Proteză dentară – Dinții lipsă nu vor mai face parte din viața ta

Clinica stomatologica » Proteză dentară – Dinții lipsă nu vor mai face parte din viața ta

Informatii validate medical de Dr. Klodian Hazizi

Info suplimentare:

0733.733.030

Dacă ți-ai pierdut plăcerea de a ieși, de a te apropia de persoanele dragi, de a răspunde unei invitații la masă, dacă eviți să zâmbești și încrederea în tine a scăzut, este momentul unei schimbări. 

Nu mai lăsa ca pierderea dinților să-ți afecteze activitățile de zi cu zi. Tehnologia dentară a cunoscut un avans uimitor, astfel că protezele dentare au devenit și ele tot mai ușor de purtat. Tehnicile de tratament facilitează inclusiv prezența unei danturi artificiale fixe, care se simte și se comportă ca dinții naturali. 

În rândurile de mai jos găsești mai multe detalii despre protezele dentare, iar echipa de specialiști Denttaglio te așteaptă în cabinet pentru a-ți răspunde la toate întrebările.

Ce este o proteză dentară?

Protezele dentare sunt dinți artificiali care înlocuiesc dantura pierdută a pacientului. Ele pot fi:

 • proteze dentare parțiale, atunci când completează spațiul liber lăsat de unul sau câțiva dinți;
 • proteze dentare totale când înlocuiesc toți dinții unei arcade.

Protezele dentare sunt realizate de regulă din plastic sau acrilat ori dintr-un tip de termoplastic flexibil, precum nailonul și se mulează perfect pe gingii. Indiferent de tipul protezei dentare, aceasta este personalizată pentru fiecare pacient în parte, astfel încât să fie confortabilă și să corespundă funcțional și vizual cu dinții existenți.

Odată cu purtarea protezei dentare, masticația și pronunția cuvintelor sunt cu mult îmbunățățite, iar încrederea în sine crește considerabil. În plus, proteza dentară împiedică schimbarea fizionomiei feței și protejează dinții naturali rămași.

De reținut

Protezele dentare reprezintă o metodă simplă de înlocuire a dinților naturali pierduți și sunt personalizate, astfel încât să se potrivească perfect pentru cazul fiecărui pacient în parte.

Ce tipuri de proteze dentare există?

Proteza dentară poate completa un grup de dinți lipsă, situație în care se atașează de cei existenți, potrivindu-se culorii și alinierii acestora. În cazul în care lipsesc toți dinții pacientului, proteza dentară înlocuiește întreaga dantură. Mai jos îți sunt prezentate tipurile de proteze dentare:

În funcție de gradul de acoperire al protezei dentare:

 • proteză parțială
 • proteză totală
 • proteză scheletată

În funcție de mobilitatea protezei:

 • proteză dentară mobilă
 • proteză dentară fixă

Proteză dentară parțială

Se adresează pacienților care încă prezintă dinți naturali sănătoși în cavitatea bucală. Astfel, proteza parțială completează spațiul liber lăsat de pierderea câtorva dinți și este fixată în jurul celor existenți cu ajutorul unor sisteme speciale de prindere.

Proteză dentară totală

În cazul în care pacientul și-a pierdut toți dinții, ca urmare a unui accident, infecție, leziune, în urma bolii parodontale sau a altor afecțiuni medicale, soluția o reprezintă protezele dentare totale. Prin urmare, acestea înlocuiesc toți dinții care lipsesc de pe o arcadă (maxilar sau mandibulă).

Proteză dentară scheletată

În cazul în care pacientul a pierdut o parte a danturii, în special dacă este vorba de ultimii dinți de pe arcadă, poate fi recomandată proteza scheletată. De asemenea, este o soluție favorabilă și dacă pacientul nu este un candidat ideal pentru implantul dentar. 

Proteza scheletată este un tip de proteză dentară parțială compusă din două elemente: 1. un schelet metalic (ascuns sub un acrilat roz care imită gingia) în care sunt fixați dinții artificiali 2. un conector fixat de dinți naturali deja existenți. Fixarea dinților artificiali de cei naturali (îmbinarea celor două componente) se face printr-un clic, cu ajutorul unor sisteme speciale: capse, crosete turnate, telescoape, culise. Avantajul îl reprezintă o bună stabilitate a protezei și o estetică superioară.

Proteză dentară mobilă

Reprezintă modelul clasic de proteză, aceasta poate fi scoasă de pacient după ce a luat masa, pentru a fi igienizată. Se recomandă adezivul pentru proteze, care se prezintă sub formă de cremă și oferă senzația de fixare mai puternică.

Pentru că în timp are loc rebsorbția osului maxilar, proteza mobilă va trebui schimbată la aproximativ cinci ani.

Proteza dentara fixă

Reprezintă o soluție modernă, se datorează evoluției tehnicii dentare. Are avantajul că nu se mișcă, nu cade, oferindu-i astfel pacientului o foarte bună stabilitate în timpul masticației. Există două tipuri de proteze dentare fixe:

 • proteză fixă pe implanturi – pacientul primește implanturi dentare, de regulă 6 sus și 4 jos, de care proteza este fixată; aceasta nu poate fi dată jos de pacient; igiena orală va consta în periaj, foloisrea apei de gură și a aței dentare;

 • proteză mobilizabilă pe implanturi (Overdentures sau Snap-on-dentures) – mai este cunoscută și sub numele de proteză dentară mobilă cu capse (ori supraproteză); pacientul primește mini-implanturi dentare, care sunt subțiri și au rol de a ține proteza stabilă; partea lor superioară permite fixarea protezei (prin capse sau alte sisteme de ancorare, magneți, bare aplicate); supraproteza nu se mișcă, nu se desprinde accidental (nu are nevoie de cremă adezivă), însă poate fi dată jos de pacient pentru igienizare;

Care sunt cele mai bune proteze dentare?

Fiecare pacient este unic, fiecare caz este tratat și analizat în mod particular. Este important să ai o discuție amplă cu medicul dentist înainte de a opta pentru o proteză dentară sau alta. Pentru o decizie corectă este necesar să cunoști caracteristicile protezelor dentare, dar și planul de tratament.

Împreună cu medicul stomatolog, în funcție de caracterul distinctiv al situației, veți lua decizia potrivită pentru a-ți recăpăta funcționalitatea și estetica danturii și, nu în ultimul rând, încrederea în sine.

Soluția aleasă trebuie să însemne revenirea la condițiile normale de viață, ca atunci când erau prezenți toți dinții naturali. Purtarea protezei nu trebuie să te inhibe, nu trebuie să te priveze de la a mânca ceea ce poftești și cu atât mai puțin să îți ofere o senzație de jenă ori de disconfort.

Mai este important să știi că tehnica dentară a evoluat foarte mult, astfel că protezele fixe reușesc astăzi să ofere pacientului senzația unor dinți care arată și se simt natural. 

Sfatul specialistului

În concluzie, pentru a alege cea mai bună proteză dentară pentru tine, discută cu medicul. Vei afla în detaliu toate amănuntele, avantajele și dezavantajele fiecărui tip de proteză dentară existentă astăzi pe piață. Specialiștii Denttaglio te așteaptă, realizează-ți o programare.

Ce este proteza dentară fixă pe implanturi?

Așa cum ai aflat, există proteze dentare mobile și proteze dentare fixe pe implanturi. Cele fixe au fost concepute tocmai pentru a elimina anumite neajunsuri ale clasicelor proteze dentare mobile, precum o perioadă mai mare de acomodare sau necesitatea folosirii cremei adezive pentru a evita mișcarea protezei în timpul mâncatului sau al vorbirii.

Proteza dentară fixă pe implanturi se adresează pacienților care nu mai au niciun dinte sau riscă să îi piardă din cauza unei afecțiuni, cum este boala paradontală. Reprezintă o soluție inclusiv pentru cazurile cu anumite grade de atrofie (resorbție) osoasă. Acest lucru este posibil datorită sistemelor de implanturi de ultimă generație: Fast and Fixed, All-on-4, All-on-6.

Ce trebuie să știi?
 • prin intermediul intervenției chirurgicale, pacientului i se inserează sub anestezie locală, 6 implanturi pentru arcada superioară și 4 pentru cea inferioară, cu scopul de a putea fi atașată ulterior proteza dentară;
 • după intervenție pacientul primește o proteză dentară provizorie care va fi purtată 4-6 luni; pacientul va putea mânca (nu si alimente dure), va putea vorbi și zâmbi;
 • după ce a avut loc acomodarea implanturilor dentare cu osul maxilar, așa numitul proces de osteointegrare, pacientul se întoarce la cabinet și primește proteza dentară permanentă;
 • proteza se fixează strict de implanturi și nu poate fi dată jos decât de medicul dentist prin deșurubare;
 • pacientul se bucură de dinți ficși; el scapă de proteza dentară mobilă superioară, care acoperă întreg cerul gurii, dar și de cea inferioară, eliminându-se senzațiile precum: proteza dentară stă să cadă, flux salivar abundent, resturi de mâncare sub proteză s.a.; în plus, sunt eliminate activitățile de fixare a protezei, cât și cele de igienizare a acesteia;

Proteză dentară sau implant – ce aleg?

Atât proteza dentară, cât și implantul dentar reprezintă soluții pentru pierderea unuia sau a mai multor dinți. În tabelul de mai jos sunt prezentate cele două opțiuni, astfel încât să ai o mai bună imagine de ansamblu asupra a ceea ce implică ele.

Proteză dentarăImplant dentar
Etape de tratamentamprentarerealizarea protezeiprobarea protezei machetăfixarea protezei dentare finaleintervenția chirurgicală de inserare a implantului în osul maxilarperioadă de așteptare de 6 luni pentru acomodarea implantului cu osulfixarea coroanei dentare (dintele nou)
Mancatul, vorbitulnevoia unei perioade de acomodare: exerciții de pronunție, consumul de alimente moi în perioada de început;nu suferă modificări;
Stabilitatese poate mișca, poate oferi senzația că nu este bine fixată;este fix, nu poate fi dat jos;
Disconfortda, la început, până se acomodează maxilarul și gingiile;nu există disconfort;
Igienăperiajul zilnic al protezei;păstrarea protezei în soluție specială peste noapte;la fel ca îngrijirea dinților naturali: periaj, folosirea apei de gură și a aței dentare; se recomandă și folosirea dușului bucal;
Prețprocedură mai ieftină;procedură mai costisitoare;

Cât durează până primesc proteza dentară după ce a fost făcută amprentarea?

În funcție de tipul de proteză dentară mobilă, parțială sau totală, procesul de realizare poate fi unul mai lung sau mai scurt. Ca perioadă aproximativă, durata este între 3 și 6 săptămâni. 

Tehnicianul dentar va realiza la scurt timp după amprentare (după o zi sau două) o proteză din ceară, un șablon care să poată fi probat, astfel încât să îți dai seama cât mai bine de cum va arăta viitoarea ta dantură și cum o vei simți. Vor exista mai multe probe, după fiecare tehnicianul făcând ajustările necesare. Odată ce sunt verificate aspectele funcționale și estetice ale viitoarei proteze și sunt făcute ultimele modificări potrivit indicațiilor tale, are loc realizarea protezei dentare permanente, care va fi gata în câteva zile.

Cum am grijă de proteza dentară?

Este necesar să cureți proteza zilnic pentru a elimina resturile alimentare, placa bacteriană și petele. Medicul dentist te va sfătui cu privire la cel mai bun mod de îngrijire a protezei dentare în funcție de tipul acesteia. Există pe piață numeroase soluții speciale de curățare a protezelor dentare. Înainte de a achiziționa un astfel de produs, întreabă medicul stomatolog care este cel mai potrivit pentru materialul din care este făcută proteza pe care o porți. Mai jos îți oferim o serie de sfaturi despre îngrijirea protezelor dentare:

Sfaturi

 • periază zilnic proteza dentară cu ajutorul unei periuțe de dinți cu perii moi și a unei paste speciale neabrazive; nu vei folosi pasta de dinți obișnuită pentru că este abrazivă, putând crea mici zgârieturi pe suprafața protezei, unde ulterior se pot acumula bacterii;
 • periază cu multă grijă toate suprafețele protezei, inclusiv cea interioară, nu o îndoi și ai grijă să nu deteriorezi clipsurile, croșetele sau alte elemente de ancorare, în cazul în care există;
 • lasă proteza dentară peste noapte în soluție specială (dizolvă o tabletă efervescentă în apă caldă, nu fierbinte); înainte de a purta proteza, asigură-te că o clătești bine cu apă
 • medicul dentist te poate sfătui să eviți anumite alimente; este recomandat să te ferești băuturile fierbinți, care pot deteriora protezele dentare, precum și de alimentele tari sau lipicioase, cum ar fi bomboanele sau guma de mestecat;

Pot să dorm cu proteza dentară?

Recomandarea este ca proteza să fie scoasă noaptea. Acest lucru va oferi gingiilor și osului maxilar ocazia de a se relaxa în urma presiunii exercitată de proteza dentară în timpul zilei. În plus, a nu scoate proteza noaptea înseamnă să favorizezi acumularea de bacterii.

În cazul în care din anumite motive dorești să păstrezi proteza în gură peste noapte, va fi necesar ca în timpul zilei să o cureți foarte bine. Nu trebuie niciodată să porți proteza dentară 24 de ore, fără a realiza ritualul specific de igienizare. Așa cum știi, proteza trebuie spălată în fiecare seară, iar noaptea păstrată în soluție specială de îngrijire pentru a preveni uscarea și deformarea sa.

Pot să mănânc normal cu proteza dentară?

La începutul purtării protezei dentare va exista o perioadă de acomodare. Va trebui să mănânci alimente moi, tăiate în bucăți mici sau să mesteci lent, pe ambele părți ale gurii. Te vei feri de alimentele lipicioase sau tari, dar și de băuturile fierbinți.

Cu timpul te vei obișnui cu proteza dentară și te vei putea întoarce la regimul tău alimentar obișnuit.

Proteza dentară mă va face să arăt diferit?

Protezele dentare sunt realizate astfel încât să semene cât mai bine cu dinții naturali. Există mai multe probe până la realizarea protezei dentare permanente, finale, tocmai pentru a se mula cât mai bine pe cerințele estetice ale pacientului. 

Protezele dentare au tocmai rolul de a ajuta persoanele cu unul sau mai mulți dinți lipsă să aibă un zâmbet frumos. Ele păstrează structura cavității bucale, conferind un aspect plăcut obrajilor și buzelor. Prin urmare, mica schimbare de aspect va fi una în bine.

Cât costă o proteză dentară?

Prețul protezei dentare diferă în funcție de tipul acesteia

Protezele mobile sunt mai ieftine decât cele fixe pe implanturi, acestea din urmă implicând un proces cu mult mai laborios.

În funcție de preferințele personale și de nevoi, vei stabili împreună cu medicul proteza dentară potrivită. Întreg costul tratamentului îți va fi specificat de la început, la fel și variantele de plată, achitarea în rate fiind una dintre ele. 

Traiește viața în mod normal, bucură-te de socializare, timp petrecut cu familia și prietenii, zâmbește ori de câte ori îți dorești și nu te priva de la alimentele preferate. Noi, echipa Denttaglio, îți oferim o dantură perfect funcțională, cu un aspect estetic natural, potrivită fizionomiei tale.

Vă așteptăm
la clinică
Programări
0733.733.030

Specialist endodonție și estetică dentară

Echipa de medici
Plata in rate
Call Now Button