Durerea de dinți: cauze, tratament, prevenție

Denttaglio Clinic \ Durerea de dinți: cauze, tratament, prevenție

De cele mai multe ori, durerea de dinți localizată reprezintă un semn că ceva este în neregulă cu dinții sau gingiile tale. Uneori, însă, poate fi vorba despre durere referită, ceea ce înseamnă că este cauzată de o problemă cu altă parte a corpului.

În funcție de intensitate, durerile de dinți variază între dureri ușoare și severe, iar în funcție de durată, ele pot fi constante sau intermitente. Ai putea să te confrunți cu:

Cauze

Cauzele des întâlnite ale durerii de dinți

Deteriorarea dinților este cauza cel mai des întâlnită a durerilor de dinți. Netratarea unui dinte deteriorat (care, în cele mai multe cazuri, înseamnă cariat) poate duce la apariția unui abces. Abcesul este o infecție localizată lângă dintele afectat sau chiar în pulpa dentară. Dacă bănuiești că ai un abces dentar, fă-ți imediat o programare la medicul dentist. În cazuri rare, infecția se poate extinde chiar și până la creier, ceea ce ți-ar putea pune viața în pericol. 

O durere de dinți mai poate fi cauzată de un dinte inclus. Asta se întâmplă când un dinte (de obicei măseaua de minte) este blocat în gingie sau os, neputând erupe sau crește.

programare-dentist

Cauzele des întâlnite ale durerii referite de dinți

Sinuzita este o afecțiune în care sinusurile devin inflamate din cauza unei infecții virale, bacteriene sau fungice a sinusurilor. Deoarece rădăcinile dinților de sus sunt localizate aproape de sinusuri, sinuzita poate cauza durere.

Cauze mai puțin întâlnite ale durerii referite de dinți

Afecțiunile cardiace și cancerul pulmonar pot cauza, de asemenea, dureri de dinți. În unele cazuri, aceste dureri pot indica un infarct. Durerile dentare pot fi provocate de afecțiunile menționate în acest paragraf din cauza locației nervului vag. Acest nerv circulă de la creier la diferite organe ale corpului, inclusiv inima și plămânii, trecând și pe la nivelul maxilarului.

Cauze rare ale durerii referite de dinți

Nevralgia trigeminală și nevralgia occipitală sunt afecțiuni neurologice dureroase care determină iritarea sau inflamarea nervilor trigeminali și occipitali. Acești nervi servesc craniul, fața și dinții, iar când se inflamează, durerea poate simțită durere dentară.

Tratament

Medicul stomatolog este cel care tratează durerile dentare, iar tratamentul depinde de cauza apariției durerii. Dentistul va examina dinții și va hotărî dacă este sau nu nevoie de o radiografie pentru a stabilirea gradului de deteriorare. Pentru a atenua durerea, medicul stomatolog va prescrie analgezice, iar pentru a trata o infecție, specialistul va prescrie, cel mai probabil, antibiotice. Dacă durerea se datorează unei carii, doctorul va plomba dintele cariat. În cazul unui dinte inclus, s-ar putea să fie nevoie de o extracție chirurgicală. Dacă dentistul nu poate detecta cauza durerii, acesta îți va recomanda să consulți un medic de altă specialitate.

Când este durerea de dinți o urgență medicală?

Apelează la ajutor de urgență dacă, pe lângă durerea dentară, experimentezi următoarele simptome:

Prevenție

Pentru a preveni durerile dentare, spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosește ața dentară o dată pe zi. Asigură-te că mergi de două ori pe an (o dată la șase luni) la medicul dentist, pentru un control.

igiena-dentara

Prin urmare, durerea de dinți nu trebuie ignorată niciodată. Durerile provocate de deteriorarea dinților se pot înrăutăți dacă nu sunt tratate. Chiar dacă nu este ceva grav, durerea de dinți poate indica o afecțiune serioasă, care necesită îngrijiri medicale urgente.



Data articol: 29/08/2023
Sunt medic dentist specialist in endodontie si estetica dentara. Am absolvit cursuri precum: Digital Smile Design World Tour, Dr Christian Coachman Endodontic Master Series; Curs modulear de endodontie PRIME ENDO TRACK; Curs ’’N.Vision: ‘’Aesthetics’’,Dr Kano P, Dr Nicolescu I, Dr Yoshinaga, Dr Nazariy; Curs teorie & hands-on ”Integrarea estetica, functionala si biologica a reabilitarii estetice”, Dr. Leonardo Bacherini; A XI-a editie a Congresului International pentru studenti si tineri medici; Misterul din spatele conceptului MI ’’, Prof. Dr. David Manton. De asemnea sustin stomatologia facuta corect prin cursuri de formare pentru medicii care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele pe specializarea endodontiei.