Detartraj – arată-le dinților tăi grija de care au nevoie
Detartraj - Prețuri profilaxie
- Pachet Igienizare Profesioanală EMS (Perioflow supragingival și subgingival, detartraj cu Piezon by EMS Airflow® )350 RON
- Pachet Perio Advanced Laser Cleaning (detartraj subgingival,decontaminare bacteriană LASER- ambele arcade600 RON
- Air-flow150 RON
- Periaj profesional100 RON
- Detartraj profesional ultrasunete 150 RON
- Fluorizare cu gel/lac fluorizant pe ambele arcade/ședință100 RON
Detartraj – igienizare profesionala
REZUMATUL ARTICOLULUI
- Tartrul dentar
- Ce este detartrajul cu ultrasunete?
- Noua metoda
- Cum se face detartrajul?
- Detartrajul nu provoacă durere
- Care sunt efectele secundare ale detartrajului?
- Avantajele detartrajului
- Am voie să-mi fac detartraj în timpul sarcinii?
În mod natural pe suprafața dinților se depune placă bacteriană, care neîndepărtată la timp formează o acumulare calcaroasă dură, numită tartru.
Tartrul dentar
Tartrul reprezintă un depozit dur, calcificat, care se formează la nivelul dinților. Aproximativ 65% dintre persoanele adulte prezintă depozite de tartru la nivelul danturii. În lipsa igienizarii corecte a dinților, bacteriile din cavitatea bucală acționează asupra componentelor din bolul alimentar și formează un film lipicios, care se numește placă dentară. Eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului se face în cadrul cabinetului de stomatologie. Costul procedurilor de detartraj, periaj profesional (ce are rolul de a împiedica reatașarea plăcii bacteriene) și al tehnicii air-flow este de 350 lei.
Eliminarea acesteia are loc în mod curent, cu ajutorul aței dentare și al apei de gură. Este recomandat ca procedurile de îngrijire a dinților să aibă loc de două ori pe zi. Sub efectul mineralelor din salivă, placa dentară se transformă, treptat, în tartru. În literatura de specialitate, acesta se regăsește sub denumirea de calcul dentar.
Dacă îți dorești să afli mai multe detalii despre cum să ai grijă de dantura ta și să te bucuri de un zâmbet strălucitor, consultă articolul Igiena orala corecta: ce trebuie sa stii pentru un zambet sanatos.
Procesul de formare a tartrului durează aproximativ 24 de ore, timp în care placa dentară se întărește, sub acțiunea sărurilor de calciu. Cele mai frecvente locuri în care se formează calculul dentar sunt:
- în spatele incisivilor superiori și inferiori (proximal canalelor de excreție a glandelor salivare);
- în spațiul dintre dinți;
- pe partea posterioară (spatele) a dinților;
- în zona de contact dintre gingie și dinte.
Tartrul are următoarele caracteristici:
- structură dură, aspră, poroasă;
- culoare galben-maronie;
- este aderent la suprafața dintelui;
- vizibil în urma efectuării unei radiografii dentare.
Acumularea de tartru și placă bacteriană duce, în timp, la apariția afecțiunilor parodontale și a respirației mirositoare. De asemenea, acesta produce instabilitatea dinților și creșterea sensibilității în timpul masticației.
Dacă ai privit în oglindă și ai văzut că pe interiorul dinților inferiori se află o depunere galben-maronie sau ai observat-o chiar pe suprafața exterioară a danturii tale, la baza gingiei, înseamnă că te confrunți cu tartru. Procedura stomatologică care curăță cu ușurință aceste depuneri de tartru se numește detartraj, iar în rândurile următoare îți oferim răspunurile la o serie de întrebări pe care poate și tu ți le-ai pus.
Detartrajul este o procedură medicală ce presupune îndepărtarea plăcii bacteriene mineralizate, localizate la nivelul smalțului dentar. Placa dentară poate rezulta în urma:
- igienei orale inadecvate;
- predispoziției genetice;
- dietei inadecvate.
În mod normal, placa dentară poate fi înlăturată prin:
- periaj dentar;
- folosirea aței dentare.
În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, placa dentară oferă cadrul prielnic pentru dezvoltarea mediilor bacteriene. Astfel, în timp, prin depunerea progresivă de calciu, zona unde are loc proliferarea bacteriană se solidifică, formând tartrul.
De asemenea, mesele formate din alimente solide, ce irită gingia, reprezintă un factor important care contribuie la apariția bolilor parodontale. Persoanelor care prezintă urme de placă dentară și tartru la nivelul dinților le este recomandată vizita la medicul stomatolog, pentru un detartraj.
Tehnica detartrajului a evoluat foarte mult, de-a lungul timpului. Cea mai nouă și inovatoare metodă de detartraj este detartrajul VECTOR PARO. Acesta asigură o curățare eficientă chiar și a celor mai mici depuneri de tartru și placă bacteriană. De asemenea, pacientul nu va simți nici cel mai mic disconfort. Tehnica include eliminarea tartrului și îndepărtarea acestuia de pe suprafața dentară, prin intermediul unui jet de soluție de hidroxiapatită.
Noua metoda – Vector Paro
Tehnica detartrajului a evoluat foarte mult, de-a lungul timpului. Cea mai nouă și inovatoare metodă de detartraj este detartrajul VECTOR PARO. Acesta asigură o curățare eficientă chiar și a celor mai mici depuneri de tartru și placă bacteriană. De asemenea, pacientul nu va simți nici cel mai mic disconfort. Tehnica include eliminarea tartrului și îndepărtarea acestuia de pe suprafața dentară, prin intermediul unui jet de soluție de hidroxiapatită.
Indicații ale detartrajului
Este indicată vizita la medicul stomatolog pentru efectuarea unui detartraj, în cazul persoanelor care prezintă:
- o igienă deficitară a cavității orale;
- sensibilități ale dinților;
Dacă dorești să afli mai multe despre sensibilitatea dentară și cum poate fi aceasta tratată, citește articolul: De ce apare sensibilitatea dentara si cum poti scapa de acest disconfort?.
- pete la nivelul smalțului dentar;
- predispoziție genetică pentru formarea de tartru;
- patologii parodontale;
- respirație urât mirositoare;
- sângerări ale dinților.
De asemenea, sunt predispuse la apariția tartrului și la dezvoltarea unor afecțiuni parodontale persoanele care:
- fumează;
- au o dietă inadecvată;
- consumă frecvent cafea, ceai, zahăr, băuturi carbogazoase.
Detartrajul este o procedură sigură, care poate fi realizată chiar și în timpul sarcinii. Femeile însărcinate sunt mai predispuse la a dezvolta gingivită, ca urmare a nivelului crescut de hormoni. Prezența tartrului poate agrava gingivita și, în formele severe, poate conduce chiar și la migrarea bacteriilor din cavitatea bucală în sânge, ajungând la făt. De aceea, detartrajul este recomandat și femeilor însărcinate.
Cât durează detartrajul
Detartrajul este o procedură rapidă și nedureroasă. Durata acestuia variază în funcție de:
- suprafața acoperită cu tartru;
- grosimea stratului;
- tipul de instrumente folosite.
Durata aproximativă a detartrajului poate varia de la aproximativ 30 până la 60 de minute. De cele mai multe ori, medicul specialist poate recomanda efectuarea sablării dinților, după un detartraj.
Această procedură asigură creșterea calității curățării dentare și asigură un aspect cosmetic plăcut. Durata sablării este de aproximativ 30 de minute. Aceasta presupune expunerea suprafeței dentare la o substanță abrazivă, cu ajutorul unui instrument care generează presiune. După aceea, suprafața dinților este curățată prin aplicarea unui jet de apă sub presiune.
Cum se realizează detartrajul
În cabinet, medicul stomatolog va realiza examenul clinic al dinților. Acesta are rolul de a evidenția depozitele de tartru. De asemenea, acesta poate recomanda efectuarea unei radiografii dentare care aduce informații despre formațiunile localizate în interiorul gingiilor.
Apoi, medicul dentist poate utiliza endoscopul parodontal, pentru a vizualiza starea de sănătate a rădăcinilor subgingivale. De asemenea, prin această metodă, acesta poate exclude alte patologii parodontale.
Pentru realizarea detartrajului, medicul specialist poate folosi:
- pile;
- dispozitive cu laser;
- chiuretă;
- dispozitive cu ultrasunete;
- detartratorul;
- dispozitive cu aer.
Cea mai utilizată metodă pentru îndepărtarea tartrului este cu ajutorul dispozitivului cu ultrasunete. Acesta are rolul de a produce oscilații cu viteze foarte mari, care produc microvibrații la nivelul smalțului. Astfel, are loc desprinderea tartrului dentar și subgingival.
După îndepărtarea tartrului, smalțul dentar rămâne aspru și aderent. Astfel, acesta prezintă un risc crescut de a dezvolta o nouă placă dentară. Pentru a evita formarea tartrului, medicul specialist va realiza lustruirea smalțului, prin utilizarea unor perii rotative speciale. Procedura poate fi realizată și sub linia gingiei, astfel crescând:
- stabilitatea dintelui;
- aderența gingiei pe suprafața dentară.
Detartrajul reprezintă una dintre metodele de tratament pentru bolile parodontale, alături de terapia medicamentoasă prescrisă de medicul specialist.
Detartrajul nu provoacă durere
Dispozitivul de detartraj cu ultrasunete emite o ușoară vibrație pe suprafața dintelui, în timpul îndepărtării plăcii bacteriene și a tartrului, iar jetul de apă care curăță reziduurile păstrează temperatura optimă a dinților (previne supraîncălzirea).
Prin urmare, detartrajul este o procedură simplă, nedureroasă, care nu prezintă niciun pericol și este important să facă parte din ritualul de îngriire al danturii fiecăruia dintre noi.
Care sunt efectele secundare ale detartrajului?
Datorită evoluției tehnologiei, tartrul, indiferent de cât de consistente sunt acumulările, poate fi curățat în mod eficient si confortabil cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Această procedură nu produce efecte secundare, pot apărea sângerări superficiale, care sunt normale și care dispar la puțin timp. Tot pe termen scurt mai poate fi resimțită o sensibilitate dentară la alimentele foarte calde ori foarte reci, care la fel, dispare la o zi, două.
Complicații ale detartrajului
Înainte de efectuarea procedurii de detartraj, medicul specialist poate recomanda administrarea unor medicamente. Acestea au rolul de a scădea riscul de apariție a unei infecții cauzate de propagarea la nivel sangvin a unor bacterii localizate în placa bacteriană.
De asemenea, detartrajul poate cauza un disconfort în timpul procedurii. Pentru a evita această situație, medicul poate aplica o anestezie locală. În timpul procedurii de detartraj, pot apărea:
- durerea;
- sensibilitatea dentară;
- sângerările gingivale;
Pentru a afla mai multe informații despre sângerările gingivale, de ce apar și cum pot fi tratate, citește articolul: Sangerarea gingiilor: cauze, simptome si tratament.
- tumefierea gingiei (umflarea gingiei);
- lipsa aderării gingiei la suprafața dentară, în urma detartrajului subgingival.
De asemenea, este important ca pacientul să informeze medicul specialist cu privire la medicația pe care o urmează și posibilele alergii medicamentoase.
Beneficii ale detartrajului
Efectuarea detartrajului aduce multe beneficii. Printre acestea se regăsesc:
- prevenirea pierderii dinților;
- scăderea riscului apariției cariilor dentare;
- protejarea rădăcinilor dentare;
- creșterea stabilitatea dinților;
- prevenirea apariției altor patologii parodontale.
Persoanelor care prezintă afecțiuni paradontale sau plăci bacteriene depuse la nivelul smalțului dentar le este recomandată vizita la medicul stomatolog. Acesta va examina dantura și va stabili diagnosticul corect. De asemenea, aplicarea timpurie a tratamentului corespunzător duce la evitarea apariției complicațiilor.
Dacă îți dorești o consultatie stomatologică de la un medic cu experiență, apelează la serviciile Denttaglio Clinic!
Reguli de urmat după detartraj
După efectuarea unui detartraj, pacientul poate prezenta durere și sensibilitate dentară. Durata acestor simptome variază de la 7 zile până la aproximativ câteva săptămâni. În cazul sensibilității dentare, medicul specialist poate recomanda:
- evitarea băuturilor calde;
- însușirea unei diete cu alimente moi;
- evitarea băuturilor reci;
- periajul regulat;
- utilizarea aței dentare.
De asemenea, medicul specialist poate prescrie medicamente antialgice, care pot reduce intensitatea durerii resimțite de pacient. Vindecarea și dispariția acestor simptome se produc treptat, într-un timp scurt.
Cât de frecvent se efectuează un detartraj
Este necesară efectuarea unui detartraj în funcție de:
- starea de sănătate a dinților;
- durata de depunere a depozitelor de tartru;
- starea de sănătate a gingiilor;
- existența altor patologii parodontale.
De obicei, este recomandată vizita la medicul dentist, la aproximativ 6 luni pentru efectuarea unui control al sănătății orale. Astfel, se poate detecta din timp apariția afecțiunilor dentare. Persoanelor fumătoare le este recomandată vizita cu o frecvență ridicată la medicul dentist, la un interval de 3 luni, având în vedere efectul nociv al fumului de țigară asupra danturii.
Medicul specialist poate recomanda efectuarea unui detartraj cu o frecvență de aproximativ 6 luni. În funcție de patologiile asociate, acesta poate indica efectuarea acestei proceduri ca parte a tratamentului unei afecțiuni parodontale.
Tartrul se formează la nivelul smalțului dentar, prin calcificarea progresivă a plăcii dentare. Persistența acestuia provoacă, în timp, apariția cariilor, a respirației urât mirositoare și a sensibilității dentare. Persoanelor care prezintă tartru la nivelul dinților le este recomandată vizita la medicul dentist, pentru efectuarea unui detartraj. Acesta se realizează cu ajutorul unor ustensile speciale. Cel mai frecvent, se practică detartrajul cu dispozitivul ce emite ultrasunete. Se recomandă efectuarea unui detartraj de două ori în decursul unui an. Pentru mai multe informații despre afecțiunile parodontale, poți apela cu încredere la medicul stomatolog.