Coroane dentare – Secretul unui zâmbet plin de încredere

Clinica stomatologica » Coroane dentare – Secretul unui zâmbet plin de încredere
Sunați pentru programare: 0733.733.030

Dacă zâmbetul tău nu arată așa cum ți-ai dori și necesită o restaurare, însă anumiți dinți prezintă carii sau fracturi, cea mai bună modalitate de a te bucura de o dantură sănătoasă, cu un frumos aspect estetic, este tratamentul cu coroane dentare. Acestea se realizează azi din materiale de înaltă calitate, care asigură atât rezistență, cât și un aspect natural, 100% la fel cu al dinților tăi. Popularitatea lor este astfel de necontestat. 

Îți răspundem la întrebările despre coroane dentare în rândurile de mai jos și te așteptăm la Denttaglio Clinic pentru a discuta și a stabili împreună detaliile de tratament.

Ce sunt coroanele dentare?

Coroana dentară este o lucrare protetică care acoperă un bont sau un dinte cu un grad mare de distrucție coronară, reușind astfel să îl salveze atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

De reținut:

Coroana dentară îmbracă în totalitate dintele afectat. Este realizată în laboratorul stomatologic potrivit amprentei luate. Aceasta arată ca un dinte, cu mențiunea că se fixează ca un capac peste dintele deteriorat. Deci gândește-te la coroana dentară ca un dinte artificial, gol pe dinăuntru.

Când este nevoie de o coroană dentară?

Coroanele dentare sunt recomandate în următoarele situații:

 • dinții sunt distruși în proporție de peste 50% din cauza cariilor avansate – coroanele dentare împiedică spargerea completă;
 • dinții au nevoie de o restaurare în ceea ce privește forma sau culoarea;
 • în urma unui tratament de canal;
 • dinții sunt decolorați sau au diverse colorații care nu se pot remedia prin albire;
 • în cadrul unui tratament cu implanturi dentare;

Din ce materiale sunt facute coroanele dentare?

Există mai multe materiale din care pot fi realizate coroanele dentare, cu precizarea că tehnica avansează continuu, astfel în topul clasamentului se află porțelanul integral (coroane dentare integral ceramice) sau zirconiul. Iată mai jos prezentate tipurile de coroane dentare în funcție de material:

 • coroană dentară din compozit – folosită de regulă în etapa provizorie a tratamentului (compozitul este un material mai puțin durabil);
 • coroană dentară metalo-ceramică – dintele artificial care urmează a fi montat are un înveliș de bază din metal, peste care se află un al doilea strat din ceramică, pentru a nu fi afectat aspectul estetic;
 • coroană dentară din ceramică (porțelan) – coroana dentară realizată integral din ceramică, numită și porțelan integral, are atât rezistență la masticație, cât și un aspect estetic superior (asemănare cu dinții naturali);
 • coroană dentară din zirconiu – se integrează perfect cu dinții naturali, astfel că îndeplinește chiar și cele mai exigente cerințe în materie de estetică;

Coroana dentară din ceramică sau porțelan?

Este vorba de același material. Coroana dentară integral ceramică este unul și același lucru cu o coroană dentară din porțelan. Este o alegere premium, asigură un aspect estetic asemănător cu al dinților naturali și o foarte mare durabilitate (este un material ceramic special). 

De reținut:

Coroanele dentare integral ceramice (porțelan integral) sau din zirconiu sunt realizate cu tehnologia de maximă precizie CAD-CAM. Munca tehnicianului dentar este înlocuită de softul calculatorului care interpretează imaginile primite, apoi de unitatea de frezare, care asemeni unei imprimante 3D, realizează produsul estetic cu o precizie micronică. Astfel coroana dentară se adaptează perfect la dintele tratat și se integrează 100% cu restul danturii. 

La Clinica Denttaglio, coroanele dentare sunt realizate din materiale de calitate, precum porțelanul integral (E-max, litiu-disilicat sau feldspat) sau zirconiul. Pentru că ne dorim ca pacienții noștri să beneficieze de soluții de tratament complexe, dar rapide, estetice și funcționale, am creat și propriul laborator dentar digital, in-house, Denttaglio Lab. Cu ajutorul tehnologiei digitale inovatoare, aparatura CAD/CAM disponibilă chiar în clinică, pacienții se pot bucura de cele mai rapide și predictibile tratamente pe loc, precum coroane dentare într-o singură oră.

Ce tipuri de coroane dentare există?

Așa cum ai aflat, există diferite tipuri de coroane dentare în funcție de materialul din care sunt realizate:

 • coroane dentare din compozit
 • coroane dentare metalo-ceramice
 • coroane dentare integral ceramice
 • coroane dentare din zirconiu

Cele mai noi tipuri de coroane dentare cu o estetică superioară, rezistență și durabilitate sunt coroanele integral ceramice (le mai întâlnești sub numele de porțelan integral) și coroanele din zirconiu.

Important! Există și coroane dentare CAD/CAM. Acestea sunt realizate cu ajutorul celei mai noi tehnologii computerizate, numită CAD-CAM (Computer Assisted Design – Computer Assisted Manufacture). Cu ajutorul ei, coroanele dentare (din ceramică sau zirconiu) sunt gata într-o oră

Clinica Denttaglio este dotată cu tehnologia CAD-CAM, astfel îți recapeți zâmbetul plin de încredere cu o singură vizită la cabinetul stomatologic.

Care este procedura de punere a unei coroane dentare?

Procesul de punere a unei coroane dentare implică două mari etape (două vizite la cabinet) pe care ți le prezentăm mai jos:

Prima vizită presupune examinarea și pregătirea pacientului. Înainte de a demara acest proces, medicii noștri îți vor oferi o consultație pentru a afla dacă acest tip de restaurare ți se potrivește. În momentul în care am stabilit care este cea mai bună opțiune de tratament, trecem la prepararea dinților. 

În cadrul primei vizite are loc și  amprentarea digitală (rapidă și confortabilă). După ce dintele a fost preparat, medicul ia o amprentă optică 3D, folosindu-se de scanner-ul intraoral 3Shape. Amprenta este trimisă la laboratorul propriu, iar pacientul pleacă acasă cu o coroană dentară provizorie care îi protejează dintele.

Cea de-a doua vizită are loc imediat cum coroana dentară este gata. Cea provizorie este înlocuită cu cea permanentă, iar pacientul se bucură de un zâmbet nou, frumos și funcțional. Acomodarea cu noua coroană dentară se face într-un timp scurt, aceasta simțindu-se apoi exact ca un dinte natural.

Care sunt avantajele și dezavantajele coroanelor dentare?

Avantajele coroanelor dentare sunt numeroase. Pe lângă funcționalitate, coroanele dentare au și rol estetic, fiind utilizate adesea pentru a corecta forma dinților sau poziția lor (dinți strâmbi, spații interdentare). Datorită paletei largi de nuanțe și a esteticii deosebite, coroanele dentare nu se deosebesc de dinții naturali ai pacientului. 

Avantaje coroane dentare

 • Refacerea estetică și funcțională a dintelui – imediat după aplicarea coroanei dentare funcția masticatorie este reluată;
 • Restaurare dentară rapidă – coroanele dentare CAD/CAM se pot aplica într-o singură oră;
 • Armonizarea feței – coroanele dentare ajută la restaurarea danturii, armonizând trăsăturile feței;
 • Restaurează dintele distrus – coroanele dentare pot reconstrui dintele chiar și în cazurile în care acesta este afectat în proporție de peste 50% (carii, fracturi);
 • Rezultat estetic deosebit – indiferent de materialul ales, rezultatul estetic va fi unul natural datorită realizării designului pe computer;
 • Acomodare imediată – pacientul se acomodează imediat cu coroanele dentare;

Dezavantaje coroane dentare

Dezavantajele se pot întâlni doar în cazul unor coroane dentare de calitate mai slabă precum cele din compozit sau acril, rezistența acestora fiind îndoielnică. De asemenea, coroanele pe suport de metal nu asigură un înalt nivel estetic, iar acomodarea pacientului poate fi mai dificilă.

Ce durată de viață au coroanele dentare?

Durata de viață a unei coroane dentare depinde de o bună îngrijire orală. Este important periajul atent al dinților, de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură. Cu o igienă corespunzătoare, durata de viață a unei coroane ceramice poate depăși chiar și 15 ani.  

Te doare când îți pune coroană dentară?

Aplicarea coroanei dentare nu este un procedeu dureros, prin urmare nu ai de ce să îți faci griji în această privință. În funcție de caz, pregătirea dintelui afectat poate fi făcută cu anestezie locală, astfel că durerea sau orice tip de jenă sunt eliminate complet. 

Coroane dentare sau fațete?

Dacă îți dorești să ai din nou încredere în zâmbetul tău, atât coroanele dentare, cât și fațetele dentare sunt două opțiuni foarte populare cu rezultate de excepție. 

Trebuie să știi că fațetele dentare sunt o variantă atunci când problema tratată are amploare mai mică și este de factură estetică: dinte pătat, dinte ciobit, fisuri minore ale dinților, mici goluri între dinți. Când problemele sunt de natură mai complexă: dinte rupt, dinte cu plombă pe o suprafață foarte mare (cu risc crescut de fractură), dinte care a avut o obturație de canal, este nevoie de coroană dentară pentru a menține dintele intact și pentru a-l proteja de orice daune suplimentare care ar putea duce la extracție.

Programează-te la o consultație și împreună cu medicul stomatolog discută care este cea mai potrivita variantă de tratament pentru tine.

Coroană dentară sau implant?

O coroană dentară se fixează peste un dinte existent, deteriorat într-un procent foarte mare. Implantul dentar este de fapt o rădăcină artificială din titan (asemeni unui șurub) care este inserată în osul maxilarului. A doua etapă a tratamentului implică însă fixarea coroanei dentare.

Altfel spus, implantul dentar este necesar atunci când există un dinte lipsă, iar din procedura de tratament face parte si coroana dentară.

În funcție de complexitatea cazului tău stomatologic și sfătuindu-te cu medicul, vei alege una dintre cele două opțiuni.

Se va observa că am coroane dentare, cât de mult vor semăna cu dinții mei naturali?

Nu, coroana dentară nu se observă, nimeni nu va ști de existența ei (colegi, prieteni), dacă nu le spui tu. Chiar și dacă le precizezi, nu vor ști să o identifice pentru că arată exact ca dinții tăi naturali. Imită perfect smalțul dinților, iar culoarea este aleasă în funcție de nuanța danturii tale (inclusiv gradul de transparență poate fi reglat).

Coroanele dentare realizate complet din ceramică și cele din zirconiu oferă un aspect natural, ele îndeplinesc cele mai exigente cerințe de estetică. Deci chiar dacă este vorba de o coroană dentară a unui dinte din față, nu ai de ce să îți faci griji.

De reținut:

Coroana dentară oferă un excelent rezultat estetic, un aspect natural 100%, în armonie cu restul dinților.

Cât durează până mi se pune coroana dentară?

Vei avea nevoie de două vizite la cabinetul stomatologic: prima vizită pentru discuția cu medicul, amprentare și coroana provizorie. A doua vizită este pentru fixarea coroanei finale, permanente. 

Important! Dacă ești sosit în țară doar pentru 2-3 zile sau ai o escală în București, deci un timp foarte scurt ori pur și simplu ai o urgență, o prezentare pe care o ții chiar mâine sau o întâlnire înaltă de business, ține cont că există coroane dentare CAD/CAM care se pun într-o singură oră, fiind extrem de fiabile și perfect naturale, în armonie cu ceilalți dinți.

Coroane dentare într-o zi. Coroane dentare CAD/CAM

Prin intermediul serviciilor pe care le furnizăm, nu este nevoie să aștepți mai multe zile pentru a beneficia de tratamentul cu coroane dentare. Suntem conștienți de faptul că timpul este valoros și nu ne dorim să pierzi mai mult de o zi pentru a realiza restaurările dentare necesare. În plus, acest tip de restaurări nu au în componență metal, prezintă o rezistență îndelungată și o estetică deosebită.

Toate coroanele ceramice pot fi realizate în cadrul Clinicii Denttaglio astăzi, în ziua în care ne vizitezi, într-o singură oră. Experiența noastră îndelungată reprezintă garanția că noile tale coroane vor arăta și se vor resimți exact ca dinții naturali. Află toate detaliile despre coroanele dentare în 24 ore (coroane dentare CAD/ CAM).

Cum mă spăl pe dinți dacă am o coroană dentară?

Coroanele dentare au același regim de îngrijire ca și dinții naturali. Deci va trebui doar să-ți respecți igiena orală – periaj de două ori pe zi, ață dentară, apă de gură. Mișcările periuței vor fi dinspre gingie spre dinte, iar periajul va dura 3-5 minute.

De asemenea, va trebui să te asiguri că ajungi la dentist de două ori pe an, la controalele de rutină.

Prin urmare, nu îți face griji, nu va trebui să ai un proces special de îngrijire al coroanelor dentare.

Cât costă o coroană dentară?

Prețul coroanelor dentare diferă în funcție de material, prin urmare un preț mai mic va fi pentru cele compuse din metal + ceramică (metalo-ceramice), spre deosebire de cele integral ceramice (fără suport metalic – IPS e.max.). 

La Denttaglio Clinic îți oferim coroane dentare la un foarte bun raport calitate-preț:

Coroană metalo-ceramicăCoroană integral zirconiuCoroană integral ceramică
1300 lei1500 lei1650 lei

Tratamentele estetice nu schimbă doar un zâmbet, ci întreaga viață a pacientului care râde și se exprimă cu mai multă încredere și fără complexe. La Denttaglio Clinic creăm și recreăm cele mai naturale și mai frumoase zâmbete, ale căror rezultate nu sunt doar estetice, ci și funcționale, cu o rezistență îndelungată, în cel mai scurt timp, cu ajutorul coroanelor dentare.

Spune DA zâmbetului mult visat! Programează-te acum!