Halena (halitoza) sau respirația urât mirositoare
Halena sau halitoza este respirația urât mirositoare, ce nu se îmbunătățește chiar dacă pacientul are o igienă orală impecabilă (periaj dentar corect, folosirea aței dentare și a apei de gură) și consumă bomboane mentolate pentru a încerca să combată această problemă. Spre deosebire de “respirația de dimineață” sau un miros puternic care rămâne după consumul de alimente precum usturoi, ceapă sau ton, halitoza este cronică și ar putea fi un semn al unei afecțiuni serioase.
Cauze
Prevenție și tratament
Când este recomandat să mergi la medic?
Cauzele respirației urât mirositoare
Mâncarea și băutura. Alimentele consumate de pacienți pot cauza respirație urât mirositoare. Alimentele sunt absorbite în sânge și se deplasează către plămâni, afectând aerul expirat. Periajul dentar sau folosirea apei de gură poate masca superficial mirosul. Însă halitoza persistă până când cauza este vindecată. Cele mai des întâlnite “surse” ale respirației urât mirositoare sunt:
- ceapa;
- usturoiul;
- brânza;
- pastrama;
- anumite condimente;
- sucul de portocale;
- băuturile carbogazoase;
- alcoolul.
De asemenea, persoanele care nu au mese regulate se pot confrunta cu această problemă.
Gura uscată. Saliva este necesară pentru curățarea cavității bucale. Dacă nu se secretă suficientă salivă sau dacă cineva are frecvent gura uscată, se poate confrunta cu respirația urat mirositoare.
Igiena dentară precară. Atunci când igiena orală (curățarea dinților, a gingiilor și a limbii) nu se realizează corespunzător, de două ori pe zi, respirația urat mirositoare poate fi cauzată de resturile alimentare și bacteriile dezvoltate în cavitatea bucală. Inflamația gingiilor (gingivita) provocată de o igienă dentară superficială poate fi, de asemenea, cauza respirației urât mirositoare.
Probleme dentare. Cariile și “buzunarele” adânci cauzate de boala gingivală reprezintă locurile ideale unde bacteriile se pot ascunde în interiorul cavității bucale. Aceste spații sunt extrem de dificil de curățat prin periajul dentar și folosirea respirației dentare. De aceea, ele pot contribui la apariția halitozei.
Infecțiile gurii, a nasului și gâtului. Conform clinicii Mayo, infecțiile nasului, ale sinusurilor și ale gâtului care provoacă secreții pot contribui la respirația urât mirositoare. Bacteriile se hrănesc cu mucusul produs de corp atunci când se lupta cu infecțiile.
Fumatul și consumul produselor pe bază de tutun. Produsele be baza de tutun au efecte cu adevărat dezastruoase asupra corpului și respirației. Pe lângă că aceste produse lasă un miros neplăcut în cavitatea bucală, ele pot cauza uscăciunea gurii. Fumătorii sunt mai predispuși la boala gingivală, care poate duce la apariția halitozei.
Probleme de sănătate. Uneori, respirația urât mirositoare poate semnala o problemă de sănătate serioasă, cum este:
- infecție a sinusurilor;
- infecție cronică pulmonară;
- boli hepatice sau renale;
- probleme gastrointestinale;
- Diabet.
Prevenție și tratament
Există o serie de lucruri simple ce pot fi încercate pentru a scăpa de respirația urât mirositoare.
- Schimbarea modului în care consumi alimente. Ține evidența alimentelor pe care le consumi și încearcă să eviți mâncărurile și băuturile care cauzează respirație urat mirositoare, să mănânci mai multe fructe și legume și mai puțină carne, dar și să bei mai multă apă.
- Consumul de bomboane mentolate fără zahăr ori de câte ori gura ta devine uscată.
- Evitarea oricăror produse pe bază de tutun.
- Periajul dinților, gingiilor și al limbii folosind o pastă cu fluor de două ori pe zi.
- Folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi.
- Clătirea cu o apă de gură antiseptică de două ori pe zi.
- Dacă porți proteză, indeparteaz-o pe timpul nopții. Curăț-o și ține-o într-o soluție dezinfectantă atât timp cât dormi.
- Curată-ți aparatul dentar și de contenție așa cum ți-a recomandat medicul dentist.
Când este recomandat să mergi la medic?
Fă-ți o programare la dentist de cel puțin două ori pe an pentru un control de rutină și o curățare profesională. Stomatologul tău poate detecta și trata cauzele respirației urat mirositoare, precum boala gingivală.
Întreabă-ți medicul dentist despre alte potențiale soluții pentru halitoză. De exemplu, pentru gură uscată, ți se poate recomanda saliva artificială. Mai mult, poți discuta cu stomatologul înainte de a cumpăra orice fel de produs care promite rezolvarea unei astfel de probleme.
Dacă schimbările pe care le faci nu funcționează, medicul dentist îți poate recomanda o vizită la un doctor de altă specialitate, pentru a stabili dacă sursa problemei este provocată de o afecțiune de altă natură. Împreună cu stomatologul, poți vedea dacă vreunul dintre medicamentele pe care le iei pot contribui la această problemă. Sau, dacă folosești tutun, poți primi ajutor specializat pentru a renunța la acest obicei.