Numită colocvial plombă, obturația dentară este o procedură ce are scopul de a repara un dinte deteriorat din cauza cariilor, redându-i aspectul și funcționalitatea. Când un medic stomatolog realizează o obturație dentară, el sau ea va îndepărta mai întâi părțile afectate ale dintelui, va curăța foarte bine suprafața, iar apoi va umple cavitatea rămasă cu un material special.
Prin umplerea spațiilor în care pot intra bacterii, o obturație ajută, de asemenea, la prevenirea unor degradări ulterioare ale danturii. Materialele utilizate pentru plombe pot fi aur, porțelan, rășină compozită (de culoarea dinților pacientului) sau amalgam (un aliaj de mercur, argint, cupru, staniu și uneori zinc).
Care sunt cele mai bune materiale folosite pentru plombe?
Niciun material nu este cel mai bun pentru orice persoană. Ce este potrivit pentru tine va fi stabilit în funcție de amploarea lucrării, de existența alergiilor la anumite materiale, de zona cavității bucale unde este necesară obturația, dar și de costul procedurii.
Aur. Obturațiile realizate cu aur sunt făcute la comandă, într-un laborator de tehnică dentară și cimentate de medicul dentist. Plombele din aur sunt extrem de bine tolerate de gingii și pot dura chiar mai mult de 20 de ani. Totuși, aceasta este, de regulă, cea mai scumpă opțiune și implică mai multe vizite la cabinet.
Amalgam (argint). Obturațiile realizate cu amalgam (argint) sunt foarte rezistente și au un preț destul de accesibil. Însă, din cauza culorii închise, ele sunt mult mai vizibile decât porțelanul sau compozitul, de aceea nu se folosesc pe dinții din față.

Rășina compozită are marele avantaj că poate fi făcută după culoarea dinților pacientului, ceea ce înseamnă că se va obține un rezultat estetic și natural. Ingredientele sunt mixate și aplicate direct pe dinte, unde se amestecul va întări. Compozitul nu este alegerea ideală pentru obturațiile mari, pentru că se contractă și se uzează odată cu trecerea timpului. De asemenea, se poate păta de la cafea, ceai și/sau tutun. Durata de viață a compozitului este între 3 și 10 ani.
Porțelan. Obturațiile realizate cu porțelan se numesc inlay-uri sau onlay-uri. Ele sunt realizate la comandă, în laboratorul de tehnică dentară și cimentate de medic, la cabinetul stomatologic. Acestea pot fi făcute astfel încât să aibă culoarea dinților pacientului și acoperă cea mai mare parte a suprafeței dintelui. Un alt avantaj al acestui material este acela că nu se pătează. Costul său este similar cu cel al aurului.
Cum știi că ai nevoie de o plombă?
Doar medicul dentist este în măsură să decidă dacă ai nevoie de o plombă. În timpul unui control, stomatologul va folosi o oglindă mică pentru a examina suprafața fiecărui dinte.
Orice arată anormal va fi atent analizat cu ajutorul unor instrumente speciale. Medicul dentist ar putea cere și o radiografie a întregii cavități bucale ori a unei secțiuni. Tipul tratamentului ales de stomatolog va depinde de cât de deteriorat este dintele afectat.
Controlul de rutină este esențial pentru a depista din timp atât cariile, cât și alte probleme. Însă dacă între timp te confrunți cu durere, inflamație sau oricare alt simptom la nivelul cavității bucale, fă-ți o programare la dentist, pentru a primi un diagnostic și un plan de tratament.