Dinți de lapte – creșterea, îngrijirea corectă a acestora și prima vizită la medicul dentist
Primii dinți de lapte (sau “temporari”, așa cum mai sunt aceștia denumiți în literatura de specialitate) erup și se dezvoltă într-un anumit interval de timp:
- Apariția primilor dinți de lapte – în jurul vârstei de 6 luni;
- Apariția ultimilor dinți de lapte – în jurul vârstei de 2 ani și 6 luni.
Despre cele mai importante aspecte, privind creșterea, dezvoltarea și îngrijirea dinților de lapte, vom discuta astăzi pe larg, în rândurile acestui articol:
2. Cum se îngrijesc dinții de lapte?
3. Când se realizează prima vizită la medicul dentist?
4. La ce vârstă se schimbă dinții de lapte cu cei permanenți?
1. Apariția dinților de lapte
De obicei, până în jurul vârstei de 2 ani și jumătate, unui copil i-au crescut deja toți dinții de lapte. Ordinea în care acești dinți apar respectă (în majoritatea cazurilor, însă pot exista și excepții) un interval de timp specific. Mai multe despre ordinea (determinată de trecerea timpului) în care dinții deciduali se dezvoltă, puțin mai jos:
1.1. Ordinea apariției dinților de lapte
Incisivii centrali inferiori sunt primii dinți de lapte care erup în cavitatea bucală a unui copil. Aceștia apar între 6 și 10 luni, urmați apoi de incisivii centrali superiori, dinți de lapte care apar între 8 și 12 luni.
În continuare, vine rândul incisivilor laterali superiori să apară între 9 și 13 luni. La scurt timp după apariția acestor dinți temporari, apar și incisivii laterali inferiori, între 10 și 16 luni.
Premolarii superiori apar între 13 și 19 luni, premolarii inferiori apar între 14 și 18 luni, urmați de apariția caninilor superiori (între 16 și 22 luni) și a caninilor inferiori (între 17 și 23 de luni).
În final, ultimii dinți de lapte care apar în cavitatea bucală a celui mic sunt molarii inferiori (între 23 și 31 de luni) și molarii superiori (între 25 și 33 de luni).
În tabelul de mai jos vei găsi întreaga expunere schematică a creșterii dinților de lapte:
1.2. Puseuri dentare
Dacă la unii copii, creșterea dinților de lapte se produce fără mari probleme, există și cazuri în care, în afară de durere, se pot sesiza și alte simptome ce pot însoți eruptiile dentare:
- Inflamarea și înroșirea gingiilor;
- Înroșirea excesivă a obrajilor;
- Cel mic freacă urechea de pe partea erupției;
- Salivare abundentă în zilele precedente;
- Nopți marcate de un somn întrerupt;
- Bagă în gură și roade tot ce îi este la îndemână;
Cât poate dura un puseu dentar?
Simptomele caracteristice primelor erupții dentare diferă de la bebeluș la bebeluș. În timp ce unii pot avea unul sau mai multe dintre simptomele despre care am vorbit mai sus, preț de câteva zile, sunt cazuri în care bebelușii se pot confruntă cu aceste stări chiar și câteva luni, fără însă ca unul dintre primii dințișori să erupă. Trebuie menționat faptul că primele erupții sunt cele mai problematice. Apoi, pe măsură ce molarii celui mic vor continua să iasă, problemele legate de dentiție se vor ameliora.
Calmarea durerilor
- În funcție de vârsta și greutatea celui mic, acestuia i se poate administra o doză de Paracetamol sau un supozitor;
- Pe lângă suzetă, i se mai poate oferi un obiect pe care să îl muște – jucărioarele pentru bebeluși sau inelele speciale pentru dinți sunt cele mai recomandate, în acest sens;
- Pentru copiii care au depășit pragul de 6 luni, se recomandă bucăți mici de morcov, biscuiți sau bucăți ale unui colț de pâine albă;
- Pe degetul curat, se poate aplica un gel dentar cu efecte anestezice, cu ajutorul căruia să se poată masa apoi gingiile inflamate ale celui mic.
2. Cum se îngrijesc dinții de lapte?
Niciodată un copil va fi “prea” mic, pentru a fi supus unei igiene dentare corespunzătoare. Chiar și înainte ca dinții de lapte să erupă, chiar și curățarea zilnică a gingiei face parte din igiena orală destinată copiilor cu vârsta de până la 12 luni.
Igiena orală înainte de eruperea dinților de lapte
- Cu ajutorul unei comprese sterile, infasurata pe degetul inelar, se vor șterge cu multă atenție: gingiile inferioare și cele superioare, partea inferioară a obrajilor, limba, cerul gurii. Acest proces va fi reluat de 2 ori pe zi: o dată dimineața și încă o dată seara;
Igiena orală după eruperea primilor dinți de lapte
- Se recomandă începerea periajului dentar chiar de la apariția primilor dinți temporari, acțiune ce presupune și familiarizarea copilului cu pasta de diniș și periuța.
- Periajul de seară este deosebit de important, mai ales în această perioadă de erupție a dinților de lapte, deoarece pe timpul nopții, nivelul de secreții salivare este scăzut;
- Asta înseamnă că pH-ul devine acid și poate acțiunea smalțului dentar, contribuind în timp la formarea cariilor;
- În cazul copiilor mai mari, este responsabilitatea părinților de a-i educa în privința utilizării apei de gură și a aței dentare, după fiecare masă.
Periuța de dinți și vârsta bebelusului
- 0-6 luni – periuța pentru masarea gingiilor / degetar sterilizat periodic;
- 6-18 luni – periuța pentru dinți și gingii;
- + 18 luni – periuța pentru copii.
Caracteristici ale acestor periuțe de dinți: peri sintetici, mâner scurt și lat (preferabil, să dispună și de o formă rotunjită). IMPORTANT DE REȚINUT: periuța de dinți este un obiect personal. Nu trebui împrumutată și trebuie schimbată la 2-3 luni.
Pasta de dinti și vârsta bebelușului
- Sub 6 ani – pastă de dinți fără fluor (sau poate fi admisă o cantitate maximă de aproximativ 45 mg de fluor la 100 g pastă de dinți), pentru că cei mici o pot înghiți cu regularitate; Totuși, datorită implicațiilor benefice ale fluorului în dezvoltarea dinților de lapte, se recomandă o vizită la medicul dentist – la fiecare 6 luni – pentru o ședință de fluorizare.
- Peste 6 ani – pastă de dinți cu o cantitate mai mare de fluor, raportat la cantitatea de pastă de dinți: 100-150g fluor la 100 g pastă de dinți.
3. Când se realizează prima vizită la medicul dentist?
Prima vizită la medicul dentist trebuie sa fie programată în jurul vârstei de 1 an, atunci când primii dinți de lapte încep să crească și să se dezvolte. Această primă întâlnire cu specialistul are menirea de a scoate la lumină eventualele nereguli privind sănătatea orală a celui mic: tehnici corecte de periaj și alegerea corectă a pastei / periuței de dinți în funcție de vârsta celui mic.
Mai mult decât atât, prima vizită la cabinetul stomatologic trebuie să producă o impresie plăcută celui mic, oferindu-i acestuia șansa de a se familiariza cu specialistul din fața sa, scaunul pe care va sta în timpul consultului, instrumentele cu care medicul va lucra. Este extrem de important rolul pe care părinții îl au în această primă vizită, pentru a transforma această consultație de început într-o experiență cât mai confortabilă.
IMPORTANT DE REȚINUT: preferabil ar fi ca prima întâlnire cu medicul stomatolog să aibă loc atunci când cel mic nu urmează un tratament dentar, astfel încât să perceapă prezența lui în cabinet ca pe un lucru cât se poate de firesc. În cazul în care se merge pe această alternativă, celui mic îi va fi mult mai simplu să se așeze pe scaunul din cabinet, urmând fără teamă o anumită procedură.
Un zâmbet frumos începe încă din copilărie! De aceea, oferim servicii stomatologice pentru copii chiar din etapa de erupție a primilor dințișori. Ideea conform căreia “dinții de lapte oricum cad” este fundamental eronată. Implementarea unei igiene orale specifice vârstei, vizitele periodice pentru ședințe de fluorizare și formarea unei relații foarte bune cu medicul specialist îi insuflă celui mic, încă de la o vârstă fragedă, responsabilitatea pentru o dantură perfect sănătoasă.