În contextul COVID-19, clinicile Denttaglio își suspendă activitatea. PRELUĂM URGENȚELE la clinica din București Detalii
Ne puteți contacta în continuare.

Protezele dentare: tot ce trebuie sa stii

20 august 2019

Protezele dentare sunt dinti artificiali care au rolul de a inlocui dintii naturali pierduti. Sunt facute, de obicei, din acril, materiale de tipul nailonului sau al vinilului, ori metal. Protezele pot inlocui unul sau mai multi dinti (proteze partiale), chiar si intreaga dantura (proteze totale), mulandu-se perfect pe gingii. Proteza dentară mobilă ii sperie pe mulți pacienți. Trecerea de la o dantură fixă la una mobilă este greu de acceptat și suportat, uneori chiar deloc. Protezele totale mobile sunt cele clasice, care sunt menținute pe arcada dentară prin succiune iar cele fixe Overdentures sau Snap-on-dentures sunt protezele menținute pe arcada dentară cu ajutorul implanturilor: proteza pe implanturi. Aceste lucrari proteice sunt realizate intr-un laborator dentar specializat, personalizate in functie de cavitatea bucala a fiecarui pacient, astfel incat sa fie confortabile si sa corespunda functional si vizual cu dintii existenti.

Beneficiile protezelor dentare sunt numeroase, incluzand imbunatarirea pronuntiei cuvintelor, procesului de masticatie si a increderii de sine. Aceste lucrari pot, de asemenea, preveni lasarea timpurie a fetei si protejeaza dintii naturali ramasi. 

Tipuri de proteze dentare

Protezele dentare pot fi partiale sau totale, mobile sau fixe. Indiferent de tipul lor, aceste lucrari proteice sunt facute astfel incat sa se potriveasca formei si dimensiunii cavitatii bucale si/sau culorii si alinierii dintilor deja existenti. 

Proteze dentare partiale

Protezele dentare partiale sunt folosite daca inca mai exista dinti naturali sanatosi in cavitatea bucala. Aceste lucrari proteice sunt, de regula, fixate in jurul dintilor naturali cu ajutorul unor sisteme care imita culoarea dintilor.

Proteze dentare totale

Protezele dentare totale sunt folosite in cazul in care toti dintii naturali au fost pierduti ca urmare a unor accidente, infectii, leziuni, a bolii parodontale sau a altor afectiuni medicale. Dintii artificiali sunt atasati de o placa (baza protezei) ce este fixata pe gingii. Baza protezei si sistemul de prindere a lucrarii sunt, de obicei, facute din metal sau acril si nu sunt vizibile, deoarece au culoarea identica cu cea a gingiilor. Adezivul pentru proteze dentare poate fi de ajutor pentru mentinerea lucrarii intr-o pozitie optima.

Proteze dentare mobile

Protezele dentare mobile sunt modelul traditional de proteza, iar beneficiul lor major este ca pot fi curatate cu usurinta. Dezavantajul acestora este ca se pot misca sau aluneca, motiv pentru care nu este recomandat consumul alimentelor crocante si lipicioase celor care le poarta. Adezivul pentru proteze poate sa mentina acest tip de lucrare in pozitia dorita de pacient. Protezele dentare mobile dureaza, in mod obisnuit, aproximativ cinci ani pana sa necesite sa fie inlocuite. 

Proteze dentare fixe

Protezele dentare fixe sunt o optiune din ce in ce mai populara. Ele sunt fabricate din materiale flexibile, dar extrem de durabile, care sunt foarte confortabil de purtat. Datorita materialului translucid ce se potriveste de minune cu nuanta gingiei, acestea nu necesita un sistem de prindere vizibil (clipsuri), ca in cazul protezelor mobile. Aceste lucrari sunt mai usoare si mai putin voluminoase decat cele mobile, durand intre cinci si opt ani. Este, totusi, important de mentionat ca acest tip de proteza este mai scump decat celelalte si poate fi folosit doar in cazul protezelor partiale.

Proteza fixa pe implanturi

Atunci cand pacientul nu mai are nici un dinte insa maxilarul prezinta anumite grade de atrofie (resorbtie) osoasa, gratie tehnicilor speciale (Fast&Fixed, All-on-4, All-on-6 )pacientul poate beneficia de o proteza fixata la implanturi. Este fixa, se sprijina strict la implanturi si poate fi indepartata doar de catre medic prin desurubare.

Cum ai grija de o proteza dentara?

Protezele dentare trebuie sa fie curatate zilnic. Medicul dentist te va sfatui cu privire la cel mai bun mod de ingrijire a lucrarii proteice, in functie de tipul acesteia. Exista pe piata numeroase solutii speciale de curatare a protezelor dentare. Inainte de a achizitiona un astfel de produs, intreba-ti medicul stomatolog care este cel mai potrivit pentru materialul din care este facuta proteza pe care o porti. 

Pentru a creste durata de viata a protezei, acorda o atentie sporita intretinerii acesteia. Nu o indoi si evita deteriorarea clipsurilor in timpul curatarii. Inmuierea protezei peste noapte in solutie speciala de ingrijire poate preveni uscarea sa, insa asigura-te ca o clatesti bine cu apa inainte de purtare. 

Medicul dentist ar putea sa te sfatuiasca sa eviti anumite alimente. Este bine sa stai departe de bauturile fierbinti, care pot deteriora protezele dentare, precum si de alimentele tari sau lipicioase, cum ar fi bomboanele sau guma de mestecat. 

Alternative pentru protezele dentare

Pe langa protezele dentare, exista o serie de alternative potrivite pentru persoanele cu probleme de estetica dentara. Cea mai populara este, fara doar si poate, implantul dentar. Acesta consta intr-un surub de metal fixat in cavitatea maxilarului, pe care este montat un dinte artificial. Se poate opta pentru unul sau mai multe implanturi. Aceasta procedura este mai costisitoare decat proteza dentara, insa popularitatea sa este intr-o continua crestere. 

Fatetele dentare sunt o alternativa care ajuta la imbunatatirea aspectului dintilor sanatosi prin fixarea unui strat subtire de portelan pe partea din fata a dintilor. Cu toate acestea, fatelele nu pot inlocui dintii lipsa. 

Puntile dentare reprezinta o alta optiune, constand in dinti artificali legati de alti doi dinti (stalpi de punte) care se cimenteaza pe dintii invecinati.

Protezele dentare nu numai ca ajuta persoanele cu unul sau mai multi dinti lipsa sa aiba un zambet frumos, dar pastreaza si structura cavitatii bucale, conferind un aspect placut obrajilor si buzelor. In plus, aceste lucrari proteice imbunatatesc procesul de masticatie, pronuntia cuvintelor si pot fi optiunea ideala de a inlocui dintii deteriorati, care cauzeaza dureri severe sau alte probleme de sanatate orala.

Autor
Specialist Ortodonție
Vă așteptăm
la clinică
Programări
0733.733.030

Specialist Ortodonție

Echipa de medici
Plata in rate