Gingiile pot să sângereze, dacă folosim incorect ața dentară sau dacă ne zgâriem cu un aliment prea tare. Totuși, o sângerare constantă a gingiilor, fără o cauză clară, poate însemna o afecțiune stomatologică serioasă. Uneori, soluțiile sunt simple, iar cauza ușor de eliminat, dar, alteori, în lipsa tratamentului, se poate ajunge la complicații grave, inclusiv la parodontoză și la pierderea dinților.
Astfel, sângerarea gingiilor nu reprezintă un simplu disconfort, ci o problemă care trebuie tratată cât mai repede, sub îndrumarea unui medic stomatolog. De aceea, este important să mergem cât mai repede la o consultație, pentru ca afecțiunea să nu se agraveze și să nu fie necesare tratamente mai costisitoare și de durată.
- Simptome care însoțesc sângerarea gingivală
- Cauze care determină sângerarea gingiilor
- Factori de risc
- Complicații care apar din cauza sângerării gingiilor
- Tratament pentru sângerări gingivale
- Cum poate fi prevenită sângerarea gingiilor
Simptome care însoțesc sângerarea gingivală
De cele mai multe ori, atunci când gingiile sângerează, pot fi observate și alte simptome neplăcute:
- inflamarea și înroșirea gingiilor;
- respirație urât mirositoare (halenă);
- retracție gingivală (în cazuri grave, partea de jos a dinților devine vizibilă);
- dinții devin mobili (dacă boala parodontală s-a instalat deja).
Ideal ar fi să mergem la un control stomatologic imediat ce observăm primele semne de sângerare gingivală, înainte să apară și aceste simptome. Medicul va recomanda tratamentul potrivit în funcție de cauza care a determinat sângerarea.
Cauze care determină sângerarea gingiilor
Cele mai frecvente cauze care determină sângerarea gingiilor sunt traumatismele sau afecțiunile gingivale:
- gingivita (infecție la nivelul gingiei, care produce durere, înroșire și sângerare);
- folosirea unei periuțe de dinți prea tari sau o tehnică greșită de periaj;
- folosirea incorectă a aței dentare;
- consumul unor alimente prea tari, care rănesc gingiile;
- purtarea unei proteze dentare care nu se potrivește;
- tratament cu medicamente anticoagulante (cresc riscul de sângerare);
- sarcină (gingivită de sarcină);
- tratamente stomatologice incorect realizate;
- acumularea de placă bacteriană la baza dinților (în timp, poate duce la gingivită și chiar la parodontoză);
Cea mai periculoasă cauză care provoacă sângerarea gingiilor este gingivita. Această afecțiune poate evolua rapid, de la o simplă inflamație la infecție (parodontită), care distruge țesutul și osul care susțin dinții, iar aceștia devin mobili. În final, se va instala parodontoza, iar dinții vor cădea. În ultimele stadii ale bolii, tratamentul este mult mai complex și mai costisitor. Deseori, dinții nu mai pot fi salvați, iar singura soluție o reprezintă implantul dentar.
Factori de risc
Riscul de sângerări gingivale este mai mare în anumite situații, care pot fi controlate relativ ușor, prin urmarea unui stil de viață sănătos și control stomatologic periodic. Cei mai comuni factori de risc sunt:
- fumatul;
- diabetul;
- tratamentul cu steroizi, contraceptive orale sau chimioterapie;
- imunitatea compromisă (SIDA);
- leucemia (crește riscul de sângerare);
- hemofilia;
- bolile care previn coagularea sângelui;
- carența de vitamina C;
- lipsa de vitamina K.
Complicații care apar din cauza sângerării gingiilor
Dacă sângerarea gingiilor este provocată de acumularea de tartru și placă bacteriană, problema se va agrava dacă nu mergem la stomatolog pentru detartraj și periaj profesional. Astfel, gingivita se va transforma în parodontită, o infecție la nivelul țesutului și osului care susțin dinții. Dacă nici acum nu cerem ajutorul unui stomatolog și nu urmăm tratamentul potrivit, problemele vor continua să se agraveze și vom ajunge la diferite complicații:
- abces la nivelul gingiei (pungi de puroi care provoacă o durere intensă);
- slăbirea țesutului care fixează dinții în os;
- distrugerea și retracția osului în care sunt fixate rădăcinile dinților;
- căderea dinților;
- respirație urât mirositoare;
- gingivită ulcerativă necrozantă (infecția de la gingie se poate extinde la nivelul obrajilor și buzelor);
Dacă aceste afecțiuni de la nivelul gingiilor nu sunt tratate și se extind, pot apărea și alte complicații serioase:
- boli cardiovasculare;
- infecții la nivelul plămânilor;
- naștere prematură (dacă infecția apare în timpul sarcinii);
Tratament pentru sângerări gingivale
Medicul stomatolog va recomanda tratamentul potrivit pentru sângerări gingivale în funcție de cauza problemei și de severitatea ei. De cele mai multe ori, dacă gingiile sunt inflamate și dureroase din cauza gingivitei sau parodontitei, tratamentul va fi mai complex și presupune mai multe etape:
TERAPII MINIM INVAZIVE CU AJUTORUL TEHNOLOGIILOR MODERNE
Prin aceste proceduri, medicul va curăța foarte bine placa bacteriană și tartrul de pe dinți și de sub gingie, care provoacă inflamație și chiar infecție. În urma tratamentului, dinții vor fi mai sănătoși și mai curați. Ulterior, medicul ne va oferi sfaturi pentru o igienă dentară corectă și completă, pe care să o respectăm acasă. Aceasta presupune inclusiv folosirea aței dentare, a unei ape de gură și utilizarea unei periuțe dentare speciale. Dacă medicul va considera necesar, va curăța în profunzime placa bacteriană de sub gingie, ajungând până la rădăcina dinților. În acest caz, va fi necesară anestezia, iar, după finalul procedurii, poate să apară o ușoară durere, timp de câteva ore. Procedura este, însă, foarte importantă, pentru că asigură o curățare completă și, astfel, salvează rădăcinile dinților.
De obicei, pentru curățarea dinților medicul folosește un aparat special, cu ultrasunete, dar, în anumite situații, pot fi folosite și dispozitive pe bază de laser. De aceea, este foarte important să alegem o clinică stomatologică unde există echipamente dotate cu tehnologie modernă, de ultimă generație.
Tratamentul VECTOR PARO este ultima tehnologie tehnologie complet nedureroasa care este utilizata cu succes in tratamentul bolii parodontale.
LASERUL BIOLASE
Tehnologia de vârf a laserului Biolase asigura numeroase beneficii tratamentului parodontal. Efectul antibacterian al laserului, sterilizarea suprafețelor pe care este aplicat, eliminarea coloniilor de bacterii care favorizează și întrețin boala parodontala au reprezentat puncte forte când am decis extinderea protocolului tratamentului parodontologic prin introducerea laserului. Avantajele utilizării laserului Biolase în combinație cu alte sisteme moderne de tratament al afecțiunilor parodonatle sunt remarcabile.
– Fară durere! În marea majoritate a cazurilor este absentă.
– Fară anestezie! Indicat în cazul femeilor gravide.
– Fară sângerare!
– Fară suturi!
– Sterilizarea țesuturilor pe care se aplica – decontaminare bacteriană.
– Minim invaziv – recuperare foarte rapida în comparație cu procedura invaziva chirurgicala standard.
– Efect bactericid asupra patogenilor parodontali.
– Efect regenerativ.
– Fară administrare de antibiotice – reprezintă un avantaj major pentru pacient deaorece în acest mod se evita rezistenta bacteriilor la antibiotice și sunt înlăturate efectele secundare ale administrării de antibiotice. Laserul are acces și rezultate superioare în zone unde instrumentarul convențional nu are rezultate satisfăcătoare. Favorizează vindecarea rapida datorita inexistentei țesutului de granulație, acesta fiind îndepărtat în totalitate prin acțiunea laserului spre deosebire de chiuretajul convențional cu chiurete care nu înlătură în totalitate acest țesut favorizând în acest mod îngreunarea regenerării țesutului. Țesuturile parodontale sunt protejate și este oprița evoluția distrugerii acestora.
Tratament chirurgical
Dacă boala gingivală este foarte avansată, atunci vor fi necesare intervenții chirurgicale. Dinții care sunt foarte afectați și se mișcă ar putea fi extrași, iar medicul va recomanda, inclusiv, un tratament cu antibiotic, pentru eliminarea infecției. Implantul dentar va fi posibil ulterior, după vindecarea gingiei și osului. Prin proceduri chirurgicale speciale, medicul stomatolog poate ridica gingiile retrase, după ce curăță foarte bine de tartru și de infecție zona de sub gingie. Dacă osul este distrus, atunci va fi necesară o adiție osoasă, iar, în cazul în care țesutul nu mai poate fi tratat, se va recurge și la grefe de gingie.
Cum poate fi prevenită sângerarea gingiilor
Există multe metode eficiente pentru prevenirea sângerării gingiilor. Practic, sunt aceleași recomandări pe care un medic stomatolog ni le face la fiecare consultație, ca să avem grijă așa cum trebuie de sănătatea dinților noștri.
În primul rând, este obligatoriu să respectăm o igienă orală corectă, adică să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, cu o pastă care conține fluor, și, la fiecare 3 luni, să ne schimbăm periuța de dinți. Periuța pe care o folosim trebuie să fie destul de moale, ca să nu rănească gingia în timpul periajului dentar. De asemenea, trebuie să folosim zilnic ață dentară, pentru curățarea spațiile dintre dinți, dar și apă de gură, pentru efect antiseptic.
Controlul periodic la stomatolog, la fiecare 6 luni, este, de asemenea, esențial, pentru că, în cadrul acestei vizite, putem face și un detartraj profesional, pentru o curățare impecabilă a danturii. În plus, orice problemă care ar putea să apară va fi observată din timp și tratată, înainte să apară complicații.
Există și alte metode prin care putem preveni inflamarea și sângerarea gingiilor:
- consumul unor alimente sănătoase, bogate în minerale și vitamine (în special, în vitamina C): fructele și legumele sunt de bază, mai ales citricele, ardeiul roșu, morcovii;
- administrarea unor suplimente de vitamina C (doza zilnică recomandată de vitamina C este de 65-90 miligrame);
- consumul unor alimente bogate în vitamina K (previne sângerările): spanac, kale, verdețuri;
- reducerea consumului de dulciuri și carbohidrați (stimulează acumularea de placă bacteriană la nivelul gingiei);
- consumul de ceai verde (conține un antioxidant care reduce inflamația de la nivelul gingiilor);
- folosirea unei ape de gură care conține peroxid de hidrogen (apă oxigenată): această substanță este un foarte bun dezinfectant, dar, ajută și la eliminarea plăcii bacteriene, contribuie la sănătatea gingiilor, reduce inflamația și oprește sângerarea;
- renunțarea la fumat: acest viciu nu afectează doar plămânii, ci și dinții și gingiile, fiind unul dintre cei mai importanți factori de risc în apariția gingivitei.
Fumatul este un obicei nociv care slăbește sistemul imunitar, astfel încât, organismul nu mai poate lupta eficient împotriva bacteriilor care se acumulează pe dinți și gingii. Din această cauză, gingiile se vor inflama și vor începe să sângereze, iar pe dinți vor apărea pete urâte, închise la culoare. De aceea, pentru ca gingiile să se poată vindeca și să nu mai sângereze, este obligatoriu să renunțăm la fumat.
Prin urmare, ca să avem gingii sănătoase trebuie să respectăm un stil de viață sănătos și echilibrat, să acordăm mare atenție igienei orale și să mergem la un control stomatologic de două ori pe an, chiar dacă nu avem probleme. În timpul acestei vizite, medicul va face un detartraj profesional, care este o procedură de bază pentru curățarea corectă a dinților, fiind, astfel, și cea mai sigură metodă de a preveni gingivita și sângerările gingivale.
Surse: WebMD, Health Line, NHS