CORONAVIRUS SARS – COV-2

Clinica stomatologica » CORONAVIRUS SARS – COV-2

INFORMAȚII PENTRU PACIENȚI 

LUCRURI IMPORTANTE DE STIUT

 

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boală cauzată de un nou tip de coronavirus, o familie de virusuri întâlnită atât la animale, cât și la om. Acest tip de virus nu a fost găsit anterior la oameni.

Care sunt simptomele COVID-19?

Simptomele sunt, în majoritatea cazurilor, ușoare: rinoree, tuse, febră. În anumite cazuri, infecția poate genera simptome mai severe, precum dificultăți de respirație, pneumonie sau chiar deces.

Cum se transmite COVID-19?

COVID-19 se transmite prin contact direct cu persoana infectată. Atunci când tușește sau strănută, elimină picături . Persoanele aflate la o distanță mai mică de un petru pot inhala virusul și riscă infecția. Gradul de contagiune al Covid-19 este extrem de mare.

COVID-19 poate fi transmisă de o persoană care nu are simptome?

Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături expulzate de cineva care tuşeşte sau strănută. Riscul de infecţie COVID-19 de la cineva care nu prezintă niciun fel de simptome este foarte mic. Multe persoane bolnave de COVID-19 prezintă doar simptome uşoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibilă imbolnăvirea de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse uşoară fără să se simtă rău.

Cine riscă să dezvolte forme severe ale bolii ?

Încă se strâng informaţii despre modul în care COVID-19 afectează oamenii. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă sau diabet) par să dezvolte o formă gravă de boală, mai des decât celelalte categorii.

Care este tratamentul pentru COVID-19?

Favipiravir este un medicament pentru gripă, aprobat pentru utilizare clinică în Japonia, în 2014. În cadrul studiului clinic realizat de China, acest medicament nu a prezentat efecte adverse evidente, declară Zhang Xinmin, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Biotehnologică, aflat sub autoritatea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din China.

LUCRURI IMPORTANTE DE FĂCUT

SPĂLAȚI-VĂ CÂT MAI DES PE MÂINI 

Acest lucru va elimina virusul dacă se află localizat pe mâinile dvs.

Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

CÂND TUȘIȚI SAU STRĂNUTAȚI, ACOPERIȚI-VĂ GURA ȘI NASUL CU PLIUL COTULUI SAU CU UN ȘERVEȚEL

Aruncați șervețelul folosit pentru a-i proteja pe cei din jur de infecția cu virusul.

EVITAȚI ZONELE AGLOMERATE ȘI ÎNCERCAȚI SĂ PĂSTRAȚI O DISTANȚĂ SOCIALĂ  DE CEL PUȚIN 1 METRU 

Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere. Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii. Virusul COVID-19 se transmite prin contact direct cu persoana infectată.

DACĂ PREZENTATI SIMPTOME PRECUM FEBRĂ, TUSE, DIFICULTĂȚI DE RESPIRAȚIE, SUNAȚI LA 112 

Respectați recomandările medicilor 

Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor

Optați pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți online. Transmiterea virusurilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!  Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu un număr de urgență. Doar în cazul urgențelor sunați la 112! Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!


În scopul prevenirii și limitării îmbolnăvirii cu CORONAVIRUS SARS – COV-2, pentru protejarea pacienților și a personalului, conform recomandărilor  Organizației Mondiale a Sănătății:

– am reorganizat fluxurile de preluare a pacienților 

– am creat sau evidențiat zonele specifice și funcțiile pe care acestea trebuie să le îndeplinească

– am luat măsurile necesare pentru protejarea personalului care se află în contact cu pacienții și ne-am instruit colegii cu privire la:

  • importanța, selecția și utilizarea adecvată a echipamentului personal de protecție
  • identificarea simptomelor unei posibile infecții COVID-19
  • cunoașterea fluxului decizional și de comunicare
  • necesitatea realizării în mod frecvent a igienizării mâinilor

– răspundem la orice întrebare și oferim informații corecte despre COVID-19. Este posibil să nu avem răspunsuri la toate întrebările deoarece încă sunt multe necunoscute 

În relația cu pacienții noștri în această perioadă specială încercăm să conștientizăm cât mai mult că este necesar să fim flexibili și să reprezentăm un partener în care să aibă încredere, față de care să fie sinceri și transparenți și care depune toate eforturile pentru a realiza tratamentul dentar îț condiții de maximă siguranță pentru pacient și pentru personalul clinicii. 

Așadar, echipa clinicii DENTTAGLIO a luat decizia ca începând din data de 22 martie, să limiteze activitatea doar la urgențe grave, în încercarea limitării pe cât posibil a extinderii infectării pacienților, personalului medical și a familiilor noastre. Vom fi accesibili la telefoanele clinicii și pe Facebook Messenger pentru a putea răspunde întrebărilor pacienților noștri și a-i ajuta în cazul urgențelor. 

Surse:

https://www.cdt-babes.ro/articole/coronavirus-infectia-COVID-19.php

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

Vă așteptăm
la clinică
Programări
0733.733.030

Specialist Protetică dentara, Specialist laser terapie

Echipa de medici