Este important să te speli pe dinți de două ori pe zi pentru a preveni cariile și formarea plăcii, însă știai că smalțul dentar se poate uza dacă aplici prea multă presiune la periaj? Atunci când smalțul se deteriorează din cauza aplicării unei forțe externe precum periajul agresiv, dinții tăi vor fi supuși unui proces numit abrazie dentară. Această leziune necarioasa este rezultatul acțiunii mecanice externe aplicate asupra dinților, ce uzează smalțul dentar. Odată slăbit, smalțul poate duce la sensibilitate dentară și risc crescut de apariție a cariilor.
Cauzele și simptomele abraziei dentare
Abrazia dentară are loc pe o perioada îndelungată de timp. Dacă aplici prea multă presiune atunci când îți periezi dinții, folosești o periuță cu peri tari sau o pastă abrazivă, te poți confruntă cu această problemă neplăcută. De fapt, orice produs sau obiect dur care are contact repetat cu smalțul dentar îl poate uza. Lista include și bijuteriile dentare, capace de stilouri și pixuri, dar și unghii, în cazul în care obișnuiești să le rozi.
În cele din urmă, abraziunea determină apariția unor crestături pe suprafața dinților, adesea localizate pe linia de întâlnire a acestora cu gingiile. Partea expusă a dinților poate avea o nuanță mai închisă din cauza că smalțul este deteriorat, expunand stratul de dentină de dedesubt.
Sensibilitatea dentară este un alt simptom des întâlnit al abraziei. Dinții pot deveni sensibili atunci când smalțul se dizolvă și dentina este expusă. Dentina conține canale miniscule aflate sub suprafața smalțului dentar, canale care fac legătură cu pulpa dentară din centrul dintelui. Asta înseamnă că sunt șanse mari că pacienții cu abrazie dentară să simtă durere atunci când se spală pe dinți și/sau când consumă alimente fierbinți, reci sau dulci.
Tratamentul abraziei dentare
Lăsată netratată, abrazia dentară poate duce la carii și chiar la pierderea dinților. Dentina nu protejează atât de eficient că smalțul dentar și nici nu este atât de puternică. Așadar, atunci când este expusă, bacteriile din cavitatea bucală și placă pot afecta dintele. Dacă deteriorarea continuă, pulpă dentară poate fi compromisă, fapt care poate duce la necesitatea extracției dentare.
Dacă suferi de abrazie dentară în orice stadiu, un medic stomatolog ți-ar putea recomanda tratamente care ajută la protejarea dinților și acoperirea dentinei expuse. Dentistul poate aplica o soluție pe baza de fluor pentru a întări suprafața dinților și a acoperi zonele expuse cu fațete dentare. Materialul din care sunt confecționate aceste fațete va avea aceeași culoare ca dinții tăi naturali.
Cum previi abrazia dentară?
Din păcate, abrazia dentară nu este reversibilă. Atunci când smalțul se erodează, acesta nu se poate reface. Poți evita deteriorarea smalțului prin perierea danturii cu o pastă non-abrazivă și o periuță cu peri moi. Ține periuța la un unghi de 45 de grade și efectuează mișcări ușoare, de sus în jos. Alege o pastă care are în compoziție calciu și/sau fluor – aceste substanțe întăresc smalțul dentar. Mai mult, fă tot ceea ce-ți stă în putință pentru a nu-ți roade unghiile.
Fă-ți o programare la dentist de două ori pe an (o dată la șase luni) pentru un control de rutină. În acest fel, te asiguri, că dinții tăi sunt puternici și sănătoși.