Aparat dentar safir – Pret, avantaje si durata tratament

Aparat dentar safir

Dacă nu îți place zâmbetul tău din oglindă, din poze, ai tendința de a îl ascunde, înseamnă că cel mai probabil te gândești la purtarea unui aparat dentar. Și pentru că nici aparatele dentare nu mai sunt ce au fost, astăzi (datorită tehnologiei evoluate, inclusiv în ramura care se ocupă cu alinierea dinților – ortodonția), soluțiile sunt atât eficiente, cât și plăcute din punct de vedere vizual.

Aparatul dentar din safir îți corectează repede problemele danturii și va trece aproape neobservat atunci când vei zâmbi.

aparat dentar safir

În acest articol vei regăsi informații complete despre aparatul dentar safir.

REZUMAT

  • Ce este un aparat dentar safir?
  • De știut – aparat dentar safir
  • Care sunt avantajele și dezavantajele aparatului dentar din safir?
  • Aparat dentar din safir sau metalic, pe care îl aleg?
  • Estetică – aparat dentar safir
  • Rezistență – aparat dentar safir
  • Durata tratamentului – aparat dentar safir
  • Preț – aparat dentar safir
  • Care este mai bun, un aparat dentar safir sau ceramic?
  • Cât timp trebuie să port aparatul dentar safir?
  • Cât de des trebuie să merg la cabinetul stomatologic în perioada tratamentului?
  • Cum trebuie să am grijă de un aparat dentar din safir?
  • Dinții se pot strâmba din nou după ce nu mai port aparat?
  • Aparatul dentar schimbă fizionomia feței?
  • Cât costă aparatul dentar safir?
  • Prețuri Ortodonție

Ce este un aparat dentar safir?

Aparat dentar safir – reprezintă alternativa estetică la aparatul metalic, bazându-se pe un design revoluționar care l-a făcut popular în rândul adulților. Mai precis, bracket-urile sunt realizate din cristal transparent dur (numit monocristalin), șlefuite perfect, pentru a face aparatul dentar să fie aproape invizibil. 
 
Principiul de funcționare este același ca al aparatului dentar metalic, bracket-urile lipite pe suprafața dinților sunt legate între ele de un arc subțire, foarte fin și aplică o presiune constantă pentru a ghida dantura în poziția corectă.
 

 De știut  – aparat dentar safir

Safirul este un mineral cu o duritate mare (duritate 9 pe scara Mohs, după diamant), recunoscut pentru estetica sa deosebită. Prelucrarea complexă a acestui mineral la temperaturi ridicate conduce la obținerea unor brackeți duri și transparenți, ideali pentru aparatele dentare moderne și plăcute din punct de vedere vizual.
 

Care sunt avantajele și dezavantajele aparatului dentar din safir?

 Avantaje aparat dentar safir:
 
  • este un aparat dentar aproape invizibil, foarte discret, dat fiind bracket-urile mici și transparente din safir;
  •  este foarte rezistent, datorită ultimelor tehnologii de fabricație și a mineralului folosit – safirul;
  •  oferă rezultate excelente, chiar și în cazul celor mai complexe anomalii dentare;
  •  asigură mai mult confort pacientului pe durata tratamentului (bracketurile cu margini netede, rotunjite, din safir prezintă șanse mai mici de a irita obrazul în interior)
  •  permite realizarea facilă a igienei orale;
  •  ușor de purtat, nu influențează vorbirea și masticația;
  •  poate fi purtat atât de copii, adolescenți, cât și de adulți;
  •  bracket-urile nu se colorează;
  •  arcul și sârmulițele pot fi nuanțate, astfel încât să fie albe ca și smalțul, pentru un efect estetic sporit (inelele elastice sunt transparente);
  •  îmbină în mod fericit două criterii foarte importante pentru pacient: eficiența și aspectul estetic; 
Dezavantaje aparat dentar safir:
  •  are un preț mai mare decât aparatul clasic cu brackeți din metal;
  •  după îndepărtarea aparatului va fi necesară purtarea aparatului de contenție;
  •  este obligatorie igiena orală după fiecare masă;
  •  poate cauza iritații ale obrazului interior, însă sunt rezolvate foarte ușor cu ceară dentară;
  •  pe toată durata tratamentului pacientul va merge în fiecare lună la control

Aparat dentar din safir sau metalic, pe care îl aleg?

 De pecizat încă o dată este faptul că ambele aparate dentare au același principiu de funcționare, bazat pe cele trei componente de bază: brackeți, arc, ligaturi (micile inele elastice). Amândouă aceste aparate dentare fixe pot fi utilizate indiferent de vârstă sau de dificultatea cazului. 
 
Estetică – aparat dentar safir

Întrebarea la care trebuie să îți răspunzi în această situație este: Cât de mult contează pentru mine factorul estetic al aparatului dentar? Prin urmare, o persoană cu o viață socială foarte activă, care are întâlniri cu clienții, ține prezentări în fața unui public numeros sau pur și simplu își face griji de ce va spune lumea din jur, va opta pentru un aparat dentar din safir. Pentru că adolescenții pun foarte mare preț pe imagine, experimentează primele relații, aparatul din safir a devenit extrem de popular în rândul lor. De asemenea, este o soluție aleasă și de adulții care nu vor să fie asociați cu imaginea clasicului aparat metalic. În plus, independența financiară, face de multe ori ca pentru ei, aparatul dentar din safir să fie o opțiune firească.

În concluzie, din punct de vedere estetic câștigă aparatul dentar din safir, datorită bracket-urilor transparente, care nu se colorează, indiferent de alimentele și băuturile consumate.

 

Rezistență – aparat dentar safir

Din punct de vedere al durabilității bracket-urilor, este știut faptul că cele din metal sunt mai solide, cu o rezistență foarte bună la șocuri. Dar așa cum ai aflat, safirul este clasificat ca al doilea cel mai dur mineral după diamant, prin urmare nici în acest caz nu ai de ce să îți faci griji. Deci rezistența nu reprezintă un factor eliminator, penru că atât aparatul metalic, cât și cel din safir fac față cu brio acestei exigențe. Oricum, în ambele cazuri, există restricția ca pacientul să nu mănânce alimente dure (alune, nuci, migdale) sau să muște din fructe tari, pentru a nu se dezlipi vreunul dintre brackeți.

 
Durata tratamentului – aparat dentar safir
Este normal să îți dorești ca durata tratamentului să fie cât mai scurtă. Totul depinde de complexitatea cazului, iar medicul ortodont poate să îți spună cu aproximație, încă de la primul consult, cât timp va trebui să porți aparatul dentar (fie metalic sau din safir). Dacă te aștepți ca unul dintre aceste aparate dentare să scurteze semnificativ perioada de tratament, cu trei, patru sau cinci luni, acest lucru nu se întâmplă. Fie că optezi pentru aparat metalic, fie pentru cel din safir, durata de timp va fi aproximativ aceeași. Este posibil ca tratamentul să se termine mai repede în cazul aparatului dentar metalic cu o lună de zile.
Dacă îți dorești în mod expres o durată mai mică de tratament, atunci ia în considerare aparatul autoligaturant Damon, al cărui principiu de funcționare este diferit, însă și costul acestuia este mai mare.
 
Preț – aparat dentar safir

Din punct de vedere al prețului, costul mai mic îl are aparatul metalic. De regulă, diferența între cele două aparate este de 1000 lei/arcadă. Safirul monocristalin din care sunt confecționații brackeții, fac din aceștia adevărate bijuterii, prin urmare costul mai mare al aparatului din safir se datorează aspectului estetic foarte plăcut.

aparate dentare din safir ceramica

Care este mai bun, un aparat dentar safir sau ceramic?

Aproape la fel
Singura diferență dintre cele două aparate o reprezintă materialul din care sunt confecționați brackeții. Durata de tratament este aceeași în ambele cazuri, totodată și la capitolul estetic aceste aparate au un mare câștig, sunt foarte greu de observat față de clasicul aparat din metal.

Brackeții unui aparar dentar safir sunt transparenți, datorită materialului din care sunt confecționați, cristale de safir șlefuite. Un aparat  dentar ceramic are brackeții de culoare alb-opac sau pot fi transparenți, dar la un nivel mai mic decat cei din safir. Din acest motiv, aparatul dentar cu brackeți din ceramică fac dinții să pară mai voluminoși, ca și cum ar ieși în afară. La aparatul din safir, gradul înalt de transparență face ca acesta să fie aproape de neobservat. În plus, datorită suprafeței ultrafine a brackeților, dar și a colțurilor rotunjite, confortul este unul sporit în cazul acestei alegeri. De punctat este și faptul că prețul aparatului din safir este cu doar puțin mai mare decât a celui ceramic.

Nici bracketurile din safir, nici cele din ceramică nu se pătează, sunt foarte ușor de aplicat și de îndepărtat și nu afectează smalțul dentar.

În concluzie, ambele aparate sunt la fel de bune, au aceeași eficiență, diferența constă doar la nivel estetic, cu mențiunea că amândouă variantele sunt deja o soluție câștigătoare din acest punct de vedere.

Cât timp trebuie să port aparatul dentar safir?

Durata de tratament diferă de la pacient la pacient, în funcție de complexitatea cazului, însă de regulă este cuprinsă între 18 și 24 de luni. La prima întâlnire cu medicul ortodont, acesta îți va spune concret, în cazul tău, cât timp va trebui să porți aparatul.

Cât de des trebuie să merg la cabinetul stomatologic în perioada tratamentului?

Pentru a ajunge la rezultatele dorite în timpul preconizat de medicul ortodont (potrivit complexității cazului tău) este important să respecți vizitele regulate la cabinet. Va trebui să mergi la control în fiecare lună pe perioada tratamentului, pentru ca medicul să realizeze activarea aparatului, adică să aplice forța corespunzătoare, cu scopul ghidării dinților în poziția corectă.
 
Nu îți face griji, controlul de activare durează doar 10 – 15 minute! 
 

Cum trebuie să am grijă de un aparat dentar din safir?

 Recomandări:
 
  • spală-te pe dinți după fiecare masă;
  •  folosește ața dentară și apa de gură;
  •  ai grijă ca din kit-ul de îngrijire orală să nu îți lipsească periuța interdentară, foarte utilă pentru îndepărtarea resturilor din aparat;
  •  nu mușca din fructe tari și nu mânca alimente dure precum alune, migdale, fiindcă riși ca vreunul dintre bracket-uri să se desprindă;
  •  evită alimentele lipicioase (gumă de mestecat, caramele) pentru că se pot lipi de aparat;

Dinții se pot strâmba din nou după ce nu mai port aparat?

Rezultatul obținut cu purtarea aparatului dentar este pe viață, dacă asculți sfaturile medicului ortodont. Trebuie să știi că după ce aparatul dentar va fi dat jos, va trebui să porți un aparat de contenție (retainer), cu rolul de a păstra dinții în poziția câștigată. Durata de timp pentru purtarea retainer-ului diferă de la pacient la pacient, în funcție de caz. Nu îți face griji, acesta se poartă de regulă doar noaptea. Poate fi și permanent, însă nu se observă, pentru că este o sârmuliță foarte subțire plasată pe partea interioară a dinților.

De asemenea, o altă recomandare a medicului ortodont pentru rezultate pe termen lung, este extracția măselelor de minte, cele care erup între 17 și 30 de ani și care pot duce la înghesuirea dinților.

Aparatul dentar schimbă fizionomia feței?

Odată cu îndreptarea și alinierea dinților, dar și a corectării mușcăturii greșite, fizionomia se va schimba și ea în bine. Imaginează-ți cazul în care dinții superiori din față ies cu mult înainte, iar buza îi urmează. După corectarea dinților, aspectul fizionomiei este îmbunătățit, buza nu va mai fi împinsă de dinți, se va afla într-o poziție firească.

Cât costă aparatul dentar safir?

Costul este adesea un factor important în procesul de selecție al unui aparat dentar, lucru ușor de înțeles. Cu toate acestea, prețul nu ar trebui să constituie un impediment, dat fiind faptul că este o investiție care asigură sănătatea dentară și un zâmbet natural, simetric și frumos pentru o viață întreagă.

Aparatul dentar din safir are un preț mai ridicat decât alte modele, lucru datorat brackeților discreți și eleganți creați din safir, o piatră prețioasă ce necesită o șlefuire atentă în condiții speciale. Daca totusi doresti sa afli mai multe despre ce presupune pretul aparatelor dentare ti-am pregatit un articol care raspunde la interogatia pe care toata lumea o cauta pe google de cele mai multe ori cand te intereseaza costul unui aparat dentar: aparat dentar pret.

Prețuri Ortodonție

  • Aparat dentar metalic/arcadă 2000 RON
  • Aparat dentar ceramic/arcada2500 RON
  • Aparat dentar safir/arcada3500 RON
  • Aparat dentar autoligaturant metalic DAMON/arcada3700 RON
  • Aparat dentar autoligaturant clear DAMON/arcada4000 RON
  • Aparat dentar autoligaturant ceramic American Orthodontic/arcada3000 RON
  • Planificare digitala a tratamentului ortodontic1300 RON
  • Aparat dentar invisalign lite /arcadă 1500 EURO
  • Aparat dentar invisalign comprehensive full (ambele arcade) 4200 EURO
  • Aparat dentar SPARK 10 (ambele arcade și controale incluse)1500 EURO
  • Aparat dentar SPARK 20 (ambele arcade și controale incluse)3000 EURO
  • Aparat dentar SPARK ADVANCED (ambele arcade și controale incluse)4000 EURO
  • Aparat dentar mobil / arcadă 1500 RON
  • Trainer Myobrace1000 RON
  • Disjunctor transversal pe inele  2500 RON
  • Disjunctor transversal pe gutiere3000 RON
  • Disjunctor transversal ancorat pe ortoimplanturi (include planificarea digitala+ ortoimplanturile)6000 RON
  • Arc transpalatinal2000 RON
  • Aparat Nance1800 RON
  • Arc lingual2000 RON
  • Distalizator pe inele 2500 RON
  • Îndepărtare arc lingual200 RON
  • Distalizator fixat pe inele3000 RON
  • Distalizator pe ortoimplanturi( include planificarea 3D + ortoimplanturile)6000 RON
  • Ortoimplant 1000 RON
  • Indepartare ortoimplant 250 RON
  • Retainer colat/arcada500 RON
  • Splint/arcada2000 RON
  • Placuta ancoraj ortodontic2500 RON
  • Recolat bracket metalic (cu înlocuire)50 RON
  • Recolat bracket ceramic (cu înlocuire)70 RON
  • Recolat bracket safir (cu înlocuire)90 RON
  • Catena/arcada80 RON
  • Coil-spring/arcada80 RON
  • Activare aparat dentar mobil120 RON
  • Recolat retainer/dinte80 RON
  • Recolat tubusor (cu înlocuire)100 RON
  • Colat buton/dinte 80 RON
  • Colat inel/dinte 120 RON
  • Lace-back/arcada150 RON

Cea mai avansată îngrijire dentară

Te așteptăm la clinică. Poți face programarea telefonic la 0311.302.730 sau prin Whatsapp la 0733.733.031