Știai că boala parodontală afectează sănătatea generală?

Clinica stomatologica » Parodontoza – Cauze, preventie si tratament » Știai că boala parodontală afectează sănătatea generală?
Sunați pentru programare: 0733.733.030

Deoarece parodontoza are o evoluție lentă și lipsită de durere, multe persoane nu solicită ajutor de specialitate. Multe cazuri rămân astfel nediagnosticate până când anumite simptome precum retracția gingivală avansată sau mobilitatea dentară devin evidente.

Microbii patogeni care produc distrucții în cavitatea orală pot migra, ajungând astfel să genereze afecțiuni ale altor organe, să perturbe mecanismele normale ale organismului, în mod special pe cel imunitar. Astfel, se pot dezvolta afecțiuni destul de grave la nivelul inimii, ficatului, creierului. De asemenea, microbii patogeni sunt vinovați și de reziduurile din fluxul sanguin și pentru blocarea vaselor de sânge, ceea ce duce adesea la accidente vasculare.

Studiile au demonstrat că bolile parodontale sau afecțiunile gingiilor afectează grav sănătatea dentară și sistemul cardiovascular. Bolile cardiovasculare reprezintă una din categoriile cu probleme mari și este un grup de risc în lumea întreagă. De asemenea, conform unor studii, afecțiunile gingivale pot cauza cancer pancreatic.

Un grup de risc important este reprezentat de femeile însărcinate care sunt de peste 3 ori mai predispuse la nașterea unor prunci prematuri. Mamele cu parodontoză nasc înainte de a 35-a săptămână de sarcină, iar astfel copiii au o greutate mică la naștere.

Pentru pacienții cu diabet, boala parodontală provoacă și mai multe neplăceri, îngreunând controlul glicemiei, respectiv agravând întreaga afecțiune. În plus, odată aspirate în plămâni, aceste bacterii pot cauza pneumonii.