Coroana dentara ceramica (portelan)

Coroana dentara ceramica

În domeniul stomatologiei, coroana dentara ceramica sau numita si coroana dentara din porțelan. Coroana dentara ceramica a câștigat popularitate datorită capacității sale de a restabili nu numai funcționalitatea, ci și estetica dinților deteriorați. Fie că ai un dinte fisurat, decolorat sau ai nevoie să protejezi un dinte fragil, coroanele dentare din porțelan oferă o soluție versatilă și de lungă durată. Acest articol va explora toate informațiile despre coroana dentară din porțelan, evidențiind avantajele sale, procedura și de ce această alegere este preferată de cei  mai mulți pacienți.

coroana dentara ceramica - portelan

În acest articol vei regăsi informații complete cu privire la tot ceea ce trebuie să știi despre coroana de zirconiu. 

REZUMAT

 • Ce este o coroana dentara?
 • Cand ai nevoie de o coroana dentara
 • Procedura de punere a coroanei dentare

CE ESTE O COROANA DENTARA

Înainte de a ne concentra pe coroanele dentare de porțelan, este important să menționăm informații de bază despre coroana dentară în general. O coroană dentară este o lucrare protetică sau ți-o poți imagina, mai simplu, ca un capac creat din diverse materiale, despre care vom vorbi ulterior, ce acoperă în totalitate un bont protetic sau un dinte cu un grad mare de distrucție coronară, reușind astfel să îl salveze, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Este realizată în laborator stomatologic și este  proiectată special pentru a se potrivi perfect dintelui dumneavoastră.

Semne că ați putea avea nevoie de o coroană dentară

Există mai multe situații în care te poți confrunta cu probleme dentare în urma cărora va trebui să optezi pentru o coroană dentară. Este indicat să discuți aceste lucruri cu medicul stomatolog și să iei în considerare faptul că este necesar să ai controale regulate pentru a-ți păstra sănătatea orală. Mai jos sunt prezentate cele mai întâlnite cauze când trebuie să apelezi la acest tip de tratament, însă este important să știi că și în cazul unui implant dentar vei avea montată o coroană dentară. Parcurgerea celor de mai jos te vor lămuri și cu siguranță te vor face atent cu privire la sănătatea danturii tale.

 1.     Caria dentară extensivă – unul dintre motivele cele mai comune pentru a opta pentru o coroană dentară este caria dentară extensivă. Atunci când un dinte are o cavitate mare sau a fost afectat de carie, o coroană poate ajuta la restabilirea rezistenței și funcționalității acestuia. Acest lucru previne deteriorarea ulterioară și păstrează structura naturală a dintelui.
 2.     Dinti crăpați sau fracturați – dintii care sunt crăpați sau fracturați din cauza traumei sau uzurii pot beneficia în mare măsură de coroanele dentare. Coroanele pot ține dinții împreună, prevenind deteriorarea ulterioară și asigurând suport structural.
 3.     Tratamentul de canal radicular – după un tratament de canal radicular, este adesea recomandată o coroană dentară. Acest lucru se datorează faptului că dintele care a fost supus unui astfel de tratament de extirpare a nervului devine mai susceptibil la fracturare. O coroană poate proteja dintele de fracturi și poate restabili aspectul acestuia.
 4.     Îmbunătățirea aspectului dintelui – coroanele dentare sunt folosite și în scopuri estetice. Dacă ai dinți decolorați, deformati sau sever colorați, coroanele pot fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul lor și pentru a oferi un zâmbet frumos.

Procedura de punere a unei coroane dentare

 1.     Consultație și examinare – dentistul tău va efectua mai întâi o examinare amănunțită a dinților și va evalua necesitatea unei coroane. Pot fi realizate radiografii pentru a determina gradul de deteriorare.
 2.     Pregătirea dintelui – pentru a pune coroana, o porțiune din stratul extern al dintelui va fi îndepărtată. Acest lucru asigură o potrivire corectă pentru coroană.
 3.     Amprentele – va fi realizată o amprentă a dintelui, care va servi ca model pentru realizarea coroanei personalizate.
 4.     Coroană temporară – în timp ce coroana permanentă este fabricată, va fi plasată o coroană temporară pentru a proteja dintele.
 5.     Punerea coroanei – odată ce coroana permanentă este pregătită, va fi cimentată peste dintele tău cu ajutorul cimentului dentar.

Tipuri de coroane dentare

Există diverse tipuri de coroane dentare disponibile, inclusiv:

 1. Coroane din Porțelan / ceramica: acestea sunt subiectul principal al articolului nostru și sunt cunoscute pentru aspectul lor natural și biocompatibilitate. Coroanele de portelan sunt o alegere excelentă pentru cei care vor cea mai estetica coroana dentara sau pentru cei care suferă de alergii la metale.
 2. Coroane ceramice pe zirconiu: făcute din materiale precum aur sau aliaj, aceste coroane sunt extrem de durabile, dar pot să nu fie la fel de estetice.
 3. Coroane metaloceramice: acestea combină rezistența metalului cu estetica porțelanului.

Acum, după ce am parcurs informațiile generale despre coroanele dentare, vom prezenta mai multe detalii despre coroana dentară de porțelan pentru a înțelege de ce reprezintă alegerea potrivită atunci când vei apela la acest tip de tratament.

În primul rând, după cum știi cu siguranță, coroanele sunt concepute pentru a imita aspectul și rezistența dinților naturali, iar coroanele dentare din porțelan oferă o multitudine de avantaje, ceea ce le face alegerea preferată a pacienților.

 Ce Este o Coroană Dentară Ceramică Integrală?

O coroană dentară ceramică integrală este o proteză dentară fixă utilizată pentru a înlocui sau a restaura dinții afectați sau deterioarați. Această coroană este numită „integrală” datorită faptului că este confecționată dintr-o singură bucată de ceramică, ceea ce o face extrem de rezistentă și durabilă.

Această procedură presupune îndepărtarea cantității afectate de smalț și țesut dentar din jurul dintelui afectat, urmată de aplicarea coroanei dentare ceramice integrale pentru a acoperi și a proteja dinteul rămas. Această coroană se potrivește perfect cu restul dinților dumneavoastră și este personalizată pentru a se potrivi culorii și formei danturii dumneavoastră naturale.

Porțelanul iese în evidență constant datorită calităților sale excepționale, iar profesioniștii din domeniul stomatologiei și pacienții, în general, sunt atrași de porțelan pentru aspectul său natural, durabilitatea și biocompatibilitatea acestuia. Iată importantele avantaje pe care le oferă acest material și, în același timp, de ce este bine să optezi pentru o coroană dentară de porțelan.

Frumusețea coroanelor din porțelan și avantajele sale

 • Asemănarea cu dinții naturali  – unul dintre motivele principale pentru care porțelanul este aalegerea favorită pentru coroanele dentare este asemănarea sa remarcabilă cu dinții naturali. Porțelanul poate fi potrivit în culoare cu dinții existenți, fiind greu să se observe diferența între dinții naturali și coroană. Acest avantaj estetic își va permite să zâmbești încrezător, fără să te îngrijorezi de aspectul lucrării.
 • Rezistență la pete – porțelanul este, în mod intrinsec, rezistent la pete. Spre deosebire de alte materiale, cum ar fi metalul sau rășina, coroanele din porțelan nu se decolorează în timp, asigurându-te că zâmbetul îți va rămâne radiant și natural de-a lungul anilor.
 • Durabilitate și longevitate – coroanele dentare din porțelan sunt renumite pentru rezistența și durabilitatea lor. Ele pot rezista la utilizările zilnice, inclusiv mestecarea și mușcarea, fără a compromite integritatea structurală. Prin această longevitate te asiguri că beneficiezi la maximum de investiția în sănătatea ta.
 • Șlefuirea minimă a dintelui – un alt avantaj al coroanelor dentare din porțelan este că necesită o șlefuire minimă a dintelui în timpul procesului de pregătire. Acest lucru înseamnă că se păstrează mai mult din structura naturală a dinților.
 • Biocompatibilitate. Material fără alergeni – porțelanul este o alegere excelentă pentru persoanele care se tem de alergii. Este un material biocompatibil, ceea ce înseamnă că este foarte puțin probabil să îți provoace alergii sau sensibilități.
 • Compatibilitate cu țesuturile – coroanele din porțelan sunt blânde cu țesuturile gingivale, reducând riscul de inflamație sau iritație. Acest lucru este deosebit de important dacă te numeri printre pacienții cu gingii sensibile.
 • Confort și potrivire – coroanele din porțelan oferă o potrivire precisă, asigurându-se că se îmbină perfect cu dinții naturali. Această precizie îmbunătățește confortul și minimizează șansele de disconfort sau iritație.
 • Sensibilitate redusă la temperatură –  porțelanul are avantajul de a fi mai puțin sensibil la schimbările de temperatură în comparație cu coroanele metalice. Acest lucru înseamnă că poți să consumi băuturi calde și reci fără disconfort.
 • Opțiuni de personalizare. Variabilitate în formă și mărime –  coroanele din porțelan pot fi personalizate pentru a se potrivi cu mărimea și forma dinților tăi naturali, oferind un zâmbet armonios și echilibrat.
 • Îmbunătățirea aspectului estetic – pe lângă imitarea aspectului dinților naturali, coroanele din porțelan pot fi folosite și pentru a îmbunătăți estetica a zâmbetului tău. Stomatologii pot face ajustări pentru a îmbunătăți aspectul general și alinierea dinților.
 • Întreținere și îngrijire – coroanele din porțelan sunt ușor de întreținut. Practicile regulate de igienă orală, cum ar fi perierea și folosirea aței dentare, vor menține coroana din porțelan în condiții excelente și astfel te vei bucura de ea foarte mult timp.
 • Rezistență la carii – porțelanul este foarte rezistent la carii, oferind un strat suplimentar de protecție pentru structura naturala a dintelui de sub coroană.

Ce este o Coroană Dentară Ceramică pe Zirconiul?

Coroana dentară ceramică pe zirconiul este un dispozitiv medical folosit pentru a acoperi un dinte deteriorat sau slăbit. Acest tip de coroană este confecționat dintr-un material numit zirconiu, cunoscut pentru durabilitatea și aspectul său estetic. De-a lungul anilor, această tehnică a devenit tot mai populară datorită avantajelor sale impresionante.

Unul dintre principalele beneficii ale coroanelor dentare ceramice pe zirconiul este aspectul lor natural. Materialul zirconiu este translucid, asemănător cu smalțul dinților naturali, ceea ce înseamnă că coroanele arată la fel ca dinții originali. Aceasta este o caracteristică esențială pentru pacienții care doresc un rezultat estetic deosebit.

Durabilitate și Rezistență

Pe lângă aspectul lor natural, coroanele dentare de portelan pe bază de zirconiu sunt și extrem de durabile. Zirconiu este un material incredibil de rezistent la uzură și coroanele ceramice pe zirconiul pot rezista ani de zile fără deteriorare semnificativă. Acest lucru face ca aceste coroane să fie o investiție pe termen lung pentru sănătatea și frumusețea zâmbetului tău.

Avantaje ale Coroanelor Dentare Ceramice pe Zirconiu

 1. Compatibilitate Biologică

Coroanele dentare ceramice pe zirconiul sunt cunoscute pentru compatibilitatea lor biologică. Materialul nu irită țesuturile moi ale gurii și nu provoacă alergii, ceea ce le face potrivite pentru majoritatea pacienților, indiferent de sensibilitățile individuale.

 1. Rezistență la Pete și Decolorare

Un alt avantaj major este rezistența coroanelor dentare ceramice pe zirconiul la pete și decolorare. Datorită proprietăților sale, zirconiu nu se decolorează în timp și rămâne strălucitor. Aceasta înseamnă că zâmbetul tău va arăta mereu proaspăt și radiant.

 1. Conservarea Țesutului Dentar

Coroanele dentare ceramice pe zirconiul necesită doar o cantitate minimă de țesut dentar sănătos pentru a fi aplicate. Acest lucru înseamnă că mai puțin țesut trebuie îndepărtat, conservând mai mult din structura dentară naturală.

 1. Durabilitate pe Termen Lung

Datorită rezistenței lor, coroanele dentare pe bază de zirconiu sunt o investiție pe termen lung în sănătatea orală. Nu numai că arată bine, dar vor rezista pentru mulți ani cu puțină întreținere adecvată.

 

Acum, după ce am parcurs informațiile generale despre coroanele dentare, vom prezenta mai multe detalii despre coroana dentară de porțelan pentru a înțelege de ce reprezintă alegerea potrivită atunci când vei apela la acest tip de tratament.

În primul rând, după cum știi cu siguranță, coroanele sunt concepute pentru a imita aspectul și rezistența dinților naturali, iar coroanele dentare din porțelan oferă o multitudine de avantaje, ceea ce le face alegerea preferată a pacienților.

 

Ce este o Coroană Dentară Metaloceramică?

Coroana dentară metaloceramică este un dispozitiv protetic personalizat, folosit pentru a acoperi un dinte grav afectat sau deteriorat. Acesta constă dintr-un suport metalic, de obicei din aliaje de nichel-crom, acoperit cu un strat de ceramică. Combinația de metal și ceramică oferă un echilibru perfect între rezistență și estetică.

Avantajele Coroanei Dentare Metaloceramice

 1. Durabilitatea Remarcabilă: Metalul din coroanele metaloceramice le conferă o rezistență deosebită. Acestea rezistă uzurii și trecerii timpului, ceea ce le face ideale pentru dinții supuși unei presiuni ridicate.
 2. Estetică Superioară: Stratul ceramic adăugat pe suprafața metalică imită aspectul natural al dinților. Astfel, coroanele metaloceramice se integrează perfect în zâmbetul pacientului.
 3. Compatibilitatea Cu Țesuturile Gingivale: Marginile coroanei dentare metaloceramice sunt concepute pentru a se potrivi perfect cu țesuturile gingivale. Acest aspect reduce riscul inflamațiilor și iritațiilor gingivale.
 4. Rezistență La Coroziune: Metalul folosit în coroanele metaloceramice este rezistent la coroziune, asigurând astfel o durabilitate îndelungată.
 5. Potrivire Personalizată: Coroanele sunt realizate pe comandă, ceea ce înseamnă că se potrivesc perfect cu forma și dimensiunea fiecărui dinte.
 6. Reparabilitate Ușoară: În cazul unor eventuale modificări sau reparații, coroanele metaloceramice pot fi ajustate sau recondiționate fără a fi necesară înlocuirea completă.

Întrebări frecvente (FAQ)

 1. Cât de mult durează coroanele dentare din porțelan?

 Coroanele dentare din porțelan pot dura 10-15 ani sau chiar mai mult cu îngrijire și întreținere corespunzatoare

 1. Sunt coroanele din porțelan potrivite pentru dinții din față?

Da, coroanele din porțelan sunt adesea folosite pentru dinții din față datorită aspectului lor natural.

 1. Este procedura dureroasă?

Stomatologii folosesc anestezie locală în timpul procedurii, astfel încât nu ar trebui să simți nicio durere. Uneori poate apărea disconfort după procedură, dar este normal și poate fi gestionat cu medicamente fără prescripție medicală.

 1. Pot coroanele din porțelan să se decoloreze?

Coroanele din porțelan sunt foarte rezistente la decolorare, dar este esențial să menții o igienă orală bună pentru a preveni orice decolorare în timp.

Concluzie

Dacă ai reușit să parcurgi întregul articol, cu siguranță că ai constatat, mai ales pe baza avantajelor prezentatem, că porțelanul dentar pentru coroane este o soluție remarcabilă pentru restabilirea frumuseții și funcționalității zâmbetului tău Aspectul său natural, durabilitatea și biocompatibilitatea îl fac o alegere de top pentru restaurarea dentară. În cazul în care te confrunți cu probleme dentare, este indicat să iei în considerare, în cadrul discuțiie cu stomatologul tău, coroanele din porțelan pentru a obține un zâmbet mai sănătos și strălucitor

Coroana dentara ceramica – Pret

Pretul dintilor de portelan este in general mai ridicat si variaza destul de mult. Deci pretul coroanei dentare din ceramica in Bucuresti variaza de la 1800 lei la 3100 lei. Pretul variaza asa mult din cauza lantului de distribuitori si alte costuri aditionale. Dentaglio Clinic are propriul laborator de protetica dentara si confectionam coroane dentare cu un cost de productie mai mic, astfel putem sa oferim pacientilor nostri preturi mult mai accesibile iar procesul de control al calitatii ramane supervizat indeaproape.

 

Cea mai avansată îngrijire dentară

Te așteptăm la clinică. Poți face programarea telefonic la 0311.302.730 sau prin Whatsapp la 0733.733.031