Chiar dacă atunci când te uiți în oglindă și observi că ai limba albicioasă s-ar putea să te sperii, este bine să știi că, de cele mai multe ori, nu ai de ce să-ți faci griji. Termenul de limbă albicioasă se referă la colorația albă parțială sau totală a limbii. Organul din cavitatea bucală va arăta ca și cum ar fi încărcat sau ca și cum ar avea un înveliș alb.
De obicei, limba albicioasă nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În cazuri rare, însă, acest simptom poate semnala o afecțiune mai serioasă, precum o infecție sau un cancer într-o faza incipientă. De aceea, este foarte important să fii atent la alte simptome pe care le-ai putea experimenta și să-ți faci o programare la medic dacă învelișul alb de pe limbă nu dispare în două săptămâni.
Cauze
Afecțiuni asociate limbii albicioase
Tratament
Când este cazul să mergi la medic?
Prevenție
Cauze pentru limba albicioasa
Limba albicioasă este adesea asociată cu igiena orală. Limba poate deveni albă atunci când papilele de pe suprafața sa se umflă și se inflamează. Bacteriile, ciupercile, resturile de alimente și celulele moarte pot rămâne prinse între papilele umflate. Toate acestea formează învelișul alb care acoperă limba.
Iată câteva cauze ale limbii albicioase:
- periajul dentar incorect;
- gură uscată;
- folosirea incorectă a atei dentare;
- respirația pe gură;
- deshidratare;
- consumul de alimente moi;
- iritație;
- febră;
- fumat sau mestecat de tutun;
- consumul de alcool.
Afecțiuni asociate limbii albicioase
În continuare, vom vorbi despre câteva afecțiuni asociate limbii albicioase.
Leucoplazie. Această afecțiune cauzează apariția unor pete albicioase pe suprafața interioară a obrajilor, de-a lungul gingiilor și, uneori, pe limbă. Printre cauzele principale ale leucoplaziei se numără fumatul, mestecatul de tutun și consumul excesiv de alcool. De obicei, petele albicioase nu sunt periculoase. În situații rare, însă, leucoplazia se poate transforma în cancer.
Lichenul plan oral (bucal). Această afecțiune autoimună provoacă apariția unor pete albe în cavitatea bucală și pe suprafața limbii. Gingiile dureroase și rănile din interiorul gurii sunt alte simptome ale acestei dermatoze cutaneo-mucoase.
Candidoza orală. Această infecție a cavității bucale este cauzată, de cele mai multe ori, de o ciupercă numită candida albicans. Persoanele care suferă de diabet, SIDA, au un sistem imunitar slăbit, deficiențe de fier sau vitamina B, ori poartă proteze dentare sunt mai predispuse riscului de a dezvolta această infecție.
Sifilis. Această boală cu transmitere sexuală poate cauza răni în cavitatea bucală. Netratat, sifilisul poate provoca apariția unor pete albe pe suprafața limbii.
Alte afecțiuni asociate limbii albicioase sunt:
- limba geografică, o anomalie a limbii în care papilele sunt rarefiate sau aproape inexistente în anumite zone. Aceste zone de leziuni depapilate au culoarea roșie și un contur neregulat, asemănător cu niște insule pe o hartă, unite printr-o bandă albă;
- administrarea anumitor medicamente, precum antibioticele, ce pot cauza o micoză bucală;
- cancerul gurii sau al limbii.
Tratament pentru limba albicioasa
Este foarte posibil că limba albicioasă să nu necesite tratament. Acest simptom trece, de obicei, de la sine. Învelișul albicios de pe suprafața limbii poate fi îndepărtat prin periajul ușor al limbii, folosind o periuță cu peri moi. Se mai poate folosi și un dispozitiv special de curățare a limbii. Hidratarea corespunzătoare poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea bacteriilor și a altor microorganisme din cavitatea bucală.
În cazul în care ai nevoie de tratament, acesta va fi ales în funcție de afecțiunea care cauzează limba albicioasă.
Leucoplazia nu necesită tratament. În ciuda acestui fapt, ar trebui să mergi la o clinică stomatologică pentru a te asigura că afecțiunea nu se agravează. Pentru a îndepărta petele albe, este recomandat să te lași de fumat sau de mestecat tutun și să reduci cantitatea de alcool pe care o consumi.
Lichenul plan oral (bucal) se tratează cu medicamente antifungice. Acestea pot fi sub formă de gel sau lichid, care se aplică pe suprafața interioară a cavitații bucale, capsule sau tablete.
Sifilisul este tratat cu o singură doză de penicilină. Acest antibiotic omoară bacteria care cauzează această boală cu transmitere sexuală. Persoanele care suferă de sifilis de peste un an s-ar putea să aibă nevoie de mai multe doze de antibiotic.
Când este cazul să mergi la medic?
Dacă limba albicioasă este singurul simptom, nu trebuie neapărat sa mergi la doctor Însă dacă această problemă persistă mai mult de două săptămâni, ar trebui să îți faci programare la medic, în special dacă observi unul sau mai multe dintre următoarele semne:
- limbă dureroasă sau senzație de arsură la nivelul limbii;
- răni deschise în cavitatea bucală;
- dificultăți la mestecare, înghițire sau vorbire;
- febră;
- pierdere in greutate;
- erupții cutanate.
Metode de prevenție
Nu este întotdeauna posibil să previi limba albicioasă. În orice caz, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul apariției acestui simptom:
- folosește o periuță de dinți cu peri moi;
- spală-te pe dinți de două ori pe zi;
- folosește o pastă de dinți și o apă de gura cu fluor;
- folosește ață dentară și apă de gură cel puțin o dată pe zi;
- mergi la medicul dentist o dată la șase luni pentru un control și un detartraj al danturii;
- evită tutunul și limitează consumul de alcool;
- consumă multe fructe și legume.
Așadar, limba albicioasă nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare. Totuși, există cazuri care ar putea necesita tratament. Dacă nu se vindecă în două săptămâni sau dacă observi și alte simptome, consultă un medic.