Fațete dentare. Transformă-ți zâmbetul cu fațetele dentare!

Clinica stomatologica » Fațete dentare. Transformă-ți zâmbetul cu fațetele dentare!
Sunați pentru programare: 0733.733.030

Dacă te gândești să aduci o îmbunătățire zâmbetului tău, pentru că nu-ți place culoarea sau forma dinților, soluția o reprezintă fațetele dentare. La noi găsești răspunsurile despre ce prespune intervenția de fațetare dentară și la ce să te aștepți.

Fațetele dentare sunt secretul zâmbetelor actorilor de la Hollywood. Este o intervenție estetică minimum invazivă care rezolvă diverse probleme dentare (de la colorații ale dinților la formă inestetică, spații interdentare sau înghesuiri) și care are rezultate extraordinare de lungă durată (te poți bucura de fațetele dentare 15-20 ani).

Ce sunt fațetele dentare?

Faţetele dentare sunt folosite în estetica dentară, fiind soluţia cea mai conservatoare (minimum-invazivă) în corectarea problemelor inestetice ale dinţilor. Perfect compatibile cu smalţul dintelui natural, fațetele dentare pot fi realizate din materiale precum ceramică emax, zirconiu sau compozit.

Spre deosebire de albirea dentară, fațetele dentare pot schimba radical atât culoarea dintelui, dar mai ales forma și poziția acestuia, reprezentând, în unele cazuri clinice, o alternativă la aparatele dentare.

De reținut:

Fațetele dentare sunt foițe fine din porțelan, foarte rezistente, care se aplică pe partea din față a dinților. Ele sunt la fel de puternice ca și smalțul natural și sunt realizate în laborator cu ajutorul tehnologiei computerizate, pentru ca pacientul să beneficieze de un zâmbet potrivit trăsăturilor sale.

Eu pot să-mi pun fațete dentare?

Uită-te în oglindă și zâmbește, apoi întreabă-te ce vezi. Ești încrezător să îți arăți larg dantura, fie că ești în fața colegilor, la serviciu, acasă ori cu prietenii? Sau observi fiecare imperfecțiune și îți dorești ca zâmbetul tău să fi arătat mai bine?

Fațetele dentare sunt o soluție excelentă pentru persoanele care au dinții frontali ciobiți, decolorați, distanțați (stungăreață), strâmbi, cu forme inestetice. Prin urmare, fațetele dentare reprezintă soluția pentru a-ți recâștiga încrederea în zâmbetul tău.

De știut:

Fațetele dentare se aplică în următoarele situații:

 • modificări uşoare de poziție dentară (rotații);
 • tulburări de formă sau volum dentar (dinții nanici, conici);
 • anomalii de structură ale smalţului (displazii, distrofii, modificări de formă a arcadelor dentare de gravitate uşoară spre medie);
 • închiderea  spaţiilor interdentare de dimensiuni reduse (treme, diasteme);
 • colorații rezistente la tratamentele de albire;

De câte fațete dentare am nevoie?

Fațetele dentare nu se aplică pe toată dantura, ci de regulă pe dinții din față, cei mai vizibili și răspunzători de frumusețea zâmbetului. Fațetele dentare pot fi aplicate pe un singur dinte sau pe un set de dinți, ca de exemplu 8, 10, totul în funcție de nevoile tale.

Ce tipuri de fațete dentare există?

Ceramica emax și zirconiu sunt cele mai frecvent întâlnite materiale pentru fațetele dentare. Cele din compozit sunt realizate dintr-o rășină sintetică care este modelată și lipită de dinte pentru a-i îmbunătăți aspectul. Fațetele dentare din ceramica emax și zirconiu sunt realizate în laborator, imită fidel smalțul dintelui și sunt mai rezistente la colorare comparativ cu alte materiale.

De asemenea, procedura de fațetetare dentară poate fi de două tipuri:

 • cu șlefuirea dinților;
 • fără șlefuirea dinților (no-prep);

Notă:  Tehnologia CAD-CAM System (alcatuită dintr-un scanner, un computer cu un soft de imagine 3D și o unitate de frezare), conduce la o rapiditate foarte mare de realizare a fațetelor dentare. Procedura devine posibilă chiar în clinica stomatologică dotată cu această tehnologie de ultimă generație (deci nu doar în laborator). Clinica Denttaglio folosește aparatura CAD/CAM, iar echipa noastră te așteaptă pentru a-ți reda zâmbetul visat cu o singură vizită la cabinet.

Fațete dentare din ceramică sau compozit?

Întreabă medicul care este cea mai bună opțiune pentru tine. Dacă modificările necesare pentru dinții tăi sunt minore, atunci fațetele dentare din compozit pot fi o alegere potrivită. Dacă dinții sunt distanțați, sparți, cu o culoare neplăcută atunci fațetele dentare din ceramică devin alegerea ideală. 

Indiferent de opțiunea estetică dentară, vei putea să vezi înainte de tratament cum va arăta zâmbetul tău, datorită celei mai performante tehnologii computerizate pe care Denttaglio Clinic din București ți-o pune la dispoziție și anume Designul digital al zâmbetului (Digital Smile Design – DSD).

Care sunt avantajele fațetelor dentare?

Fațetele dentare sunt cea mai recomandată intervenție estetică pentru pacienții care își doresc transformarea completă a zâmbetului, fără ca sănătatea dinților să fie afectată. Indiferent dacă vorbim despre fațete dentare no-prep (fără șlefuire), fațete dentare realizate cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM (scurtează durata de așteptare a produsului estetic) sau fațete dentare clasice, acestea te ajută să obții zâmbetul mult visat în cel mai scurt timp, însă rezolvă și diferite probleme, având numeroase avantaje.

 • Zâmbet de Hollywood în cel mai scurt timp – intervenția de fațetare se realizează rapid, fără tratamente dureroase, fără multe vizite la cabinetul stomatologic. Fațetele dentare într-o oră sau fațetele dentare CAD/CAM te ajută să obții un zâmbet nou într-un timp record.
 • Îmbunătățirea esteticii dinților – fațetele dentare rezolvă și diverse aspecte precum colorațiile care nu dispar nici prin albire dentară, forma inestetică a dinților, spațiile interdentare sau ușoarele înghesuiri dentare, fiind o alternativă la îndreptarea dinților cu aparate dentare.
 • Nu necesită restaurarea tuturor dinților – fațetele dentare sunt indicate chiar și în cazul unor modificări estetice minore (pentru a corecta doar un singur dinte, fără ca nimeni să observe fațeta dentară). Datorită materialelor utilizate, dintele sau dinții fațetați se vor confunda cu dinții naturali.
 • Dinții naturali sunt conservați – fațetele dentare necesită o preparație minimală, structura naturală a dinților fiind astfel salvată. În anumite cazuri, fațetele dentare nu necesită preparația dinților (fațete dentare no-prep).
 • Zâmbet îmbunătățit pe termen lung – fațetele dentare au o durată de viață de până la 20 ani, în funcție de cât de bine sunt îngrijite.
 • Nu se colorează – spre deosebire de dinții naturali, fațetele dentare nu se colorează, nu se pătează, astfel nu necesită albire dentară.
 • Testarea zâmbetului – înainte de intervenția propriu-zisă, la Denttaglio Clinic, în Calea Floreasca sector 1, realizăm un mock-up pe care îl aplicăm pe dinții pacientului pentru ca acesta să poată vedea dinainte zâmbetul de la finalul tratamentului. Astfel, se pot face ajustările necesare fără să fie nevoie de timp suplimentar.
 • Amprentare optică – cu ajutorul scannerului 3Shape Trios, amprentarea tradițională a fost înlocuită de cea optică, intervenția fiind confortabilă, 100% precisă și foarte predictibilă, timpii suplimentari de așteptare fiind eliminați defintiv. 

Cum știu că fațetele dentare se vor potrivi cu ceilalți dinți?

La Denttaglio Clinic suntem nu numai specialiști în îmbunătățirea sănătății orale a oamenilor, ci și certificați la nivel internațional în realizarea esteticii dentare perfecte. Cu ajutorul celor mai performante tehnologii, acum poți sa previzualizezi pe calculator felul în care va arăta viitorul tău zâmbet chiar înainte de tratament, fie că alegi fațete dentare, coroane sau punți dentare.

Digital Smile Design sau DSD (Designul digital al zâmbetului) este cel mai nou concept stomatologic care ajută la realizarea viitorului zâmbet al pacientului, utilizând tehnici digitale, asistate de calculator, astfel încât pacientul să beneficieze de zâmbetul care i se potrivește cel mai bine, cel care îi conturează perfect personalitatea și care este în deplină armonie cu trăsăturile faciale.

Digital Smile Design – Etape

Pentru a putea crea acel zâmbet perfect pentru tine, este necesară o planificare în detaliu înainte de orice manoperă. De la dimensiunea și poziția ideală a fiecărui dinte, la formă, textură și culoare, totul se planifică conform unui protocol bine stabilit, care cuprinde următorii pași:

1. Consultația

Prima etapă a Digital Smile Design este reprezentată de discuția cu medicul specialist. În cadrul acestei întâlniri este analizată starea actuală a danturii și se face un plan cu tratamentele restaurative necesare conform așteptărilor și preferințelor pacientului. 

2. Fotografii sau videouri pentru studio facial și dentar

În cadrul acestei etape se vor preleva imagini detaliate ale fizionomiei și expresiilor faciale ale pacientului. Acestea reprezintă suportul de previzualizare a rezultatelor finale, obiectul de studiu, analiză  și stabilire a criteriilor și procedeelor necesare proiectării zâmbetului dorit. 

3. Proiectarea digitală a noului zâmbet pe calculator

Proiectarea digitală a noului zâmbet se face pe baza imaginilor realizate în pasul anterior, iar pacienții pot previzualiza estetica viitorului zâmbet, fie că vorbim de fațete sau coroane dentare pe dinți naturali sau coroane dentare.

4. Testarea viitorului zâmbet (mock-up)

Pacientul realizează un test drive al viitorilor dinți. În acest mod, rezultatul final nu va mai fi o surpriză în ceea ce privește estetica și funcția viitoarelor coroane sau fațete, pacientul având posibilitatea să probeze zâmbetul. În cazul în care pacientul nu agreează estetica sau funcția danturii de probă, compozitul așezat peste dinții nepreparați ai pacientului se îndepărtează, revenindu-se la situația inițială, însă fără a interveni asupra țesutului dentar al pacientului. Tehnicianul dentar copiază forma și dimensiunea dinților din varianta testată, transpunând-o în restaurarea finală, singura diferență fiind cea estetică (ceramica este un material mult mai estetic decât compozitul de test drive).

Mock-up estetic sau testarea fațetelor dentare

La ce trebuie să mă aștept de la procedura de punere a fațetelor dentare?

La Denttaglio Clinic zâmbetul mult visat poate deveni realitate în doar 24 de ore. Dacă te întrebi cum ai putea să ai fațete dentare cu o singură vizită în cabinetul stomatologic, iată ce trebuie să știi!

Tehnologia CAD/CAM reprezintă cel mai nou echipament de restaurare dentară, care permite realizarea fațetelor dentare în cabinetul stomatologic într-un timp extrem de scurt. Pașii care urmează a fi parcurși sunt următorii:

 • Consultul – stabilești cu medicul detaliile legate de aspectul și funcționalitatea fațetelor dentare;
 • Amprentarea optică – mulajul luat dinților (varianta tradițională) este înlocuit de o cameră video cu ajutorul căreia doctorul ia amprenta în doar câteva secunde;
 • Realizarea fațetei dentare în clinica Denttaglio – sistemul tehnologic CAD/CAM cu ajutorul unității de frezare realizează fațeta dentară cu o precizie micronică, adaptându-se perfect dintelui tratat;
 • Zâmbetul mult visat – Doctorul aplică fațeta dentară cu ajutorul unui ciment de ultimă generație;

Fațetele dentare afectează dinții?

O temere des întâlnită este aceea a șlefuirii puternice a dinților pentru aplicarea fațetelor dentare. Pregătirea dinților nu înseamnă că aceștia vor fi șlefuiți până când vor rămâne extrem de mici. Fațetele dentare sunt minim invazive. 

În majoritatea cazurilor este nevoie de o șlefuire foarte fină a dintelui (0,2 – 0,5 mm), astfel încât intervenția va fi insesizabilă. De asemenea, există și cazuri în care fațetele dentare nu necesită operațiunea de șlefuire (fațete no-prep), dacă pacientul are spații între dinți sau strungăreață.

Se retrag gingiile dacă îmi pun fațete dentare?

Nu! Retragerea gingivală nu apare ca urmare a fațetării dentare, poate fi o cauză a unei lucrări stomatologice necorespunzătoare, lăsată neterminată. Asocierea între retragerea gingiei și fațeta dentară nu este fondată.

Intră mâncare pe sub fațetele dentare?

O retenție alimentară în zona gingiei poate avea loc dacă pacientul nu are o foarte bună igienă orală. Spălarea dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură trebuie să facă parte din rutina oricărei persoane, fie că are sau nu fațete dentare.

Cât durează fațetele dentare?

Fațetele dentare, cu precădere cele din ceramică sunt făcute să dureze 15 – 20 de ani sau mai mult. Ele nu necesită o îngrijire specială, doar periajul obișnuit, folosirea aței dentare și vizitele anuale de rutină la medicul dentist (o dată la 6 luni).

Ce nu am voie să mănânc dacă port fațete dentare?

Poți mânca absolut orice, cu recomandarea ca în primele zile de acomodare alimentele să fie mai moi. Apoi nu ai restricții alimentare, dar nici nu vei sparge bomboane între dinți.

Dacă te întrebai ce efect are cafeaua, ceaiul sau vinul, trebuie să știi că fațetele ceramice își păstrează nuanța de alb pe care ai ales-o inițial. Este o culoare care va rămâne permanent.

Cât costă fațetele dentare?

Prețul unei fațete dentare variază între 1600 și 2500 lei în funcție de materialele și tehnica utilizată.

Ai visat o viață întreagă la zâmbetul perfect? Acum îl poți obține într-un timp record la clinica stomatologică Denttaglio.

Poartă cu încredere zâmbetul pe care ți l-ai dorit dintotdeauna! Programează-te acum!

20 de lucruri neștiute despre fațetele dentare 

Dacă te-ai gândit vreodată să îți pui fațete dentare – foițe fine din porțelan aplicate permanent pe suprafața dinților pentru a ascunde imperfecțiunea unui dinte (culoarea, forma sau poziția) – îți recomandăm să citești acest articol pentru a descoperi toate aspectele pe care le implică această intervenție ireversibilă. 

 • Trebuie să alegi un medic stomatolog cu experiență, care să îți arate cazuri de before & after și ale căror rezultate să fie pe placul tău. Dincolo de o procedură estetică, este o intervenție stomatologică destul de serioasă, de aceea trebuie să fii convins că ai ales cel mai bun medic stomatolog pentru tine, că ești mulțumit de rezultatele pacienților lui. De asemenea, asigură-te că același zâmbet cu aceleași fațete îți va plăcea și 10 ani mai târziu.
 • Fațetele dentare nu sunt obligatorii, sunt o opțiune. Dacă nu ești mulțumit de aspectul zâmbetului tău sau a anumitor dinți sau îți dorești un zâmbet alb permanent, fațetele pot fi o opțiune. Medicii stomatologi le recomandă și pentru a corecta anumite probleme, precum dinți ușor nealiniați sau care nu mai pot fi albiți. 
 • Același zâmbet nu se potrivește tuturor. Zâmbetul trebuie să fie personalizat. Foarte mulți pacienți știu deja cum ar trebui să arate zâmbetul lor, încă dinainte de a păși în cabinetul stomatologic. Toată lumea visează la zâmbetul acela larg, la dinți impecabili de dimensiuni medii sau mari, însă la fel ca o coafură, nici zâmbetul acesta nu se potrivește tuturor. Specialiștii Denttaglio Clinic nu reproduc un zâmbet dorit de pacient dacă acel zâmbet nu i se potrivește. Zâmbetul trebuie să fie în perfectă armonie cu fața pacientului, de aceea medicii Denttaglio Clinic folosesc Protocolul Digital Smile Design. Imaginea pacientului este analizată în ansamblu, pornind de la personalitate, la trăsături faciale, și continuând cu analiza dentară și facială, astfel încât să obțină rezultatul perfect pentru acesta. În funcție de ceea ce pacientul își dorește și de modul în care acesta vorbește, se exprimă non-verbal, medicul stomatolog creează un zâmbet în perfectă armonie cu chipul și personalitatea pacientului, dar care este și funcțional.  
 • Mici imperfecțiuni = perfecțiune. La Denttaglio Clinic fațetele dentare sunt realizate cu ajutorul conceptului SKYN, un concept care folosește tehnologia digitală pentru a copia forma și textura dinților naturali dintr-o bază proprie de dinți naturali frumoși. Un zâmbet perfect este acela care păstrează trăsăturile principale ale propriului zâmbet și le evidențiază într-un mod armonios, un zâmbet care pare natural. Atunci când alegi medicii stomatologi potriviți, nimeni nu își va da seama că ai fațete dentare, ci doar îți va admira zâmbetul extraordinar de frumos.
 • Nu este nevoie să îți pui fațete dentare pe toți dinții. Fațetele dentare pot fi aplicate pe un singur dinte, pe un set de dinți sau pe toți dinții, în funcție de nevoile tale și de buget. Aspectul zâmbetului poate fi schimbat complet și dacă optezi pentru aplicarea fațetelor doar pe dinții frontali, însă acest aspect presupune ca ceilalți dinți să fie într-o stare perfectă, astfel încât să nu existe nicio diferență.
 • Dacă te gândești să apelezi și la intervenții estetice la buze, cu acid hialuronic sau silicon, spune-i dentistului tău înainte de a-ți pune fațete dentare. Atunci când sunt personalizate fațetele dentare, este luat în considerare aspectul actual al feței tale, astfel încât există riscul ca acestea să nu se mai potrivească la fel de bine după ce apelezi la o intervenție de mărire a buzelor. 
 • Alegerea nuanței este adesea dificilă. Pacienții își doresc întotdeauna ca dinții să arate natural, dar să fie și cât mai albi. Pentru a găsi nuanța perfectă și a evita aspectul de dinți falși, prea albi, medicul stomatolog analizează foarte bine nuanța pielii pacientului și creează o nuanță de alb personalizată, pentru ca noul zâmbet să fie în deplină armonie cu aspectul acestuia. 
 • După ce stabilești toate detaliile legate de aspect și funcționalitate cu medicul stomatolog, sunt realizate fațete dentare temporare. Pentru a fi sigur că zâmbetul tău va arăta așa cum îți dorești, medicul stomatolog îți va lua amprente și va realiza fațete dentare temporare care vor arăta la fel ca cele permanente. Nu vor fi la fel de strălucitoare ca cele permanente, însă te vor ajuta să-ți faci o idee despre cum va arăta zâmbetul tău.
 • Odată ce medicul stomatolog a realizat planul de tratament, urmează o nouă serie de amprente, fotografii și radiografii. La Denttaglio Clinic întregul protocol este digital, astfel că pacientul se bucură de confort. Amprentarea manuală a fost înlocuită de cea digitală, realizată în doar câteva minute, fără niciun disconfort. 
 • Pregătirea dinților nu înseamnă neapărat că aceștia vor fi șlefuiți până când vor rămâne extrem de mici, fațetele dentare sunt minimum invazive. În majoritatea cazurilor, este nevoie de înlăturarea unei suprafețe minime din dinte, astfel încât această intervenție va fi insesizabilă. De exemplu, în cazul unui pacient cu zâmbet larg, dinți mari și înghesuiți, va fi nevoie de o șlefuire aprofundată pentru a obține zâmbetul dorit. În schimb,în cazul unui pacient cu dinți mici și spații, nu va fi nevoie ca dinții să fie foarte șlefuiți. 
 • Fațetele dentare pot fi aplicate parțial sau pe întreaga suprafață dentară, în funcție de nevoile pacientului.
 • Zâmbetul de test. După ce sunt gata fațetele dentare, trebuie să le porți pentru 7-10 zile, timp în care vei observa dacă totul este în regulă, dacă aspectul și funcționalitatea lor sunt ok, urmând apoi o nouă vizită la medicul stomatolog pentru a discuta schimbările care urmează să se realizeze.
 • Înainte de aplicarea fațetelor dentare, se va utiliza o anestezie locală. Indiferent de tipul de fațete ales, este nevoie de o anestezie locală, fiind vorba de o intervenție medicală. În funcție de numărul de fațete dentare, poți petrece o bună parte din zi pe scaunul medicului stomatolog. Dar va merita 🙂
 • Pentru aplicarea fațetei dentare pe fiecare dinte este utilizat un material de cimentare ce va lipi fațeta dentară de dinte prin sistemul de izolare a salivei. Materialul utilizat pentru cimentare creează un pod între fațetă și dintele natural, ajutând ca aceste elemente să devină și să funcționeze ca un singur dinte.
 • Sensibilitatea dentară poate apărea chiar și în cazul tău. 50% dintre pacienți au sensibilitate dentară generată de cimentare, aceasta fiind o reacție naturală a dinților tăi vizavi de cimentul de lipire. Durerea poate ține până la 6 ore din momentul în care efectul anesteziei a trecut și poate reapărea în valuri. Primele zile de la intervenție reprezintă o perioadă de acomodare, ceea ce presupune că poate apărea un mic disconfort în cazul mușcăturii sau mestecatului și pot apărea dureri locale, însă acestea sunt trecătoare. În cazul în care acestea persistă, este recomandat să vizitezi medicul stomatolog. 
 • Gingiile tale vor fi foarte inflamate. Pe lângă sensibilitatea generată de cimentare, există un proces de vindecare prin care gingiile trebuie să treacă pentru a se acomoda cu noii dinți. Un analgezic te poate ajuta.
 • Cu cât îți încleștezi maxilarul sau scrâșnești dinții mai mult, cu atât procesul de vindecare va fi mai lung. Însă toată această durere este temporară, pacienții Denttaglio Clinic uită complet că au fațete dentare după aproximativ o lună, simțindu-le exact ca pe dinții naturali.
 • Fațetele dentare sunt o investiție de care trebuie să ai grijă. Pentru a arăta tot timpul impecabil, trebuie să ai grijă să te speli de minimum două ori pe zi, să folosești ața dentară și, bineînțeles, să nu uiți de vizitele la cabinetul stomatologic de două ori pe an, pentru igienizare profesională. 
 • Fațetele dentare au o durată de viață de 15-20 ani, urmând ca apoi să fie înlocuite. În cazul în care nu ai grijă de ele, va fi nevoie să le înlocuiești mai devreme.
 • Pentru a înlocui fațetele dentare, este reluat tot procesul. Și nu, nu îți face griji, medicul stomatolog nu va îndepărta și dinții tăi naturali odată cu fațetele dentare.  

Programează-te acum la Denttaglio Clinic și obține zâmbetul perfect cu ajutorul fațetelor dentare!