Sinus Lifting – Mărirea volumului osos pentru a permite implantul

Sinus lifting

Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă și ai tot amânat ani la rând vizita la medicul stomatolog, cel mai probabil osul maxilarului s-a resorbit. Vestea bună este că nu trebuie să te gândești la proteze, te poți bucura de o dantură complet nouă, de un zâmbet frumos și de o masticație corectă cu ajutorul unor implanturi dentare.

În cazul pacienților cu volum osos insuficient al maxilarului superior, soluția o reprezintă procedura de sinus lifting, adică ridicarea membranei sinusului maxilar, pentru a face loc grefei osoase. Datorită acestei adiții de os, implantul are o bază stabilă și este susținut în mod corespunzător.

În acest articol vei regăsi informații complete la întrebările tale legate de ce înseamnă sinus lifting.

REZUMAT

  • De ce este nevoie de o intervenție de sinus lift?
  • Ce înseamnă sinus lifting?
  • Ce implică operația de sinus lift?
  • Ce riscuri are operația de sinus lift?
sinus lifting

De ce este nevoie de o intervenție de sinus lift?

Atunci când există una, două sau mai multe măsele lipsă, soluția ideală pentru pacient este inserarea implantului dentar. Acesta este un cilindru din titan, care se inserează în oasele maxilare ale pacientului, cu rol de rădăcină artificială. După ce a trecut perioada de acomodare a implantului cu osul (osteointegrare) și care durează de regulă 4-6 luni, pacientul primește coroana dentară finală (se atașează de implant printr-un bont proteic).

Există cazuri complexe, când pacientul care necesită implant dentar nu are suficient os, fie la maxilarul superior, fie la cel inferior, pentru ca implantul să poată fi corect susținut și deci stabil si este nevoie de sinus lifting.

Implantul nu se inserează pe porțiuni insuficiente de os pentru că devine mobil și intervenția eșuează. Soluția pentru acești pacienți este adiția de os. Atunci când are loc pentru maxilarul superior, intervenția se numește sinus lift, cunoscută și sub numele de ridicarea sinusurilor (pentru că sinusurile maxilare sunt folosite pentru a crea suportul osos). Când lipsa de os se întâlnește la maxilarul inferior, intervenția se numește grefă osoasă.

Cauze de apariție a rebsorbției osoase (scăderea în volum a osului maxilar) care duc la operatia de sinus lifting:

  • lipsa unuia sau a mai multor dinți pe arcadă;
  • paradontoza;
  • traumatisme;
  • afecțiuni ale osului, ca de exemplu osteoporoza;
  • infecții cronice cu evoluție lentă;

Ce înseamnă sinus lifting?

Operatia de sinus lifting este o intervenție chirurgicală de adiție de os pentru maxilarul superior, în zona molarilor și premolarilor, in situatia in care unul sau mai multi dinti din aceasta zona lipseste. Ca urmare a pierderii dintilor, pacientul nu mai beneficiază de os suficient pentru ca implantul dentar (rădăcina artificială a viitorului dinte) să poată fi inserat și susținut în mod corespunzător.
 
Prin urmare, pentru sinus lifting se adaugă grefă osoasă pentru maxilarul superior, mai precis sub sinusurile maxilare. Acestea se află situate de o parte și de alta a nasului, în obraji, chiar în imediata apropiere a măselelor. Chirurgul se folosește de membrana sinusului pentru a insera ulterior implantul:
  • membrana sinusului este ridicată și se obține un spațiu;
  • se adaugă în cavitatea rezultată adiția de os;
  • implantul câștigă astfel o susținere adecvată, datorită suportului osos obținut prin procedura de sinus lift;

Ce implică operația de sinus lift?

Dacă în urma investigației realizate de doctor pentru realizarea implantului dentar, acesta ți-a confirmat necesitatea intervenției de sinus lifting, este important să știi la ce să te aștepți.
 
Pregătirea pentru sinus lifting
Medicul specialist analizează dacă pacientul este un candidat potrivit pentru procedura de sinus lifting. Din această etapă fac parte:
  • consultul
  • radiografia dentară (inclusiv analiza ei de către medicul chirurg)
  • computer tomograf  (CT) pentru măsurarea osului
  • Toate aceste investigații preliminare au loc în cadrul cabinetului Denttaglio Clinic, fără a fi nevoie de drumuri suplimentare pentru pacient. Tratamentul se desfășoară în mod complet în cadrul clinicii, lucru datorat tehnologiei moderne de care aceasta dispune.
 
Sinus lifting – Intervenția chirurgicală
Doctorul face o incizie în gingie, ajunge la osul maxilar și realizează în suprafața acestuia o perforație pentru a pătrunde la membrana sinusului maxilar (care este foarte subțire). Cu un instrument special, chirurgul maxilo-facial ridică mucoasa sinusului maxilar. Odată ridicat sinusul se creează un spațiu. În acest gol medicul inserează materialul de grefă osoasă care asigură suportul de susținere a viitorului implant dentar. La final, gingia va fi închisă și cusută.
 
După intervenție, pacientul va ține pe locul gingiei o pânză de tifon, care va ajuta la oprirea sângerării. Pansamentul va trebui schimbat la fiecare oră. Este firesc ca pânza de tifon să fie roșie. Nu are voie să existe o sângerare abundentă, caz în care va fi anunțat imediat doctorul.
 
Se va ține și o compresă rece pentru a preveni umflarea și se va evita clătirea excesivă a gurii pentru ca pe locul inciziei să se formeze un cheag sangvin și astfel sângerarea să se oprească. De asemenea, este important ca pacientul să nu fumeze și să nu își sufle nasul timp de o săptămână.
 
Recuperarea dupa operatia de sinus lift
Imediat după intervenția chirurgicală este posibil ca zona să se umfle și de asemenea, pot exista sângerari. Vei observa în salivă, dar poate curge sânge și pe nas. Este important să fie urmate indicațiile medicului și medicamentația prescrisă. Recuperarea se realizează în două-trei zile de la intervenție, însă majoritatea pacienților nu resimt un disconfort major. Mai jos este o lista punctuală cu indicațiile de urmat după o intervenție de sinus lifting:
  • umflarea zonei după operație este normală, ține o compresă de gheață – vor fi aplicări consecutive, 15 minute gheață pe obraz, 15 minute pauză; aplicările vor avea loc pe toată durata zilei în care s-a efectuat intervenția;
  • dacă îți curge sânge pe nas, nu te impacienta; întinde-te pe spate și aplică o compresă cu gheață pe nara care sângerează;
  • nu clăti gura cu apă sau alte substanțe în ziua intervenției pentru a nu împiedica formarea cheagului de sânge, necesar pentru vindecare; vei putea clăti ușor, cu apa de gura prescrisă, după primele 24 de ore;
  • nu peria locul intervenției pentru că riști să rupi firele;
  • consumă alimente moi, la temperatura camerei, evită lactatele timp de două zile și nu bea cu paiul;
  • nu dormi pe partea cu operația;
  • nu fuma după intervenție;
  • nu îți sufla nasul;
Inserarea implantului
De regulă, durata de așteptare până ca implanturile să poată fi inserate este de 4-6 luni, tocmai pentru ca adiția de os să fuzioneze în noua sa poziție. Durata de timp depinde și de materialul utilizat pentru grefarea osoasă.
 
Există și varianta în care implantul să fie inserat în timpul procedurii de sinus lift, fără a mai exista deci un interval de recuperare. Intervenția se numește sinus lift intern și are loc doar atunci când oferta osoasă a pacientului este suficient de mare (cel puțin 6 mm). 
 
Dacă osul maxilar al pacientului este resorbit, fiind prea mic, are loc intervenția de sinus lift extern. În acest caz implantul va fi inserat după perioada de așteptare de 4-6 luni.
 
Doctorul este cel care decide tipul de sinus lift, în funcție de volumul osos al pacientului, pentru obținerea celor mai bune rezultate.
 

Ce riscuri are operația de sinus lift?

 Principalul risc al intervenției de sinus lift este ca membrana sinusului să fie perforată în timpul procedurii. Medicul o va coase și va prescrie medicamentația adecvată. După refacere (câteva luni), pacientul va reveni pentru repetarea intervenției.
 
Un alt risc, prezent în cazul oricarei proceduri chirurgicale este infecția. Cu toate acestea, apare destul de rar pentru intervenția de ridicare a sinusurilor.
 
De asemenea, în situații extrem de rare, adiția de os poate să nu se adapteze organismului.
 
Este important de punctat că operația de sinus lifting are o rată mare de succes, de 95-97% și că datorită ei pacientul se poate bucura de o dantură completă, care se simte și arată natural, cu ajutorul implanturilor dentare. La Denttaglio Clinic te așteaptă o echipă de medici experimentați și cea mai nouă tehnologie în domeniul stomatologic. Fiecare intervenție este precisă și cu riscuri minime.

Cea mai avansată îngrijire dentară

Te așteptăm la clinică. Poți face programarea telefonic la 0311.302.730 sau prin Whatsapp la 0733.733.031