Aparat dentar Metalic

Aparat dentar metalic

Dantura ta are nevoie de o îmbunătățire din punct de vedere estetic? Înseamnă că te gândești la o soluție de îndreptare a dinților în poziția dorită cu ajutorul unui aparat dentar.

Clasicul aparat dentar metalic reprezintă o opțiune eficientă de tratament, durata de timp este redusă, iar rezultatele sunt garantate și definitive. Prețul aparatului dentar metalic este accesibil, în plus trebuie să știi că bracket-urile metalice au evoluat mult, astăzi ele au dimensiuni mai mici, deci sunt mai puțin vizibile.

Află mai multe răspunsuri despre aparatul dentar metalic din rândurile următoare.

aparat dentar metalic

REZUMAT

  • Ce este un aparat dentar metalic?
  • Cum funcționează aparatul dentar metalic?
  • Un aparat dentar metalic acționează mai rapid decât cel din safir?
  • Cât timp trebuie să port aparatul dentar metalic?
  • Care sunt avantajele și dezavantajele aparatului dentar metalic?
  • De câte ori trebuie să mă spăl pe dinți dacă port un aparat dentar metalic?
  • Sunt anumite alimente pe care nu am voie să le consum dacă port aparat dentar?
  • Întrebări frecvente despre Aparatul Dentar Metalic
  • Concluzie – Aparat dentar metalic
  • Prețuri Ortodonție

Ce este un aparat dentar metalic?

Aparatul dentar metalic este folosit pentru alinierea corectă a dinților (aglomerați, strâmbi, spațiați), dar și pentru o poziționare corectă a arcadelor dentare, maxilar și mandibulă. În plus, ajută la corectarea problemelor functionale legate de vorbire și masticație.

Aparatul dentar metalic fix se compune din bracket-uri metalice care sunt lipite pe suprafața exterioară a dinților. Este devenit deja popular, fiind de altfel printre primele aparate dentare folosite în tratamentul ortodontic. I-au urmat apoi aparatele tot mai puțin vizibile, cum ar fi aparatul dentar din safir, Incognito sau Invisalign.

Cum funcționează aparatul dentar metalic?

 Aparat dentar metalic  – este compus din trei părți principale:
 
bracket-urile – reprezintă structuri metalice plate care se lipesc pe fiecare dinte în parte cu ajutorul unui adeziv special și care determină alinierea danturii;<br>
 
arcul – este o sârmă subțire care leagă bracket-urile între ele și care ghidează dinții în poziția corectă;

module elastice
– sunt niște inele mici elastice care se fixează în jurul bracket-urilor și care mențin arcul fixat; pot fi transparente sau în culori diferite; aceste elastice fac aparatul dentar metalic să fie colorat (ligaturile în diferite culori, albastru, verde, roz, mov, au devenit preferate în rândul copiilor și adolescenților);
 
Aparat dentar metalic –  acționează prin presiunea constantă pe care o pune pe dinți, determinându-i să se deplaseze încet în poziția corectă. Dantura se îndreaptă atunci când arcul pune presiune pe brackeți și dinti, acțiune care se răsfrânge până la rădăcini. Această presiune pe care aparatul dentar ortodontic o produce la nivelul rădăcinilor, determină mișcarea, producându-se o remodelare osoasă.
 
Este nevoie doar de o anumită forță (care în mod normal nu este prezentă) pentru a face aceste mișcări în timp. Dinții se mișcă cam un milimetru pe lună, așa că în funcție de complexitatea cazului, pacienții au nevoie de aparat dentar pe o perioadă cuprinsă de regulă între 18 și 24 de luni. De asemenea, ei se vor prezenta cu o frecvență regulată în cabinetul medicului stomatolog pentru ca acesta să facă ajustările și reglajul necesar aparatului.

Un aparat dentar metalic acționează mai rapid decât cel din safir?

Ambele aparate dentare, atat un aparat metalic fix cat și un aparat dentar din safir acționează potrivit aceluiași principiu și sunt la fel de eficiente în majoritatea cazurilor.

De punctat este faptul că un  aparat dentar metalic poate tolera un nivel mai mare de presiune decât aparatul dentar din safir. Astfel, uneori pot fi recomandate în cazul corecțiilor mai severe, caz în care perioada de tratament devine puțin mai mică.

Cât timp trebuie să port aparatul dentar metalic?

Nu există două cazuri la fel, unele tratamente sunt mai ușoare decât altele. Timpul minim de purtare al unui aparat metalic fix poate fi de doar 6 luni pentru a rezolva o problemă simplă, cum ar fi un dinte strâmb sau o spațiere dentară. Unii adulți au însă cazuri complexe, cu multe probleme de tratat (inclusiv corectură a mușcăturii). Aceste situații pot dura până la 36 de luni pentru rezolvare, astfel încât toți dinții să fie aliniați. 
 
Media de purtare a unui aparat metalic este de 18 – 24 de luni.

Care sunt avantajele și dezavantajele aparatului dentar metalic?

Avantaje

– are un preț accesibil; dacă nu știi cât costă un aparat dentar metalic trebuie să afli că este cea mai ieftină opțiune;
– se poate aplica indiferent de corecția dentară care trebuie făcută;
– este un aparat dentar rezistent, fiind realizat din metal;
– oferă rezultate vizibile după primele luni de purtare;
– există posibilitatea alegerii unor elastice colorate, aspect care îl face un accesoriu cool în rândul copiilor și adolescenților;

Dezavantaje

– nu reprezintă o opțiune estetică, persoanele din jur vor observa cu ușurință că porți aparat dentar metalic fix;
– necesită o igienă orală corespunzătoare, spălarea pe dinți după fiecare masă; prin urmare va trebui să ai permanent cu tine periuța de dinți și pasta;
– bracket-urile metalice pot crea un disconfort pe partea interioară a obrazului în primele săptămâni de purtare, lucru care va trece odată cu acomodarea; trebuie știut că poate fi folosită o ceară specială oferită de medic pentru a ameliora disconfortul;

Întrebări frecvente despre Aparatul Dentar Metalic

1. Cât timp durează de obicei tratamentul cu aparatul dentar metalic?

Durata tratamentului cu aparatul dentar metalic variază în funcție de gravitatea problemelor dentare corectate. În medie, tratamentul poate dura între 18 luni și 3 ani. Ortodontistul tău va oferi o estimare mai precisă după evaluarea cazului tău specific.

2. Va cauza discondort un aparat dentar metalic ?

Inițial, este normal să experimentezi o ușoară durere sau disconfort după montarea aparatului dentar metalic sau în timpul ajustărilor. Cu toate acestea, acest disconfort este temporar și poate fi gestionat cu ajutorul analgezicelor fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul. În cele din urmă, te vei obișnui cu prezența aparatului dentar, iar orice disconfort se va diminua.

3. Pot să practic sporturi sau să cânt la un instrument muzical cu aparatul dentar metalic?

Da! În timp ce este important să iei precauții, cum ar fi purtarea unui proteză bucală în timpul sporturilor de contact, aparatul dentar metalic nu ar trebui să îți împiedice abilitatea de a practica sporturi sau de a cânta la instrumente muzicale. Discută-ți preocupările cu ortodontistul tău, care îți poate oferi recomandări specifice.

4. Cum mențin igiena orală cu aparatul dentar metalic?

Igiena orală corectă este crucială în timpul tratamentului ortodontic. Ar trebui să îți periezi dinții după fiecare masă, curățând cu grijă în jurul bracketurilor și sârmei. În plus, folosirea aței dentare cu ajutorul dispozitivelor speciale precum firele de ață dentară sau periuțele interdentare este necesară pentru a îndepărta particulele de alimente și placa bacteriană. Medicul dentist poate recomanda produse specifice pentru igiena orală.

5. Pot beneficia și adulții de aparatul dentar metalic?

Absolut! Aparatul dentar metalic este potrivit pentru pacienții de toate vârstele. Mulți adulți optează pentru brațele metalice pentru a obține zâmbetul pe care și l-au dorit întotdeauna. În unele cazuri, tratamente ortodontice suplimentare, cum ar fi extracțiile dentare sau intervențiile chirurgicale ale maxilarelor, pot fi necesare pentru a rezolva problemele dentare complexe.

6. De câte ori trebuie să mă spăl pe dinți dacă port un aparat dentar metalic?

Purtarea unui aparat dentar metalic fix implică o igienă corespunzătoare. Periajul se face după fiecare masă cu multă atenție. Se va folosi și o periuță interdentară care are ca scop tocmai curățarea ușoară a aparatelor dentare fixe. Totodată, din igiena orală nu va lipsi nici ața dentară sau apa de gură.

7. Sunt anumite alimente pe care nu am voie să le consum dacă port aparat dentar?

În principiu nu există restricții alimentare. Singurul lucru la care trebuie să fie atent pacientul este evitarea alimentelor dure și lipicioase, care pot cauza dezlipirea bracket-urilor, precum pop-corn, alune, migdale, gumă de mestecat, caramele. De asemenea, din același motiv nu se va mușca din alimentele dure cum sunt fructele. De exemplu, un măr va fi tăiat în bucăți înainte de a fi consumat.

 

Concluzie – Aparat dentar metalic

Aparatul dentar metalic este un tratament ortodontic extrem de eficient, care poate îndrepta dinții, îmbunătăți sănătatea orală și spori încrederea în sine. Datorită accesibilității financiare, durabilității și versatilității sale, brațele metalice continuă să fie o alegere populară pentru pacienții de toate vârstele. Dacă iei în considerare un tratament ortodontic, consultă un ortodontist experimentat pentru a determina dacă aparatul dentar metalic este opțiunea potrivită pentru tine. Îmbrățișează călătoria către un zâmbet mai drept și descoperă potențialul unei sănătăți orale îmbunătățite pe termen lung!

Prețuri Ortodonție

  • Aparat dentar metalic/arcadă 2000 RON
  • Aparat dentar ceramic/arcada2500 RON
  • Aparat dentar safir/arcada3500 RON
  • Aparat dentar autoligaturant metalic DAMON/arcada3700 RON
  • Aparat dentar autoligaturant clear DAMON/arcada4000 RON
  • Aparat dentar autoligaturant ceramic American Orthodontic/arcada3000 RON
  • Planificare digitala a tratamentului ortodontic1300 RON
  • Aparat dentar invisalign lite /arcadă 1500 EURO
  • Aparat dentar invisalign comprehensive full (ambele arcade) 4200 EURO
  • Aparat dentar SPARK 10 (ambele arcade și controale incluse)1500 EURO
  • Aparat dentar SPARK 20 (ambele arcade și controale incluse)3000 EURO
  • Aparat dentar SPARK ADVANCED (ambele arcade și controale incluse)4000 EURO
  • Aparat dentar mobil / arcadă 1500 RON
  • Trainer Myobrace1000 RON
  • Disjunctor transversal pe inele  2500 RON
  • Disjunctor transversal pe gutiere3000 RON
  • Disjunctor transversal ancorat pe ortoimplanturi (include planificarea digitala+ ortoimplanturile)6000 RON
  • Arc transpalatinal2000 RON
  • Aparat Nance1800 RON
  • Arc lingual2000 RON
  • Distalizator pe inele 2500 RON
  • Îndepărtare arc lingual200 RON
  • Distalizator fixat pe inele3000 RON
  • Distalizator pe ortoimplanturi( include planificarea 3D + ortoimplanturile)6000 RON
  • Ortoimplant 1000 RON
  • Indepartare ortoimplant 250 RON
  • Retainer colat/arcada500 RON
  • Splint/arcada2000 RON
  • Placuta ancoraj ortodontic2500 RON
  • Recolat bracket metalic (cu înlocuire)50 RON
  • Recolat bracket ceramic (cu înlocuire)70 RON
  • Recolat bracket safir (cu înlocuire)90 RON
  • Catena/arcada80 RON
  • Coil-spring/arcada80 RON
  • Activare aparat dentar mobil120 RON
  • Recolat retainer/dinte80 RON
  • Recolat tubusor (cu înlocuire)100 RON
  • Colat buton/dinte 80 RON
  • Colat inel/dinte 120 RON
  • Lace-back/arcada150 RON

Cea mai avansată îngrijire dentară

Te așteptăm la clinică. Poți face programarea telefonic la 0311.302.730 sau prin Whatsapp la 0733.733.031