Parodontoza – Cauze, preventie si tratament

Informații validate medical de Dr. Klodian Hazizi

Info suplimentare:

0311.302.730

Parodontoza

Poate că ai auzit deseori în reclamele de la televizor despre afecțiunea numită “parodontoză” și despre pastele de dinți care te ajută să o previi. Noi suntem siguri că ți-au rămas pe retină imaginile prezentate cu sângele scuipat în chiuvetă în timpul periajului sau dintele care cade pe ceramica rece.

Ei bine, din rândurile următoare vei afla informațiile relevante și utile despre ce este parodontoza, cum apare, ce metode de tratament există și cum poți preveni această afecțiune dentară neplăcută.

Ce este și de ce apare parodontoza?

Parodontoza este o boală cronică a gingiilor, infecțioasă, care, dacă rămâne netratată, se va face vinovată de distrugerea gingiei și a osului care o susține. Afecțiunea este cauzată de placa bacteriană, adică de pelicula albicioasă care, neîndepărtată prin periaj zilnic, se transformă în tartru.

Pe lângă placa bacteriană, alte cauze de apariție a parodontozei pot fi:
 • Agenții patogeni (bacteria PA);
 • Predispoziția genetică dată de sistemul imunitar;
 • Igiena orală necorespunzătoare;
 • Fumatul;
 • Bolile sistemice;
 • Stresul.
Anatomy of healthy teeth and tooth dental implant in human dentura. 3d illustration.

Efect imediat

Pacientul nu trebuie să mai aștepte luni la rând stânjenit din cauza spațiilor rămase în urma pierderii dinților. El pleacă din cabinetul stomatologic cu zâmbetul larg, datorită unei danturi noi.

Cum știi dacă suferi de parodontoză, chiar dacă nu este într-un stadiu avansat?

Parodontoza are diferite simptome, în funcție de unul dintre cele trei stadii în care dantura ta se află: gingivita, parodontita superficială sau parodontita profundă. Iată câteva semne care trebuie să te determine să vizitezi medicul stomatolog cât mai curând:
 • Inflamarea gingiilor și sângerări la fiecare periaj. Acesta este momentul în care afecțiunea este încă reversibilă, întrucât se află în stadiu incipient, numit gingivită.
 • Respirație urât mirositoare, depuneri de tartru la baza dinților, retragerea gingiei și descoperirea rădăcinii, schimbarea poziției dinților însoțită chiar și de o ușoară mobilitate. Este posibil să apară și senzația de “dinte mai lung”, așa cum este deseori descrisă de către pacienții care suferă de parodontită. Aceasta este cel mai des identificată în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani.

Metode de tratament

Printre metodele de tratament existente se numără:
 • Igienizarea profesională: detartraj, periaj și airflow;
 • Administrarea de antibiotic și/sau antiinflamator; /li>
 • Chiuretaj radicular: curățarea riguroasă a gingiilor și a rădăcinilor rămase expuse; /li>
 • Adiția de gingie sau os (indicații de tratament pentru parodontoza avansată)/li>
 • Scalarea și planarea radiculară (SRP = scaling and root planing)
Metodele de terapie pot fi de tip nechirurgical sau chirurgical, iar conduita de tratament va fi selectată în funcție de stadiul la care afecțiunea se află atunci când pacientul sosește la medic.

Boala parodontală poate fi tratată „complet” doar în stadiile incipiente, atunci când este depistată precoce, când pierderea osoasă este redusă, fără ca rădăcina dintelui să fie dezgolită. Este cazul aici despre un tratament pentru gingivită.

Parodontoza avansată nu poate fi tratată complet, însă prin vizitele periodice la medicul specialist (de la două la patru controale pe an, în funcție de stadiul în care se află afecțiunea), evoluția acesteia poate fi încetinită.

Dacă afecțiunea rămâne netratată, te expui unor riscuri precum accidentele vasculare, afecțiuni ale inimii și creierului, iar condițiile deja existente se pot agrava (exemple: diabet, boli cardiovasculare).

Etape de tratament

În urma diagnosticării cu boala parodontală, parodontologul va stabili cât este de afectat suportul dinților tăi. Specialistul se va folosi de mijloace precum radiografia tridimensională, examinarea detaliată a gingiilor, dar și măsurători efectuate în cadrul parodontogramei. Se va ține cont de o serie de criterii, după cum urmează:
 • Dimensiunea spațiului dintre gingie și dinți: cu cât acesta este mai mic, cu atât afecțiunea este mai puțin dezvoltată;
 • Pierderea osoasă, apreciată pe baza radiografiilor sau CBCT;
 • Mobilitatea dinților;
 • Recesiunea gingiei.
fatete dentare din zirconiu

Cum să previi boala parodontală

Menține o bună igienă orală – periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare, utilizarea apei de gură, curățarea limbii și a spațiilor interdentare cu atenție;

Folosește o periuță cu peri moi, care să nu lezeze gingiile, sau o periuță electrică special concepută pentru dinți sensibili;

Periază dinții cel puțin două minute, cu mișcări circulare, care să acopere integral suprafața acestora;

Asigură-te că ții o dietă bogată în fructe și legume și evită consumul alimentelor procesate, rafinate, cu multe zaharuri, care favorizează dezvoltarea plăcii bacteriene;

Programează vizite regulate la medicul dentist pentru igienizare – periaj – detartraj.

Cea mai avansată îngrijire dentară

Te așteptăm la clinică. Poți face programarea telefonic la 0311.302.730 sau prin Whatsapp la 0733.733.031
  Trimite-ne mesaj
  1
  Denttaglio Clinic
  Bună ziua,
  Cu ce vă putem ajuta?