Aparatul de contenție

Clinica stomatologica » Aparate dentare » Aparatul de contenție

Informatii validate medical de Dr. Klodian Hazizi

Info suplimentare:

0733.733.030

Pentru ca dantura frumoasă pe care ai obținut-o să rămână așa pentru totdeauna

Dacă tocmai ți-ai scos aparatul dentar, felicitări! Bucuria de a avea o dantură frumos aliniată te face să afirmi că purtarea aparatului a meritat pe deplin. Zâmbești nestingherit și acest lucru te face să te simți bine. Trebuie să știi că pentru a-ți păstra dantura perfect aliniată, este necesar să continui să porți un aparat de contenție. Ce este, cât și de ce trebuie să-l porți, afli din rândurile de mai jos.

Ce este un aparat de contenție?

Aparatul de contenție (cunoscut și sub numele de retainer) lucrează pentru a menține dinții în poziția nou câștigată, în urma tratamentului cu aparat dentar ortodontic. Astfel, aparatul de contenție este purtat pentru a menține și stabiliza dantura dreaptă. La copii și adolescenți oasele maxilare nu s-au stabilizat încă, continuă să crească și să se maturizeze, astfel că dinții pot suferi modificări în acest proces de expansiune. De revenirea dinților la poziția inițială, nu sunt privați nici adulții care au purtat aparat dentar. 

În concluzie, aparatul de contenție previne mișcarea dinților, dat fiind faptul că aceștia au o tendință naturală de a reveni la poziția inițială, de dinainte de tratament.

De ce trebuie să port aparat dentar de contenție?

Odată ce ți-ai dat jos aparatul dentar, pașii pentru un zâmbet perfect nu se opresc aici. Procesul continuă cu purtarea aparatului de contenție. Indiferent de cât de lung a fost tratamentul ortodontic, după încheierea acestuia este nevoie de utilizarea unei metode de contenție. Pentru că dinții au memorie, aceștia își vor relua poziția inițială într-un timp scurt. 

Tocmai de aceea, pentru evitarea recidivei (revenirea dinților la poziția inițială), toți medicii recomandă purtarea unui aparat dentar de contenție pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Rolul acestui dispozitiv este de a păstra rezultatele tratamentului ortodontic – o dantură frumos aliniată.

De câte tipuri sunt aparatele de contenție?

Procesul de contenție poate fi de două tipuri, fix sau mobil, iată ce trebuie să știi:

  • contenția fixă – este o sârmuliță fixată în spatele dinților (de regulă cei inferiori – cei 6 frontali) care nu le permite acestora să se miște, imobilizându-i în poziția obținută după tratamentul cu aparat dentar; sârmulița este fixată de dinți cu un material adeziv și este considerată un aparat de contenție permanent, pentru că nu poate fi îndepărtată; nu deranjează absolut deloc, pacienții se obișnuiesc cu sârmulița din spatele dinților în cel mai scurt timp și este purtată, în general, o perioadă îndelungată, de câțiva ani;
  • contenția mobilă – este o gutieră din plastic, transparentă, realizată într-un laborator de tehnică dentară, destinată arcadei superioare; se aseamănă cu aparatul Invisalign; se poartă doar noaptea pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 și 12 luni;

Indiferent de varianta aleasă, aparatul dentar de contenție nu trebuie să lipsească dintr-un tratament ortodontic complet. Fără acest ultim pas este posibil ca toate eforturile de a obține un zâmbet perfect aliniat să fie pierdute.

Cum funcționează un aparat de contenție?

Există niște ligamente care leagă dinții de os și care se întind pe măsură ce dinții sunt mutați în noua lor poziție. Aici intră în funcțiune aparatul dentar de contenție, care păstrează dinții aliniați (rezultatul obținut în urma purtării aparatului). În timp, memoria acestor ligamente se estompează, eliminându-se astfel riscul ca dinții să revină la poziția lor inițială.

Cât timp trebuie să porți un aparat de contenție?

Tratamentul de contenție diferă de la persoană la persoană, în funcție de caz, medicul ortodont va face recomandările necesare. Astfel, aproape de finalul tratamentului cu aparatul dentar va avea loc o discuție despre aparatul de contenție. Poate fi recomandat dispozitivul fix, care va fi purtat permanent pe o perioadă de timp cel puțin egală cu cea a purtării aparatului dentar (de regulă chiar pe o perioadă mai lungă).

Recomandarea poate fi și aceea a purtării unui aparat mobil (gutieră) care va trebui purtată noaptea, de regulă timp de un an.

Primele luni după terminarea tratamentului sunt cele mai sensibile, pentru că osul și țesuturile nu reușesc să țină strâns dinții în poziția câștigată. De aceea, în această perioadă, în cazul aparatului mobil, recomandarea poate fi să fie purtat cel putin 8 ore/ zi. 

Cum trebuie să cureți aparatul de contenție?

În cazul aparatului de contenție fix (sârmulița din spatele dinților), șansele să rămână resturi și particule alimentare sunt mai mari, prin urmare, periajul se va efectua în mod regulat si cu responsabilitate. De asemenea, sunt necesare verificări periodice la medic, pentru ca o posibilă formare de placă bacteriană sau depunere de tartru să fie eliminate.

Aparatul mobil (gutiera) nu se poartă în timpul meselor, acest lucru nu înseamnă că nu necesită curățare. Aceasta va fi spălată cu periuța și sapun (nu pasta de dinti) înainte de a fi introdusă în cavitatea bucală. O dată la câteva zile se va dezinfecta cu ajutorul tabletelor efervescente cu efect antibacterian (tableta se pune într-un pahar cu apă).

Medicul ortodont îți va oferi toate sfaturile necesare cu privire la îngrijirea aparatului de contenție, tehnici și produse recomandate.

Call Now Button