Parodontoza – Cauze, preventie si tratament

Clinica stomatologica » Parodontoza – Cauze, preventie si tratament
Sunați pentru programare: 0733.733.030

Boala parodontală, cunoscută ca parodontoză/paradontoză sau boala gingiilor, este o afecțiune dentară care îmbolnăvește (inflamează și distruge) țesutul de susținere a dintelui. Boala parodontală reprezintă o afecțiune cronică de natură infecțioasă, provocată de flora bacteriană din cavitatea bucală care, netratată, poate duce în timp la pierderea dinților.

În funcție de stadiul de evoluție se disting trei tipuri de boală parodontală, fiecare prezentând semne și simptome specifice, precum și metode de tratament diferite: gingivita, parodontită superficială și parodontită profundă.

În prima fază, parodontoza se manifestă sub formă de gingivită. În a doua fază, gingivita netratată evoluează în parodontită.

Salvează-ți dinții naturali cu cel mai performant tratament nechirurgical, Vector Paro! Contactează-ne acum!

În cazurile fericite, parodontoza este o afecțiune care poate fi prevenită. Din păcate, în cele mai multe cazuri, din cauza lipsei controlului stomatologic periodic, este prea târziu ca boala să fie prevenită, mai ales atunci când gingia sângereză, iar dinții se mișcă. În funcție de cât de avansată este boala, tratamentul poate consta în igienizare profesională – detartraj, periaj, air-flow, tratament antiinflamator sau antibiotic, curățarea riguroasă a gingiilor și rădăcinii expuse a dinților (chiuretaj radicular). Atunci când gingia sau osul sunt retrase semnificativ, este nevoie de adăugarea gingiei sau osului pentru salvarea dintelui.

SEMNE ALE PARODONTOZEI

 • Gingii inflamate
 • Sângerarea gingiilor
 • Retragerea gingiei și descoperirea rădăcinii
 • Mobilitate dentară
 • Formarea pungilor parodontale
 • Depuneri de tartru la baza dinților
 • Respirație urât mirositoare, halena

TIPURI DE TRATAMENT

Boala parodontală nu poate fi tratată complet, însă prin vizitele periodice la medicul specialist (de la două la patru controale pe an, în funcție de stadiul în care se află afecțiunea), evoluția acesteia poate fi încetinită.

În funcție de stadiul în care pacientul se prezintă la medicul specialist parodontolog, conduitele de tratament sunt total diferite.

1. TERAPIE PARODONTALĂ NECHIRURGICALĂ VECTOR PARO

Scopul tratamentului nechirurgical al bolii parodontale constă în îndepărtarea conținutului pungii parodontale (țesutul de granulație îmbibat cu resturi bacteriene), tartrul (piatra) subgingival. În acest mod, este permisă formarea de țesut de atașament nou, astfel încât punga parodontală să dispară. La Denttaglio Clinic, folosim Vector Paro, cel mai performant tratament nechirurgical al bolii parodontale. 

2. TERAPIE PARODONTALĂ CHIRURGICALĂ

Obiectivul principal al unei intervenții chirurgicale parodontale este de a îndepărta în totalitate cauza principală a bolii parodontale (tartrul şi placa bacteriană) şi a obţine vindecarea ţesuturilor afectate.

Printre terapiile parodontale chirurgicale se pot enumera: grefe de țesut moale, laserul dentar, regenerarea parodontală, procedura de alungire a coroanei dentare, proceduri de reducere a pungilor parodontale.

ETAPELE TRATAMENTULUI CU VECTOR PARO

1. ELIMINAREA INFECȚIEI

În multe cazuri, osul este regenerat.

2. ÎNDEPĂRTAREA TARTRULUI

Îndepărtarea depozitelor de tartru, a biofilmului bacterian și a țesutului de granulație (țesut cicatricial ce conține bacterii).

3. CURĂȚAREA SUB GINGIE

Utilizarea unor instrumente speciale pentru curățarea sub nivelul gingiilor.

4. ÎNDEPĂRTAREA BIOFILMULUI

Îndepărtarea biofilmului prin utilizarea instrumentelor ultrasonice speciale.

5. IRIGAREA ȘI DEZINFECTAREA

 Irigarea și dezinfectarea pungilor parodontale cu soluții medicamentoase.

DE CE SĂ ALEGI TERAPIA CU VECTOR PARO?

 • Disconfort minimal după tratament
 • Reface sănătatea și estetica țesuturilor moi
 • Elimină tartrul și depozitele moi
 • Curăță în profunzime și sterilizează pungile parodontale
 • Elimină sângerarea gingiilor pe loc
 • Reface atașarea gingiei pe dinți
 • Păstrează ținutul gingival sănătos

Nu lăsa boala parodontală să-ți distrugă zâmbetul! Acționează din timp, programează-te acum!

Vă așteptăm
la clinică
Programări
0733.733.030

Specialist Ortodonție

Echipa de medici