Dinți de lapte – creșterea, îngrijirea corectă a acestora și prima vizită la medicul dentist

Denttaglio Clinic \ Dinți de lapte – creșterea, îngrijirea corectă a acestora și prima vizită la medicul dentist

Primii dinți de lapte (sau “temporari”, așa cum mai sunt aceștia denumiți în literatura de specialitate) erup și se dezvoltă într-un anumit interval de timp: 

Despre cele mai importante aspecte, privind creșterea, dezvoltarea și îngrijirea dinților de lapte, vom discuta astăzi pe larg, în rândurile acestui articol: 

1. Apariția dinților de lapte 

1.1. Ordinea apariției

1.2. Puseuri dentare 

1.3. Calmarea durerilor

2. Cum se îngrijesc dinții de lapte?

3. Când se realizează prima vizită la medicul dentist?

4. La ce vârstă se schimbă dinții de lapte cu cei permanenți?

1. Apariția dinților de lapte

De obicei, până în jurul vârstei de 2 ani și jumătate, unui copil i-au crescut deja toți dinții de lapte. Ordinea în care acești dinți apar respectă (în majoritatea cazurilor, însă pot exista și excepții) un interval de timp specific. Mai multe despre ordinea (determinată de trecerea timpului) în care dinții deciduali se dezvoltă, puțin mai jos:

1.1. Ordinea apariției dinților de lapte

Incisivii centrali inferiori sunt primii dinți de lapte care erup în cavitatea bucală a unui copil. Aceștia apar între 6 și 10 luni, urmați apoi de incisivii centrali superiori, dinți de lapte care apar între 8 și 12 luni. 

În continuare, vine rândul incisivilor laterali superiori să apară între 9 și 13 luni. La scurt timp după apariția acestor dinți temporari, apar și incisivii laterali inferiori, între 10 și 16 luni. 

Premolarii superiori apar între 13 și 19 luni, premolarii inferiori apar între 14 și 18 luni, urmați de apariția caninilor superiori (între 16 și 22 luni) și a caninilor inferiori (între 17 și 23 de luni). 

În final, ultimii dinți de lapte care apar în cavitatea bucală a celui mic sunt molarii inferiori (între 23 și 31 de luni) și molarii superiori (între 25 și 33 de luni). 

În tabelul de mai jos vei găsi întreaga expunere schematică a creșterii dinților de lapte: 

1.2. Puseuri dentare

Dacă la unii copii, creșterea dinților de lapte se produce fără mari probleme, există și cazuri în care, în afară de durere, se pot sesiza și alte simptome ce pot însoți eruptiile dentare: 

Cât poate dura un puseu dentar? 

Simptomele caracteristice primelor erupții dentare diferă de la bebeluș la bebeluș. În timp ce unii pot avea unul sau mai multe dintre simptomele despre care am vorbit mai sus, preț de câteva zile, sunt cazuri în care bebelușii se pot confruntă cu aceste stări chiar și câteva luni, fără însă ca unul dintre primii dințișori să erupă. Trebuie menționat faptul că primele erupții sunt cele mai problematice. Apoi, pe măsură ce molarii celui mic vor continua să iasă, problemele legate de dentiție se vor ameliora. 

Calmarea durerilor

2. Cum se îngrijesc dinții de lapte?

Niciodată un copil va fi “prea” mic, pentru a fi supus unei igiene dentare corespunzătoare. Chiar și înainte ca dinții de lapte să erupă, chiar și curățarea zilnică a gingiei face parte din igiena orală destinată copiilor cu vârsta de până la 12 luni. 

Igiena orală înainte de eruperea dinților de lapte

Igiena orală după eruperea primilor dinți de lapte

Periuța de dinți și vârsta bebelusului 

Caracteristici ale acestor periuțe de dinți: peri sintetici, mâner scurt și lat (preferabil, să dispună și de o formă rotunjită). IMPORTANT DE REȚINUT: periuța de dinți este un obiect personal. Nu trebui împrumutată și trebuie schimbată la 2-3 luni. 

Pasta de dinti și vârsta bebelușului 

3. Când se realizează prima vizită la medicul dentist?

Prima vizită la medicul dentist trebuie sa fie programată în jurul vârstei de 1 an, atunci când primii dinți de lapte încep să crească și să se dezvolte. Această primă întâlnire cu specialistul are menirea de a scoate la lumină eventualele nereguli privind sănătatea orală a celui mic: tehnici corecte de periaj și alegerea corectă a pastei / periuței de dinți în funcție de vârsta celui mic. 

Mai mult decât atât, prima vizită la cabinetul stomatologic trebuie să producă o impresie plăcută celui mic, oferindu-i acestuia șansa de a se familiariza cu specialistul din fața sa, scaunul pe care va sta în timpul consultului, instrumentele cu care medicul va lucra. Este extrem de important rolul pe care părinții îl au în această primă vizită, pentru a transforma această consultație de început într-o experiență cât mai confortabilă. 

IMPORTANT DE REȚINUT: preferabil ar fi ca prima întâlnire cu medicul stomatolog să aibă loc atunci când cel mic nu urmează un tratament dentar, astfel încât să perceapă prezența lui în cabinet ca pe un lucru cât se poate de firesc. În cazul în care se merge pe această alternativă, celui mic îi va fi mult mai simplu să se așeze pe scaunul din cabinet, urmând fără teamă o anumită procedură.  

Un zâmbet frumos începe încă din copilărie! De aceea, oferim servicii stomatologice pentru copii chiar din etapa de erupție a primilor dințișori. Ideea conform căreia “dinții de lapte oricum cad” este fundamental eronată. Implementarea unei igiene orale specifice vârstei, vizitele periodice pentru ședințe de fluorizare și formarea unei relații foarte bune cu medicul specialist îi insuflă celui mic, încă de la o vârstă fragedă, responsabilitatea pentru o dantură perfect sănătoasă. 


Data articol: 07/08/2023
Sunt medic dentist specialist in endodontie si estetica dentara. Am absolvit cursuri precum: Digital Smile Design World Tour, Dr Christian Coachman Endodontic Master Series; Curs modulear de endodontie PRIME ENDO TRACK; Curs ’’N.Vision: ‘’Aesthetics’’,Dr Kano P, Dr Nicolescu I, Dr Yoshinaga, Dr Nazariy; Curs teorie & hands-on ”Integrarea estetica, functionala si biologica a reabilitarii estetice”, Dr. Leonardo Bacherini; A XI-a editie a Congresului International pentru studenti si tineri medici; Misterul din spatele conceptului MI ’’, Prof. Dr. David Manton. De asemnea sustin stomatologia facuta corect prin cursuri de formare pentru medicii care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele pe specializarea endodontiei.