Grefă gingivală – Un tratament important în cazul retracției gingivale

Clinica stomatologica » Grefă gingivală – Un tratament important în cazul retracției gingivale
Sunați pentru programare: 0733.733.030

Dacă te confrunți cu desprinderea și retragerea gingiei de pe suprafața dinților, rădăcinile sunt expuse, dinții par mai lungi, iar sensibilitatea la cald sau rece a devenit cu adevărat supărătoare, soluția de tratament poate fi grefa gingivală. Află despre aceasta în rândurile următoare și vino la Denttaglio Clinic pentru ca un specialist să analizeze starea gingiei tale și să prevină agravarea situației prin efectuarea tratamentului în timp util.

Ce este grefa gingivală?

Grefa gingivală, cunoscută și sub numele de adiție de țesut moale sau gingivoplastie, este o procedură chirurgicală, cu ajutorul căreia gingia este remodelată. În clinica Denttaglio procedura este realizată de un specialist în chirurgie orală, în strânsă colaborare cu esteticianul, pentru ca rezultatul să fie unul de excepție. Gingiile vor arăta natural, îmbrăcând dinții în mod perfect, pentru un zâmbet sănătos și prezentabil.

Grefa gingivală este recomandată adesea pacienților care se confruntă cu retracție gingivală. În momentul în care aceasta își face apariția, dintele capătă un aspect alungit, dizarmonios. Retracția gingivală apare din cauza unor factori precum: boala paradontală, fumat, scrâșnirea dinților în timpul somnului sau un periaj agresiv. 

Totodată, pe lângă structura dentară vizibil afectată (din cauza bolii paradontale), corecția gingivală se realizează și pentru o bună estetică a zâmbetului, astfel încât gingia să fie în perfectă armonie cu dantura (are loc fără nicio incizie). Intervenția se face pentru corectarea anumitor defecte din naștere ori apărute în urma traumatismelor, pacientul recapătându-și încrederea în propriul zâmbet.

Când este nevoie de grefă gingivală?

Adiția de țesut moale (grefă gingivală) este necesară pentru a proteja dinții de efectele nocive ale retracției gingivale (desprinderea și retragerea gingiilor de pe suprafața dinților). Boala se instalează treptat, astfel că multe persoane nu observă că gingiile lor s-au retras. Este o problemă dentară care pe lângă aspectul inestetic (expunerea rădăcinii), poate provoca sensibilitatea danturii, în special în cazul alimentelor reci sau fierbinți. Lăsată netratată poate duce la pierderea dinților. 

Notă

Retracția gingivală are ca principală cauză boala parodontală, iar gingia nu își va reveni de la sine în poziția normală. Pentru tratarea acestei probleme dentare este nevoie de chirurgie gingivală. Când țesutul gingiei este insuficient (gingia este retrasă pe o lungime mai mare de 5 mm, lăsând rădăcina dintelui la vedere), se recoltează grefă de gingie din cerul gurii, de la pacient.

Remodelarea chirurgicală a gingiei se realizează și din motive strict estetice, fără a exista o afecțiune precum boala parodontală. Procedura se face făra tăietură și are rolul de a restabili forma naturală a gingiei, corectând forma și poziția acesteia. Se realizează modelarea aspectului gingiei, care poate fi dezvoltată în exces, acoperind prea mult dantura. Fie că este vorba de o problemă estetică a gingiei prezentă încă de la naștere sau apărută în urma vreunui traumatism, prin intermediul intervenției chirurgicale defectul este remediat.

De reținut

Intervenția chirurgicală care are loc la nivelul gingiei cu scopul obținerii unui zâmbet sănătos și estetic, variază ca amploare și durată în funcție de cazul pacientului. Dacă retracția gingivală este avansată, va fi nevoie de grefă gingivală, însă în alte situații, când problema este mai puțin severă, rezolvarea o reprezintă regenerarea gingivală minim invazivă

Regenerarea gingivală minim invazivă

Retracția gingivală este o problemă dentară și este important să te prezinți cât mai repede în cabinetul stomatologic. O metodă de tratament care nu implica incizii sau suturi, este regenerarea gingivală minim invazivă. 

Procedura se realizează sub anestezie locală (nu doare absolut deloc) și are ca scop regenerarea țesuturilor gingivale și osoase afectate. Medicul stomatolog realizează o bună curățare a bacteriilor și plăcii bacteriene, apoi adaugă subgingival anumite produse cu scopul vindecării și stimulării creșterii țesutului. Ultima etapă constă în repoziționarea gingiei pe rădăcina dintelui.

Boala parodontală este o problemă majoră de sănătate orală. Programează-te la un consult pentru ca medicul să poată stabili care este metoda eficientă de tratament în cazul tău.

Ce implică procedura de grefă gingivală?

Gingiile au rolul de a proteja rădăcinile dinților. Unele persoane se confruntă însă cu o migrare a marginii gingiei, astfel rădăcina dintelui este expusă vederii. Această problemă stomatologică se numește retracție gingivală, iar uneori singurul mod de tratament este reprezentat de grefa gingivală.

Adiția de țesut moale sau grefa de gingie este o intervenție chirurgicală care constă în prelevarea de grefă gingivală din palatul palatin al pacientului (cerul gurii). Țesutul moale se îndepărtează cu ajutorul unor instrumente foarte fine și se adaugă în zona dinților afectați, pentru a-i îmbrăca corespunzător cu gingie.

Avantajele unei grefe gingivale:

  • întărește și stabilizează gingia care acoperă dintele
  • apără dintele împotriva unei noi retrageri gingivale
  • elimină sensibilitatea dinților la cald sau rece, datorită acoperirii rădăcinilor cu gingie nouă
  • restabilește un zâmbet atractiv

Procedura constă în

Pasul 1: Se administrează anestezia locală la locul de recoltare a grefei (țesutul care se îndepărtează din cerul gurii) și în locul unde este nevoie de adiția de gingie (în cazul dinților cu retracție gingivală).

Pasul 2: Se recoltează grefa.

Pasul 3: Grefa este transplantată pe locul în care gingia s-a retras din cauza bolii paradontale. Aspectul natural al dinților este restabilit.

Rata de succes și satisfacție a procedurii este foarte mare. Este important ca pacienții să respecte regulile de igienă dentară indicate de medicul stomatolog.

Este dureroasă procedura de grefă gingivală?

Nu, în momentul intervenției pacientul nu simte absolut nimic, dat fiind faptul că procedura se realizează sub anestezie locală. La final, medicul prescrie medicamente care să combată disconfortul postoperatoriu (antialgice). Totodată, se mai recomandă purtarea pentru câteva zile a unei gutiere transparente, care îmbracă cerul gurii, tocmai pentru ca zona să se poată vindeca mai ușor.

Este permanentă grefa de gingie?

Grefa de gingie este o modalitate eficientă de tratament pentru retracția gingivală și prevenirea dezvoltării ei ulterioare. Cu toate acestea, problemele gingivale mai pot apărea în viitor. Dar cu ajutorul controalelor dentare periodice și cu o îngrijire orală foarte bună, se pot preîntâmpina situațiile care necesită intervenție chirurgicală.

Recomandări pentru prevenția retragerii gingivale

  • realizează periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor;
  • folosește ața dentară;
  • clătește o dată sau de două ori pe zi cu apă de gură antiseptică;
  • mergi în mod regulat la medicul stomatolog pentru verificări, curățarea profesională a dinților și îndepărtarea depunerilor rezistente de placă bacteriană;
  • adoptă un regim alimentar echilibrat și sănătos;
  • nu fuma;

Cât durează procesul de recuperare după grefa de gingie?

Imediat după intervenție te vei putea întoarce la activitățile normale. Este recomandat ca procedura să aibă loc la finalul săptămânii, pentru a exista o pauză de două zile de la job. Medicul dentist îți va da indicații precise cu privire la modul de periaj și alimentație, astfel încât recuperarea să fie rapidă. Se vor consuma alimente moi timp de două săptămâni, iar periajul în zona intervenției va fi evitat după procedura de adiție de țesut.

De asemenea, îți vor fi presrise medicamente antiinflamatoare și antialgice pentru a nu resimți durere după ce procedura s-a finalizat și efectul anesteziei a trecut. Fiindcă a fost luat țesut de pe cerul gurii, este firesc să resimți o sensibilitate în această zonă, dar disconfortul va trece în câteva zile.