Durere de măsea: cauze, diagnostic, tratament, prevenție

13 septembrie 2021

Durerea de măsea (durere dentară) este o problemă cu care oricine se confruntă de-a lungul vieții. Aceasta poate fi trecătoare sau constantă, surdă sau ascuțită și de cele mai multe ori este un semn că ceva e în neregulă cu dintele respectiv sau cu gingiile din jurul acestuia.

Uneori, durerea de măsea poate fi referită, ceea ce înseamnă că este cauzată de o problema localizată în altă parte a corpului. Aceste dureri nu trebuie ignorate, deoarece ele se pot înrăutăți, iar dacă sunt lăsate netratate, afecțiunea care le cauzează se poate agrava.

Care sunt cauzele durerii de măsea?
Când trebuie să mergi la medic?
Diagnosticarea durerii de măsea
Tratamentul durerii de măsea
Cum previi durerea de măsea?


Care sunt cauzele durerii de măsea?


Durerea de măsea este cel mai des cauzată atunci când pulpa dentară, ce conține terminații nervoase foarte sensibile, sau suprafața din jurul dintelui este inflamată.


Cauze comune ale durerii de măsea localizate


Caria dentară este cauza cea mai des întâlnită a durerilor de măsea. Netratarea unei carii poate duce la apariția abcesului dentar, care este o infecție a pulpei sau a suprafeței din jurul măselei. Dacă bănuiești că suferi de un abces dentar, mergi imediat la dentist. În cazuri rare, o astfel de infecție se poate răspândi dincolo de maxilar și ajunge chiar la creier, punându-ți viața în pericol.

Dinții impactați sau incluși pot, de asemenea, cauza dureri de măsea. Incluzia dentară reprezintă rămânerea unui dinte complet dezvoltat în interiorul osului peste vârstă sa normală de erupție, erupția fiind împiedicată de alt dinte, os sau țesut moale. Cea mai mare frecvență o au măselele de minte și caninii permanenți.

Dinții deteriorați: durerea de măsea poate fi provocată de un dinte rupt sau crăpat. În acest caz, fă-ți o programare la dentist pentru a împiedica agravarea problemei.

Dinții sensibili dacă folosești produse de albire a dinților ce conțin ingrediente precum peroxidul (ce penetrează smalțul dinților, cauzând sensibilitate) este foarte posibil să simți o durere la nivelul maselelor, în special atunci când consumi alimente și băuturi fierbinți și reci. Adresează-te medicului stomatolog înainte de a apela la orice fel de produse de albire. Dacă nu folosești asemenea produse, însă ai, totuși, dinții sensibili, discută cu dentistul tău pentru a găsi o soluție.

Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin frecarea, scrâşnirea, ori încleştarea dinţilor, ce poate duce treptat la la apariția durerilor de măsele. Lăsat netratat, bruxismul poate cauza deteriorarea smalțului dentar, a plombelor, infecțiilor și deteriorării dinților.

Disfuncții sau tulburări ale articulației temporomandibulare: dacă stresul te determina să-și încleștezi maxilarul și să-ți scrasnesti deseori dintîi, durerea de măsea poate fi asociată cu disfuncții sau tulburări ale articulației temporomandibulare. Stomatologul va evalua gravitatea problemei și va stabili care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru rezolvarea acesteia.


Cauze comune ale durerii de măsea referite


Sinuzita este o afecțiune în care sinusurile se inflamează din cauza unei infecții virale, bacteriene sau fungice. Deoarece rădăcinile dinților sunt localizate în apropierea sinusurilor, sinuzita poate provoca dureri de masele.


Cauze mai puțin comune ale durerii de măsea referite

Bolile de inimă și de plămâni pot cauza uneori dureri de măsele. În unele cazuri, durerea de dinți poate indica un atac de cord. Afecțiunile cardiace și pulmonare pot provoca astfel de dureri din cauza localizării nervului vag. Fiind nervul cu cea mai mare distribuție în corp, nervul vag pornește de la creier și se extinde către diferite organe din corp, precum inima și plămânii, inervând inclusiv maxilarul.

Nevralgia facială trigeminală și nevralgia occipitală sunt afecțiuni neurologice ce provoacă inflamarea nervilor trigeminali, respectiv occipitali. Când acești nervi sunt inflamați, durerea poate fi percepută ca și cum ar fi localizată la nivelul maselelor.


Când trebuie să mergi la medic?

 • Când observi existența unei carii dentare.
 • Durerea nu este ameliorată de medicamentele ce nu necesită prescripție medicală.
 • Suferi de dureri severe după extracția unei măsele; aceste dureri pot apărea în a doua sau a treia zi după extracție din cauză că plaga secundară nu se vindecă în mod corespunzător. Acesta poate fi rezultatul osteitei alveolare, cunoscută și sub denumirea de alveolită postextracțională. Dacă te confrunți cu această complicație, trebuie să mergi la dentist în cel mult 24 de ore.
 • Durerea este asociată cu umflarea gingiilor sau a feței, precum și cu apariției febrei, simptome ce indică o infecție.
 • Dinții rupți sau ciobiți sunt de regulă provocați de o leziune ce nu este gravă. Chiar și așa, este bine să mergi la cabinetul stomatologic cât mai curând posibil. Căderea unei măsele sau înghițirea unui dinte sunt considerate urgențe stomatologice.
 • Dacă simți durere la nivelul maxilarului de fiecare dată când deschizi gura, este posibil ca articulația temporomandibulară să fi fost rănită sau inflamată. Asta se poate întâmpla în urma unui accident sau pur și simplu din cauză că ai încercat să mănânci ceva de dimensiuni prea mari. Medicul stomatolog este în măsură să-ți sugereze soluția potrivită.
 • Orice istoric de traumă, dureri în piept, boli de inimă ori erupții cutanate poate sugera cauze ale durerii care nu sunt de natură dentară. Consultă de urgență un medic dentist sau prezintă-te la camera de gardă dacă pe lângă durerea de măsea experimentezi febră, frisoane, durerea maxilarului, dureri de inimă, sângerări gingivale, dificultate la înghițire, respirație greoaie, respirație șuierătoare, tuse, stări de greață, vomă, eczeme, transpirație excesivă.


Diagnosticarea durerii de măsea


Un istoric medical amănunțit, un examen oral, precum si o scanare intra-orală cu noua tehnologie TRIOS 3SHAPE sunt de obicei suficiente pentru un diagnostic adecvat. Uneori, medicul dentist va recomanda radiografia retroalveolară (periapicală) sau radiografia panoramică (ortopantomograma). În cazuri rare, vor fi necesare și alte investigații, precum efectuarea unei electrocardiograme (EKG).

Tratamentul durerii de măsea


Dacă durerea de măsea este cauzată de o carie dentară, atunci medicul dentist va plomba măseaua respectivă. Tratamentele dentare efectuate la microscop de catre medici dentisti specializati in endodontie pot salva dintele de la extractie. În cazul în care dintele nu poate fi salvat, stomatologul va efectua o extracție și un implant, ori va scoate nervul dentar, va aplica un tratament special și va monta o coroană dentară. În situația în care ai o măsea impactată (inclusă), s-ar putea să fie nevoie de extracția chirurgicală a acesteia.

După proceduri de acest fel, medicul ți-ar putea prescrie un antibiotic pentru a împiedica apariția febrei sau a inflamației maxilarului. Astfel de tratamente au loc treptat, necesitând mai multe vizite al cabinet, însă, în marea majoritatea a cazurilor, recuperarea este una ușoară.

În cazul dinților deteriorați, a sensibilității dentare, a bruxismului sau a disfuncțiilor ori tulburărilor articulației temporomandibulare, medicul dentist va evalua cu atenție cauza și particularitățile fiecărei situații și va recomanda apoi un plan adecvat de tratament.

Dacă durerea de măsea este cauzată de o afecțiune ce nu este de natură stomatologică, medicul dentist te va îndruma către un doctor specialist care te va consulta și îți va recomanda un tratament potrivit.

STIAI CA?….
Echipa de medici cu specializare in endodontie folosește o tehnică inovatoare in stomatologie, preparând canalele radiculare cu ajutorul endomotoarelor, ale acelor rotative și a microscopului dentar. Intervenția endodontică la microscop face diferența între salvarea sau extracția unui dinte, întrucât infecția pulpară este cauzată de carii profunde sau de mari dimensiuni. Astfel, bacteriile ajung prin crăpăturile dintelui în pulpa dentară și duc la infecție, slăbirea osului, umflarea ligamentelor din jurul dintelui și, în final, la pierderea acestuia. Netratată, inflamația se poate extinde și la țesuturile din apropiere.


Tratamentul endodontic la microscop prezintă următoarele beneficii:

 1. 1. Diagnostic sigur
 2. 2. Rata de succes în cazul tratamentului endodontic la microscop este mult mai mare decât în cazul unui tratament endodontic clasic
 3. 3. Realizarea procedurilor inaccesibile fără microscop (fără microscop se pot omite anumite canale radiculare care, rămânând necurățate duc la infecții)
 4. 4. Vederea în detaliu se amplifică de până la 25 de ori
 5. 5. Rezultat sigur pe termen lung
 6. 6. Perfectarea succesului tratamentului de canal
 7. 7. Eliminarea acelor rupte de pe traiectul canalelor radiculare

Ce poți face până ajungi la cabinetul stomatologic?

 1. Folosește medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol (acetaminofen) – acestea se eliberează fără prescripție medicală. Urmează indicațiile de pe prospect!
 2. Evită consumul alimentelor și băuturilor reci și fierbinți, deoarece acestea pot agrava durerea.

Cum previi durerea de măsea?


Majoritatea persoanelor pot preveni durerile de măsea și problemele stomatologice serioase prin respectarea unor reguli simple de igienă. În orice caz, ține datele de contact ale cabinetului dentar la îndemână.

 • Periază-ți dintîi și folosește ața dentară cel puțin de două ori pe zi.
 • Mergi la un control stomatologic care include detartraj și periaj profesional de două ori pe an sau ori de câte ori îți recomandă medicul dentist.
 • Evită zahărul, deoarece acesta contribuie la deteriorarea smalțului dinților.
 • Folosește o pastă de dinți și o apă de gură ce are fluor în compoziție. Fluorul este eficient în prevenirea cariilor dentare. Mai mult, fluorul este un element natural ce se găsește în legume și apă (verifică dacă apa de la robinet este fluorizată).
 • Nu fuma! Fumatul poate înrăutăți problemele dentare.
Vă așteptăm
la clinică
Programări
0733.733.030

Medic Specialist Implantologie Dentara

Echipa de medici
Plata in rate