De ce apare sensibilitatea dentară și cum poți scăpa de acest disconfort?

Denttaglio Clinic \ De ce apare sensibilitatea dentară și cum poți scăpa de acest disconfort?

Dacă simți durere sau disconfort la nivelul dinților atunci când consumi diferite alimente sau băuturi, atunci este posibil să ai sensibilitate dentară, o problemă care se dezvoltă pe parcursul timpului. Hipersensibilitatea dentară este frecvent întâlnită în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani și este provocată, în general, de diferite afecțiuni dentare.

Dacă bănuiești că ai putea suferi de sensibilitate dentară și vrei să înțelegi mai bine cum se manifestă aceasta, ce o declanșează și cum se tratează, te invităm să rămâi alături de noi și să citești rândurile următoare.


Ce este sensibilitatea dentară?

După cum am spus, sensibilitatea (sau hipersensibilitatea) dentară este o senzație de durere sau disconfort, la nivelul dinților, care apare în momentul în care consumăm alimente sau băuturi reci, fierbinți, dulci sau, dimpotrivă, acre. Mai mult decât atât, senzația de durere sau disconfort poate apărea și atunci când ne atingem dinții cu limba sau când mușcăm. 

Sensibilitatea dentară se dezvoltă în timp, fiind o consecință a retracției gingivale sau a deteriorării smalțului dentar, acesta din urmă putând fi cauzat, printre altele, de abrazie dentară sau de bruxism

Cu alte cuvinte, hipersensibilitatea dentară începe să se manifeste când dentina, adică stratul mijlociu al dintelui, este expusă, ca urmare a subțierii smalțului sau a retracției gingivale. 

Dentina conține mii de canale microscopice, iar în interiorul fiecăruia există câte o terminație nervoasă care provine din pulpa dintelui. Astfel, odată ce dentina este expusă, factorii externi, precum temperaturile ridicate sau scăzute ale alimentelor/băuturilor, stimulează nervii din interiorul dintelui, provocând o senzație de durere sau disconfort.

Tipuri de sensibilități dentare

Sensibilitatea dentară se împarte în două categorii: sensibilitate dentinară și sensibilitate pulpară.

Sensibilitate dentinară

Sensibilitatea dentinară apare, după cum am prezentat, atunci când dentina este expusă, iar factorii externi afectează terminațiile nervoase din interiorul dinților, provocând disconfort sau durere. 

Mai mult decât atât, sensibilitatea dentinară se poate manifesta și când dentina devine expusă, din cauză că își pierde stratul protector de cement. Cementul dentar este un strat subțire, mult mai puțin rezistent decât smalțul, aflat la nivelul rădăcinilor, cu rol de susținere a dinților.

Sensibilitate pulpară

Sensibilitatea pulpară reprezintă o reacție a pulpei dintelui. Aceasta din urmă este alcătuită din vase de sânge și din terminațiile nervoase din centrul fiecărui dinte. Astfel, hipersensibilitatea pulpară se manifestă, în general, la nivelul unui singur dinte.

Cauzele sensibilității dentare 

Factorii declanșatori ai sensibilității dentare sunt alimentele și băuturile reci, alimentele și băuturile fierbinți, alimentele și băuturile dulci sau acre, periajul incorect al dinților, care poate duce la abrazie dentară. 

Hipersensibilitatea dentară mai poate fi cauzată de o serie de afecțiuni, printre cele mai frecvente numărându-se:

Netratată, gingivita poate duce la apariția parodontozei, afecțiune implicit responsabilă de hipersensibilitatea dinților. Boala parodontală este o afecțiune cronică, infecțioasă, care, netratată, distruge gingia și osul care o susține. De asemenea, dinții pot fi sensibili și după anumite tratamente dentare, precum albirea dentară sau montarea aparatului dentar. Senzația de disconfort, în general moderată, dispare, însă, la doar câteva zile după efectuarea tratamentului.

Diagnosticarea sensibilității dentare

Dacă episoadele de sensibilitate dentară sunt intense și frecvente, atunci cel mai bine ar fi să te consulți cu medicul tău stomatolog. Acesta îți va adresa, într-o primă fază, o serie de întrebări: 

Ulterior, medicul stomatolog poate folosi o sondă dentară sau un jet de aer, pentru a-ți verifica reacția la un stimul tactil, respectiv la aerul rece.

Metode de tratament pentru sensibilitatea dentară

Tratarea sensibilității dentare se face în funcție de cauza descoperită în urma consultului stomatologic. De exemplu, dacă se constată că sensibilitatea este provocată de o carie, tratamentul poate consta în obturarea cariei respective.

În ceea ce privește sensibilitatea dentară cauzată de retracția gingivală, medicul poate recomanda grefa gingivală, care are rolul de a acoperi zonele expuse de la baza dintelui și, implicit, de a proteja rădăcinile descoperite. 

În general, tratarea sensibilității dentare se realizează relativ ușor. Într-o primă etapă, medicul stomatolog curăță dinții pacientului, după care aplică diferite geluri cu fluor pe zonele sensibile, pentru a întări structura dentară. 

Aceste metode de tratament nu sunt, însă, întotdeauna suficiente. De aceea, medicul recomandă folosirea, acasă, a unei paste de dinți desensibilizante, special concepute pentru dinții sensibili. 

Pe de altă parte, tratamentul folosit în cazul sensibilității pulpare constă în curățarea de canal, fiind eliminată terminația nervoasă și, ulterior, introdusă o substanță non-reactivă în spațiul în care a fost nervul. În acest caz, pentru a consolida zona cu smalț afectată, medicul va efectua o lucrare de reconstrucție dentară.

Metode de prevenție a sensibilității dentare 

Cum este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi, iată care sunt metodele principale de prevenție, la care poți apela și tu, a sensibilității dentare:

După cum poți observa, sensibilitatea dentară poate fi prevenită printr-o igienă orală corespunzătoare. Descoperă ghidul nostru complet pentru o sănătate orală excelentă.

Concluzie

În anumite situații, așa cum este perioada de câteva zile de după montarea aparatului dentar, sensibilitatea dinților este o reacție firească și dispare de la sine. 

Atunci când episoadele de sensibilitate dentară sunt frecvente, de durată și ajung să-ți afecteze ritmul vieții cotidiene, este absolut necesar să faci o vizită la cabinetul stomatologic.

Te așteptăm în clinicile stomatologice Denttaglio din București și Buzău. Suntem pregătiți să-ți oferim tot ajutorul de care ai nevoie și să avem grijă de sănătatea ta orală.

Data articol: 15/03/2022
Sunt medic dentist specialist in endodontie si estetica dentara. Am absolvit cursuri precum: Digital Smile Design World Tour, Dr Christian Coachman Endodontic Master Series; Curs modulear de endodontie PRIME ENDO TRACK; Curs ’’N.Vision: ‘’Aesthetics’’,Dr Kano P, Dr Nicolescu I, Dr Yoshinaga, Dr Nazariy; Curs teorie & hands-on ”Integrarea estetica, functionala si biologica a reabilitarii estetice”, Dr. Leonardo Bacherini; A XI-a editie a Congresului International pentru studenti si tineri medici; Misterul din spatele conceptului MI ’’, Prof. Dr. David Manton. De asemnea sustin stomatologia facuta corect prin cursuri de formare pentru medicii care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele pe specializarea endodontiei.