Demineralizarea dinților: tot ce trebuie să ştii

3 ianuarie 2020

Demineralizarea dinților este erodarea superficială a smalțului și reprezintă primul stadiu al procesului de apariție a cariilor dentare. Acest început de carie se prezintă ca o pigmentare albicioasă și poroasă, cu un aspect inestetic. Demineralizarea apare în urma expunerii repetate a dinților la acizii din salivă, care provin din mâncare și băuturi, fiind produși ca urmare a formării plăcii bacteriene.

Odată cu trecerea timpului, petele albe ajung să aibă o nuanță închisă, în timp ce suprafața dintelui își strică treptat structura, ajungând să fie tot mai aderentă și mai poroasă.

Care sunt sursele acizilor ce provoacă demineralizarea dinților?

  • Placa bacteriană.
  • Expunerea regulată a danturii la fructele citrice (lămâi, portocale, grapefruit).
  • Consumul frecvent de băuturi acide care conțin acid fosforic, precum sifonul, sucurile carbogazoase, apă aromatizată și băuturile sportive. 
  • Consumul unor droguri, cum este metamfetamina, care cauzează sindromul gurii uscate.
  • Inflamatia (infecția), care provoacă demineralizarea anumitor zone izolate, în special pe incisivii permanenți, după ce un dinte incisiv de lapte este afectat. Petele albe cauzate de inflamație (infecție) nu sunt, însă, moi și calcaroase.
  • Acizii stomacali – în cazul pacienților care suferă de tulburări alimentare, de reflux gastroesofagian și bulimie. În astfel de situații, pentru a ajuta digestia alimentelor, celulele din stomac produc acid clorhidric.

Demineralizarea dinților: cum se diagnostichează?

În primă fază, demineralizarea dinților apare sub forma unor pete mici și albe pe smalțul dentar. Așadar, un dinte afectat nu va mai avea un aspect sticlos, uniform, ci unul calcaros, ce se pătează foarte ușor din cauza fumatului și a consumului de cafea, ceai și a altor alimente ce conțin coloranți puternici. Pentru a afla sursa demineralizării, medicul dentist va observa dintele bolnav și va localiza zona afectată.

Demineralizarea dinților: tratament

În primele stadii, demineralizarea se poate trata prin simpla utilizare a unor lacuri sau geluri fluorizare recomandate de medicul dentist, în urmă unei programări. Stomatologul mai poate, de asemenea, elibera o rețetă pentru o pastă de dinți și o apă de gură cu o concentrație mai mare de fluor decât cele pe care le găsim, de regulă, în magazine. Acestea trebuie folosite până când se poate realiza remineralizarea dinților.

Stabilirea sursei demineralizarii și înțelegerea cauzei sunt, însă, deosebit de importante pentru ca tratamentul să aibă rezultatul dorit. De aceea, este foarte probabil ca medicul dentist să recomande realizarea unor radiografii dentare pentru monitorizarea procesului.

În cazul în care demineralizarea nu este tratată din stadiile incipiente, se poate ajunge la îndepărtarea și înlocuirea zonei afectate. Dacă pacientul este deranjat de prezența suprafețelor demineralizate și din punct de vedere estetic, tratamentul recomandat poate include și o albire realizată la cabinetul stomatologic. Trebuie ținut cont de faptul că, pentru a obține o albire permanentă, smalțul dinților trebuie să ajungă la structura și sănătatea puternică inițială și să nu aibă alte probleme.

Pentru o rată de succes mai ridicată a tratamentului recomandat de un medic stomatolog și în funcție de cauza apariției acestei probleme, unii pacienți pot primi și consiliere pentru persoanele ce suferă de tulburări de alimentație, consiliere nutrițională și consiliere antidrog.

Autor
Specialist Ortodonție
Vă așteptăm
la clinică
Programări
0733.733.030

Specialist Ortodonție

Echipa de medici
Plata in rate