Ocluzia dentară, numită în termeni populari “mușcătură”, face referire la contactul pe care îl au dinții de sus cu cei de jos. Când dinții de pe arcada superioară respectiv cei de pe arcada inferioară nu stabilesc contacte stabile, apare malocluzia dentara, care este indicat să fie corectată pentru a se preveni unele probleme dentare ce pot apărea pe termen lung.
Ce este ocluzia dentară?
Tipuri de malocluzie
Ocluzie dentară inversă
Ocluzie dentară încrucișată
Ocluzie dentara deschisa
Malocluzie dentară cauze
Consecințe malocluzie dentară
Malocluzie dentară tratament
Ce este ocluzia dentară?
Ocluzia dentară reprezintă modul în care mandibula și maxilarul se întâlnesc, făcând referire la contactul pe care îl au dinții de sus cu cei de jos. Ocluzia poate fi împărțită în două categorii: cea statică, care indică totalitatea punctelor de contact dintre dinții maxilarului și cei ai mandibulei în timpul mușcăturii sau al stării de relaxare, și mușcătura dinamică, care se referă la interacțiunea dinților în timpul vorbitului masticației sau al diferitelor miscari in dinamica.
Ocluzia normală, corectă, favorizează o masticație eficienta, previne afecțiunile dentare (abraziunea dentara sau tocirea dintilor) și arată cel mai bine din punct de vedere estetic. Dacă dinții nu au contact așa cum trebuie, vorbim despre malocluzie, care afectează atât masticația, cât și vorbirea. Malocluzia poate cauza și asimetrii inestetice la nivelul feței.
Tipuri de malocluzie
Malocluzia, adică mușcătura strâmbă, poate fi de mai multe feluri, în funcție de poziționarea dinților. Bineînțeles, aceste tipuri de malocluzie sunt clasificate, la rândul lor, în funcție de severitatea anomaliilor – pot fi malocluzii de clasa I, II sau III.
Ocluzie dentară inversă
Ocluzia dentară inversă apare când dinții de pe arcada de jos sunt mai proeminenți decât cei de sus, din cauză că mandibula se dezvoltă mai mult decât maxilarul. Așadar, în timp ce dinții de jos ies ușor către exterior, cei de pe arcada de sus se vor poziționa în spate.
Ocluzia dentară inversă poate fi observată cu ușurință în primul rând pentru că determină o serie de asimetrii la nivelul feței.
Ocluzie dentară încrucișată
Ocluzia dentară încrucișată, pe de altă parte, apare atunci când o parte dintre dinții de sus sunt așezați corect față de cei de jos, în timp ce o parte sunt așezați către interior, în spate. Cu toate că acest tip de malocluzie poate fi trecut cu ușurință cu vederea pentru că nu provoacă asimetrii foarte evidente la nivelul trăsăturilor feței, este bine să fie tratată corespunzător pentru ca are ca și consecințe dureri dentare, îngreunarea masticației și creează totodată aspectul de dantură înghesuită.
Ocluzie dentara deschisa
Ocluzia dentară deschisă apare atunci când dinții de pe arcada superioară și cei de pe arcada inferioară nu se ating în momentul în care gura este închisă – rămâne așadar un spațiu între aceștia. Acest tip de malocluzie afectează funcțiile masticatorii, vorbirea, precum și aspectul fizic.
Malocluzie dentară cauze
Există mai multe posibile cauze ale dezvoltării atipice ale celor două arcade și ale aparției malocluziei. De cele mai multe ori însă, mușcătura strâmbă este ereditară, ceea ce înseamnă că dacă ai o rudă de gradul I care suferă de malocluzie, riscul de a dezvolta această problemă la maturitate, la rândul tău, este mare.
Alte cauze ale malocluziei sunt:
- Despicătura vălului palatin (n.r. palatoschizis) – este o anomalie congenitală care poate avea ca urmare malocluzia;
- Folosirea excesivă a suzetei chiar și după vârsta de 3 ani;
- Obiceiul de sugere a degetului în copilărie;
- Folosirea biberonului chiar și după vârsta de 3-4 ani;
- Creșterea unor dinți în plus, lipsa unor dinți ori dinți de forme atipice;
- Aparat dentar folosit în mod incorect;
- Plombe sau alte lucrări dentare făcute în mod incorect;
- Respirația făcută preponderent pe gură din cauza unor probleme medicale;
- Fracturi ale mandibulei în urma unor accidentări;
- Tumori la nivelul cavității bucale.
Consecințe malocluzie dentară
În funcție de tipul și severitatea malocluziei, pot apărea o serie de semne, simptome și complicații precum:
- Alinierea incorectă a dinților;
- Apariția unor asimetrii la nivelul feței;
- Mușcarea frecventă a interiorului obrajilor ori a limbii;
- Disconfort în timpul masticației;
- Probleme de vorbire;
- Durere sau disconfort la nivelul maxilarului, respectiv mandibulei;
- Bruxism;
- Parodontoza – retracția gingivală poate să apară din cauza malocluziei netratate la timp;
- Carii sau alte probleme dentare.
Malocluzie dentară tratament
Malocluzia poate fi corectată prin mai multe metode – medicul ortodont este în măsură să stabilească cel mai potrivit tratament în funcție de fiecare pacient. Iată care sunt metodele de tratament utilizate:
- Aparat dentar pentru corectarea poziției dinților;
- Extractie unor dinți pentru a corecta înghesuirea dentară;
- Remodelarea unor dinți;
- Purtarea unor gutiere ocluzale;
- Intervenție chirurgicală pentru remodelarea mandibulei/ maxilarului;
- Restaurări protetice.
Concluzie/Incheiere/Call to Action
O mușcătură incorectă poate avea multe consecințe neplăcute, începând de la problemele dentare și gingivale ce pot apărea, și până la complexele și afectarea stimei de sine din cauza asimetriilor la nivelul feței. Vestea bună este că malocluziile pot fi tratate cu ajutorul medicului ortodont, care va concepe un plan personalizat pentru alinierea corectă a dinților și pentru obținerea unei ocluzii corecte.
Dacă ai dinții înghesuiți, strâmbi ori mușcătura ta este incorectă, mergi la un control la medicul ortodont. Acesta va identifica problemele pe care le ai, te va trimite să faci un set de radiografii și fotografii care îl vor ajuta să facă un plan eficient de tratament, după care îți va prezenta pașii pe care trebuie să îi faceți împreună pentru a avea un zâmbet perfect – frumos și totodată sănătos.
Cu toate că poate părea un proces anevoios, este absolut necesar să nu neglijezi corectarea malocluziei și îndreptarea dinților pentru a preveni probleme ce pot apărea pe termen lung. Mai mult decât atât, la nivelul feței se vor produce transformări vizibile din punct de vedere estetic, iar stima de sine va avea și ea de câștigat.
Nicicând n-a fost un moment mai prielnic să te alături milioanelor de pacienti care au păsit către viitor, zâmbind.
Nu neglija problemele ortodontice considerându-le un moft întrucât ele îți pot provoca probleme de sănătate greu de tratat. Apelează la ajutorul specialiștilor și rezolvă-ți problema cât mai curând. Amânarea tratamentului ortodontic ridică destul de mult costurile acestuia. Mai mult decât atât, cu cât începi tratamentul mai târziu, cu atât mai mult va dura acesta.