Parodontoza – Cauze, preventie si tratament

Clinica stomatologica » Parodontoza – Cauze, preventie si tratament
Sunați pentru programare: 0733.733.030

Poate că ai auzit deseori în reclamele de la televizor despre afecțiunea numită “parodontoză” și despre pastele de dinți care te ajută să o previi. Noi suntem siguri că ți-au rămas pe retină imaginile prezentate cu sângele scuipat în chiuvetă în timpul periajului și că în timpane încă poți auzi zgomotul dintelui care cade pe ceramica rece.  

Dar ce este, de fapt, paradontoza? Această boală a gingiilor este o afecțiune cronică, infecțioasă, care, dacă rămâne netratată, se va face vinovată de distrugerea gingiei și a osului care o susține. Este cauzată de placa bacteriană, adică de pelicula albicioasă care, neîndepartată prin periaj zilnic, se transformă în  tartru.

De ce apare parodontoza?
Pe lângă placa bacteriană, alte cauze de apariție a bolii parodontale pot fi: agenții patogeni (bacteria PA), predispoziția genetică dată de sistemul imunitar, igiena orală slabă, fumatul, bolile sistemice și stresul.

Acum probabil că te întrebi cum poți să știi dacă suferi de parodontoză

Parodontoza are trei stadii: gingivita, parodontita superficială și parodontită profundă.
Iată câteva semne care trebuie să te determine să vizitezi medicul stomatolog cât mai curând: 

  • inflamarea gingiilor și sângerări la fiecare periaj. Acesta este momentul în care afecțiunea este încă reversibilă, întrucât se află în stadiu incipient, numit gingivită. 
  • respirație urât mirositoare, depuneri de tartru la baza dinților, retragerea gingiei și descoperirea rădăcinii, schimbarea poziției dinților însoțită chiar și de o ușoară mobilitate. Este posibil să apară și senzația de “dinte mai lung”, așa cum este  deseori descrisă de către pacienții care suferă de parodontită. Aceasta este cel mai des identificată în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. 

Cum se tratează parodontoza?

În urma diagnosticării cu boala parodontală, paradontologul va stabili cât este de afectat suportul dinților tăi. Specialistul se va folosi de mijloace precum radiografia tridimensională, examinarea detaliată a gingiilor, dar și măsurători efectuate în cadrul parodontogramei. Se va ține cont de o serie de criterii, după cum urmează: 

  • dimensiunea spațiului dintre gingie și dinți: cu cât acesta este mai mai mic, cu atât afecțiunea este mai puțin dezvoltată;
  • pierderea osoasă, apreciată pe baza radiografiilor sau CBCT;
  • mobilitatea dinților;
  • recesiunea gingiei.

Printre metodele de tratament existente se numără: 

  • Iginenizarea profesională: detartraj, periaj și airflow; 
  • Administrarea de antibiotic sau și antiinflamator; 
  • Chiuretaj radicular: curățarea riguroasă a gingiilor și a rădăcinilor rămase expuse; 

Metodele de terapie pot fi de tip nechirurgical sau chirurgical, iar conduita de tratament va fi selectată în funcție de stadiul la care afecțiunea se află atunci când pacientul sosește la medic. 

Boala parodontală poate fi tratată „complet” doar în stadiile incipiente, atunci când este depistată precoce, când pierderea osoasă este redusă, fără ca rădăcina dintelui să fie dezgolită.

Boala parodontală avansată nu poate fi tratată complet, însă prin vizitele periodice la medicul specialist (de la două la patru controale pe an, în funcție de stadiul în care se află afecțiunea), evoluția acesteia poate fi încetinită.

Dacă afecțiunea rămâne netratată,  te expui unor riscuri precum accidentele vasculare,  afecțiuni ale inimii și creierului, iar condițiile deja existente se pot agrava (diabetul, afecțiuni cardiovasculare etc.) 

Parodontoza este evitabilă, așadar, noi te sfătuim să nu neglijezi vizita la medicul stomatolog. Echipa Denttaglio este aici pentru tine! Fă o programare la unul dintre specialiștii noștri acum și află care sunt metodele de prevenție!