzi (datorită tehnologiei evoluate, inclusiv în ramura care se ocupă cu alinierea  dinților – ortodonția), soluțiile sunt atât eficiente, cât și plăcute din punct de vedere vizual.

Aparatul dentar din safir îți corectează repede problemele danturii și va trece aproape neobservat atunci când vei zâmbi.

Te tentează? Află răspunsurile pe care le căutai din rândurile următoare:

Ce este aparatul dentar din safir?

Aparatul dentar din safir reprezintă alternativa estetică la aparatul metalic, bazându-se pe un design revoluționar care l-a făcut popular în rândul adulților. Mai precis, bracket-urile sunt realizate din cristal transparent dur (numit monocristalin), șlefuite perfect, pentru a face aparatul dentar să fie aproape invizibil. 

Principiul de funcționare este același ca al aparatului dentar metalic, bracket-urile lipite pe suprafața dinților sunt legate între ele de un arc subțire, foarte fin și aplică o presiune constantă pentru a ghida dantura în poziția corectă.

De știut

Safirul este un mineral cu o duritate mare (duritate 9 pe scara Mohs, după diamant), recunoscut pentru estetica sa deosebită. Prelucrarea complexă a acestui mineral la temperaturi ridicate conduce la obținerea unor brackeți duri și transparenți, ideali pentru aparatele dentare moderne și plăcute din punct de vedere vizual.

Care sunt avantajele și dezavantajele aparatului dentar din safir?

Avantaje

 • este un aparat dentar aproape invizibil, foarte discret, dat fiind bracket-urile mici și transparente din safir;
 • este foarte rezistent, datorită ultimelor tehnologii de fabricație și a mineralului folosit – safirul;
 • oferă rezultate excelente, chiar și în cazul celor mai complexe anomalii dentare;
 • asigură mai mult confort pacientului pe durata tratamentului (bracketurile cu margini netede, rotunjite, din safir prezintă șanse mai mici de a irita obrazul în interior)
 • permite realizarea facilă a igienei orale;
 • ușor de purtat, nu influențează vorbirea și masticația;
 • poate fi purtat atât de copii, adolescenți, cât și de adulți;
 • bracket-urile nu se colorează;
 • arcul și sârmulițele pot fi nuanțate, astfel încât să fie albe ca și smalțul, pentru un efect estetic sporit (inelele elastice sunt transparente);
 • îmbină în mod fericit două criterii foarte importante pentru pacient: eficiența și aspectul estetic;

Dezavantaje

 • are un preț mai mare decât aparatul clasic cu brackeți din metal;
 • după îndepărtarea aparatului va fi necesară purtarea aparatului de contenție;
 • este obligatorie igiena orală după fiecare masă;
 • poate cauza iritații ale obrazului interior, însă sunt rezolvate foarte ușor cu ceară dentară;
 • pe toată durata tratamentului pacientul va merge în fiecare lună la control;

Aparat dentar din safir sau metalic, pe care îl aleg?

De pecizat încă o dată este faptul că ambele aparate dentare au același principiu de funcționare, bazat pe cele trei componente de bază: brackeți, arc, ligaturi (micile inele elastice). Amândouă aceste aparate dentare fixe pot fi utilizate indiferent de vârstă sau de dificultatea cazului. 

Estetică

Întrebarea la care trebuie să îți răspunzi în această situație este: Cât de mult contează pentru mine factorul estetic al aparatului dentar? Prin urmare, o persoană cu o viață socială foarte activă, care are întâlniri cu clienții, ține prezentări în fața unui public numeros sau pur și simplu își face griji de ce va spune lumea din jur, va opta pentru un aparat dentar din safir. Pentru că adolescenții pun foarte mare preț pe imagine, experimentează primele relații, aparatul din safir a devenit extrem de popular în rândul lor. De asemenea, este o soluție aleasă și de adulții care nu vor să fie asociați cu imaginea clasicului aparat metalic. În plus, independența financiară, face de multe ori ca pentru ei, aparatul dentar din safir să fie o opțiune firească. 

În concluzie, din punct de vedere estetic câștigă aparatul dentar din safir, datorită bracket-urilor transparente, care nu se colorează, indiferent de alimentele și băuturile consumate.

Rezistență

Din punct de vedere al durabilității bracket-urilor, este știut faptul că cele din metal sunt mai solide, cu o rezistență foarte bună la șocuri. Dar așa cum ai aflat, safirul este clasificat ca al doilea cel mai dur mineral după diamant, prin urmare nici în acest caz nu ai de ce să îți faci griji. Deci rezistența nu reprezintă un factor eliminator, penru că atât aparatul metalic, cât și cel din safir fac față cu brio acestei exigențe. Oricum, în ambele cazuri, există restricția ca pacientul să nu mănânce alimente dure (alune, nuci, migdale) sau să muște din fructe tari, pentru a nu se dezlipi vreunul dintre brackeți. 

Durata tratamentului

Este normal să îți dorești ca durata tratamentului să fie cât mai scurtă. Totul depinde de complexitatea cazului, iar medicul ortodont poate să îți spună cu aproximație, încă de la primul consult, cât timp va trebui să porți aparatul dentar (fie metalic sau din safir). Dacă te aștepți ca unul dintre aceste aparate dentare să scurteze semnificativ perioada de tratament, cu trei, patru sau cinci luni, acest lucru nu se întâmplă. Fie că optezi pentru aparat metalic, fie pentru cel din safir, durata de timp va fi aproximativ aceeași. Este posibil ca tratamentul să se termine mai repede în cazul aparatului dentar metalic cu o lună de zile. 
Dacă îți dorești în mod expres o durată mai mică de tratament, atunci ia în considerare aparatul autoligaturant Damon, al cărui principiu de funcționare este diferit, însă și costul acestuia este mai mare.

Preț

Din punct de vedere al prețului, costul mai mic îl are aparatul metalic. De regulă, diferența între cele două aparate este de 1000 lei/arcadă. Safirul monocristalin din care sunt confecționații brackeții, fac din aceștia adevărate bijuterii, prin urmare costul mai mare al aparatului din safir se datorează aspectului estetic foarte plăcut.

Care este mai bun, aparatul dentar din safir sau ceramic?

Aproape la fel

Singura diferență dintre cele două aparate o reprezintă materialul din care sunt confecționați brackeții. Durata de tratament este aceeași în ambele cazuri, totodată și la capitolul estetic aceste aparate au un mare câștig, sunt foarte greu de observat față de clasicul aparat din metal. 

Brackeții aparatului din safir sunt transparenți, datorită materialului din care sunt confecționați, cristale de safir șlefuite. Aparatul ceramic are brackeții de culoare alb-opac sau pot fi transparenți, dar la un nivel mai mic decat cei din safir. Din acest motiv, aparatul dentar cu brackeți din ceramică fac dinții să pară mai voluminoși, ca și cum ar ieși în afară. La aparatul din safir, gradul înalt de transparență face ca acesta să fie aproape de neobservat. În plus, datorită suprafeței ultrafine a brackeților, dar și a colțurilor rotunjite, confortul este unul sporit în cazul acestei alegeri. De punctat este și faptul că prețul aparatului din safir este cu doar puțin mai mare decât a celui ceramic.

Nici bracketurile din safir, nici cele din ceramică nu se pătează, sunt foarte ușor de aplicat și de îndepărtat și nu afectează smalțul dentar.

În concluzie, ambele aparate sunt la fel de bune, au aceeași eficiență, diferența constă doar la nivel estetic, cu mențiunea că amândouă variantele sunt deja o soluție câștigătoare din acest punct de vedere

Cât timp trebuie să port aparatul dentar din safir?

Durata de tratament diferă de la pacient la pacient, în funcție de complexitatea cazului, însă de regulă este cuprinsă între 18 și 24 de luni. La prima întâlnire cu medicul ortodont, acesta îți va spune concret, în cazul tău, cât timp va trebui să porți aparatul.

Cât de des trebuie să merg la cabinetul stomatologic în perioada tratamentului?

Pentru a ajunge la rezultatele dorite în timpul preconizat de medicul ortodont (potrivit complexității cazului tău) este important să respecți vizitele regulate la cabinet. Va trebui să mergi la control în fiecare lună pe perioada tratamentului, pentru ca medicul să realizeze activarea aparatului, adică să aplice forța corespunzătoare, cu scopul ghidării dinților în poziția corectă.

Nu îți face griji, controlul de activare durează doar 10 – 15 minute! 

Cum trebuie să am grijă de aparatul dentar din safir?

Recomandări
 • spală-te pe dinți după fiecare masă;
 • folosește ața dentară și apa de gură;
 • ai grijă ca din kit-ul de îngrijire orală să nu îți lipsească periuța interdentară, foarte utilă pentru îndepărtarea resturilor din aparat;
 • nu mușca din fructe tari și nu mânca alimente dure precum alune, migdale, fiindcă riși ca vreunul dintre bracket-uri să se desprindă;
 • evită alimentele lipicioase (gumă de mestecat, caramele) pentru că se pot lipi de aparat;

Dinții se pot strâmba din nou după ce nu mai port aparat?

Rezultatul obținut cu purtarea aparatului dentar este pe viață, dacă asculți sfaturile medicului ortodont. Trebuie să știi că după ce aparatul dentar va fi dat jos, va trebui să porți un aparat de contenție (retainer), cu rolul de a păstra dinții în poziția câștigată. Durata de timp pentru purtarea retainer-ului diferă de la pacient la pacient, în funcție de caz. Nu îți face griji, acesta se poartă de regulă doar noaptea. Poate fi și permanent, însă nu se observă, pentru că este o sârmuliță foarte subțire plasată pe partea interioară a dinților.

De asemenea, o altă recomandare a medicului ortodont pentru rezultate pe termen lung, este extracția măselelor de minte, cele care erup între 17 și 30 de ani și care pot duce la înghesuirea dinților. 

Aparatul dentar schimbă fizionomia feței?

Odată cu îndreptarea și alinierea dinților, dar și a corectării mușcăturii greșite, fizionomia se va schimba și ea în bine. Imaginează-ți cazul în care dinții superiori din față ies cu mult înainte, iar buza îi urmează. După corectarea dinților, aspectul fizionomiei este îmbunătățit, buza nu va mai fi împinsă de dinți, se va afla într-o poziție firească.

Cât costă aparatul dentar din safir?

Costul este adesea un factor important în procesul de selecție al unui aparat dentar, lucru ușor de înțeles. Cu toate acestea, prețul nu ar trebui să constituie un impediment, dat fiind faptul că este o investiție care asigură sănătatea dentară și un zâmbet natural, simetric și frumos pentru o viață întreagă.

Aparatul dentar din safir are un preț mai ridicat decât alte modele, lucru datorat brackeților discreți și eleganți creați din safir, o piatră prețioasă ce necesită o șlefuire atentă în condiții speciale.

La Denttaglio Clinic

Prețul pentru aparatul dentar din safir este de 3800 lei/arcadă. În clinica noastră, aparatele dentare cu safir sunt atent create, din materiale rezistente și sigure, potrivindu-se perfect personalității tale. De asemenea, beneficiezi și de ajutorul echipei medicale cu experiență, al cărei principal scop este oferirea unor servicii înalt calitative, perfect adaptate nevoilor tale.

Visezi la zâmbetul perfect? Programează-te acum și obține-l cu ajutorul celor mai buni specialiști! Dr. Monica Hazizi te va ajuta să alegi cea mai bună metodă de îndreptare a dinților!

Call Now Button