Fațete dentare într-o singură zi
Informații validate medical de Dr. Klodian Hazizi
0311.302.730
Fațete dentare

Ce sunt fațetele dentare?
Spre deosebire de albirea dentară, fațetele dentare pot schimba radical atât culoarea dintelui, dar mai ales forma și poziția acestuia, reprezentând, în unele cazuri clinice, o alternativă la aparatele dentare.
Tipuri de fațete dentare
Beneficiile fațetelor dentare
01
Zâmbet impecabil în cel mai scurt timp
01
Zâmbet impecabil în cel mai scurt timp
02
Îmbunătățirea esteticii dinților
02
Îmbunătățirea esteticii dinților
03
Nu necesită restaurarea tuturor dinților
03
Nu necesită restaurarea tuturor dinților
04
Dinții naturali sunt conservați
04
Dinții naturali sunt conservați
05
Durabilitate
05
Durabilitate
06
Tehnologie modernă
06
Tehnologie modernă
Etapele procedurii de aplicare a fațetelor dentare
Pentru a putea crea acel zâmbet perfect pentru tine, este necesară o planificare în detaliu. De la dimensiunea și poziția ideală a fiecărui dinte, la formă, textură și culoare, totul este planificat conform unui protocol bine stabilit, care cuprinde următorii pași:
- Consultația: Prima etapă a Digital Smile Design este reprezentată de discuția cu medicul specialist. În cadrul acestei întâlniri este analizată starea actuală a danturii și se face un plan cu tratamentele restaurative necesare, conform așteptărilor și preferințelor pacientului.
- Fotografii sau videouri pentru studio facial și dentar: În cadrul acestei etape se vor preleva imagini detaliate ale fizionomiei și expresiilor faciale ale pacientului. Acestea reprezintă suportul de previzualizare a rezultatelor finale, obiectul de studiu, analiză și stabilire a criteriilor și procedeelor necesare proiectării zâmbetului dorit.
- Proiectarea digitală a noului zâmbet: Proiectarea digitală a noului zâmbet se face pe baza imaginilor realizate în pasul anterior, iar pacienții pot previzualiza noul zâmbet.
- Testarea viitorului zâmbet (mock-up): Pacientul realizează un test drive al viitorilor dinți probând niște fațete de test din compozit. Dacă acesta este mulțumit, tehnicianul dentar copiază forma și dimensiunea dinților din varianta testată, transpunând-o în fațetele finale. De asemenea, se pot face și modificări, în cazul în care pacientul nu este complet fericit cu zâmbetul testat.
Întrebări frecvente despre fațete dentare
Fațetele dentare sunt o soluție excelentă pentru persoanele care au dinții frontali ciobiți, decolorați, distanțați (cu strungăreață), strâmbi, cu forme inestetice.
Pentru aplicarea propriu-zisă a fațetelor se va folosi un material de cimentare ce va lipi fațeta dentară de dinte prin sistemul de izolare a salivei. Materialul utilizat creează un pod între fațetă și smalț, ajutând ca aceste elemente să funcționeze drept un singur dinte.
Fațetele dentare, cu precădere cele din ceramică, pot dura până la 15-20 de ani, dacă sunt întreținute în mod corespunzător. Acest lucru implică o igienă orală riguroasă și vizitele regulate la stomatolog.
Nu! Retragerea gingivală nu apare ca urmare a fațetării dentare, ci poate fi o cauză a unei lucrări stomatologice necorespunzătoare, lăsată neterminată. Asocierea între retragerea gingiei și fațeta dentară nu este fondată.
Înainte de aplicarea fațetelor dentare, se va utiliza o anestezie locală. După finalizarea procedurii, poți avea de-a face cu sensibilitate dentară generată de cimentare, aceasta fiind o reacție naturală a dinților la cimentul de lipire. Durerea poate ține până la 6 ore după trecerea efectului anesteziei și poate reapărea în valuri. De asemenea, gingiile vor fi inflamate în urma procedurii.
Primele zile de la intervenție reprezintă o perioadă de acomodare, așa că poate apărea un mic disconfort în cazul mușcăturii sau mestecatului sau dureri locale, însă acestea sunt trecătoare. Dacă simptomele persistă, este recomandat să vizitezi medicul stomatolog.
Cu ajutorul celor mai performante tehnologii, acum poți sa previzualizezi pe calculator felul în care va arăta viitorul tău zâmbet chiar înainte de tratament. Astfel, te poți asigura că fațetele vor avea un aspect natural.
Fațetele dentare sunt minim invazive și implică o șlefuire foarte fină a dintelui (0,2 – 0,5 mm), astfel încât intervenția va fi insesizabilă. De asemenea, există și cazuri în care fațetele nu necesită operațiunea de șlefuire (fațete no-prep), dacă pacientul are spații între dinți sau strungăreață.
Retenția alimentară în zona gingiei poate apărea dacă pacientul nu are o igienă orală foarte bună. Periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură trebuie să facă parte din rutina oricărei persoane, fie că are sau nu fațete dentare.
Purtarea fațetelor nu este asociată cu restricții alimentare, însă este recomandat ca, în primele zile de acomodare, alimentele consumate să fie mai moi. Totuși, pacienții sunt sfătuiți să evite să aplice prea multă presiune pe fațete spărgând între dinți alimente foarte tari. Băuturile precum cafeaua, ceaiul sau vinul nu vor păta fațetele ceramice. Acestea își păstrează nuanța de alb aleasă inițial.