Aditie osoasa – Augmentare osoasa pentru operatia de implant dentar

În acest articol vei găsi următoarele informații despre adiția de os:

 • Ce este adiția osoasă și de ce este importantă pentru implantul dentar?
 • Materiale utilizate pentru adiția osoasă
 • Beneficiile adiției de os
 • Etapele tratamentului cu aditie osoasă
 • Procesul de adiție osoasă pentru implantul dentar
 • De ce este indicată adiția de os?
 • Tehnici avansate de adiție osoasă
 • Riscuri și complicații asociate cu adiția osoasă
 •  Îngrijirea post-operatorie și recuperarea după adiția osoasă
 • Întrebări frecvente despre adiție osoasă

Aditie Osoasa

Regenerarea, grefarea, augmentarea sau aditia osoasa reprezintă un cumul de tehnici chirurgicale. Acestea au ca scop comun mărirea în volum a osului maxilar, prin adăugarea unor materiale biocompatibile înlocuitoare. Diminuarea volumului osului maxilar duce la instabilitatea dinților și, în timp, la pierderea acestora.
 
Pentru că pierderea osoasă nu este vizibilă cu ochiul liber, pacienții nu sunt conștienți de diminuarea volumului osului maxilar. In acest articol, vom explora in detaliu procesul de aditie osoasa pentru implantul dentar

Ce este aditia osoasa si de ce este importanta pentru implantul dentar?

Aditia osoasa este o procedura chirurgicala care implica cresterea cantitatii de os disponibila intr-o anumita zona a maxilarului sau mandibulei. Aditia osoasa este necesară atunci când pacientul dorește inserția unui implant într-o zonă foarte solicitată din punct de vedere masticator, iar osul maxilar sau mandibular este resorbit. Prin creșterea volumului de os disponibil, se poate insera un implant dentar cu lungime și diametru mai mare, pentru o stabilitate mai mare și rezultate funcționale longevive. Atunci când un implant dentar este inserat într-un os resorbit, acesta nu va avea susținerea necesară. Iar în final nu va rezista foarte mult timp pe arcada dentară.

Aditia osoasa este deosebit de importanta pentru implantul dentar deoarece osul sanatos si dens asigura stabilitatea si succesul pe termen lung al implantului. In absenta unei cantitati adecvate de os, implantul dentar poate fi nesigur, poate provoca disconfort si poate duce la infectii sau esuarea implantului.

Cum nu există nici un disconfort, nicio durere, pacienții descoperă această afecțiune doar în urma unui control radiologic.

Cauzele insuficienței osoase (pierderii osoase) pot fi multiple, printre care:

 • infecții cronice cu evoluție lentă
 • afectare parodontală generalizată
 • traumatisme
 • pierderea dinților
 • tumori și chisturi

Nu lăsa pierderea osoasă să îți distrugă zâmbetul și să îți afecteze viața socială. Vino la o consultație, împreună îți putem reda zâmbetul natural!

Materiale utilizate pentru aditia osoasa

Aditia osoasa este procesul prin care se reconstruiește osul pierdut, prin diverse manopere chirurgicale și biomateriale. Acestea se pot clasifica în:
 
Materiale de adiție
Materialele de adiție pot fi:
 
 • autogene sau autologe – fragment de ţesut osos recoltat de la acelaşi individ, intraoral (menton, tuberozitate maxilară, creastă edentată) sau extraoral (creastă iliacă, tibie)
 • alogene – os uman obţinut din bănci de os
 • heterologe sau xenogene – os recoltat de la alte specii (vită, porc)
 
Membrane de regenerare
sunt bariere confecţionate din diferite materiale resorbabile sau neresorbabile care separă defectul osos (refăcut cu materialul de adiţie) de lamboul mucoperiosal. Pot fi clasificate în:
 
 • resorbabile – se resorb în câteva luni şi sunt realizate din colagen de origine animală.
 • neresorbabile – necesită îndepărtarea de către medic după vindecarea plăgii; sunt din titan, teflon sau gore-tex.
 
Biomaterialele selectate de clinica Denttaglio sunt capabile să conducă la regenerarea şi refacerea țesuturilor pierdute fără să genereze alte complicaţii pacientului (de natură infecţioasă sau alergică).

Beneficiile aditiei de os

Adiția de os dentară aduce numeroase beneficii pentru pacienți, inclusiv:

 1. Creează baza perfectă pentru implanturi dentare stabile
 2. Maximizează durata de viață a dinților naturali
 3. Protejează întreaga dantură
 4. Conferă un aspect gingival natural
 5. Conferă un aspect întinerit
 6. Diminuează ridurile și ajută la obținerea unui zâmbet estetic, dar funcțional

Etapele tratamentului cu aditie osoasa

 •  Se efectuează o incizie la nivelul gingiei, astfel încât rădăcina (în cazul în care mai există dinte) și osul maxilar să fie expuse.
 •  Dacă există rădăcini, acestea sunt curățate, iar fisurile sunt umplute cu grefă osoasă care formează o barieră.
 • După ce țesutul osos a fost adăugat, este cusută gingia.
 •  Zona este acoperită cu un baraj cu rol de protecție, urmând ca apoi să se vindece într-un interval de 4-9 luni.
aditie osoasa

Procesul de aditie osoasa pentru implantul dentar

Procesul de aditie osoasa pentru implantul dentar implica urmatorii pasi:

 1. Evaluarea initiala: Medicul stomatolog va evalua cantitatea si calitatea osului din zona implantului utilizand radiografii si scanari CT. Acest pas este important pentru a determina daca aditia osoasa este necesara si pentru a planifica tratamentul adecvat.

 2. Planificarea aditiei osoase: Pe baza evaluarii initiale, medicul stomatolog va crea un plan detaliat pentru aditia osoasa. Aceasta poate implica alegerea tipului de material pentru aditia osoasa, stabilirea locatiei exacte a grefei osoase sau a substitutului osoas. De aseamenea, tot atunci se stabilește dimensiunea si forma implantului dentar.

 3. Procedura de aditie osoasa: In timpul procedurii, medicul stomatolog va face o incizie in gingie pentru a dezvalui osul subiacent. Apoi, grefa osoasa sau substitutul osoas va fi plasat in zona dorita si fixat in pozitie. Uneori, poate fi necesara folosirea membranei de colagen pentru a proteja grefa osoasa si pentru a promova vindecarea.

 4. Perioada de vindecare: Dupa procedura de aditie osoasa, este necesar un timp de vindecare. În această etapă osul o sa creasca si o sa se integreze cu grefa sau substitutul osoas. Aceasta perioada poate varia in functie de pacient, dar de obicei dureaza cateva luni.

De ce este indicată aditia de os ?

La nivelul suportului osos al dintelui, în urma unei extracții dentare sau a pierderii unui dinte, apare întotdeauna o resorbție (pierdere osoasă). În primul an, volumul osos se resoarbe cu 25% din volumul inițial în care se află dintele. Apoi, osul continuă să se resoarbă într-un mod mai lent. Astfel, la trei ani de la extracție, osul este resorbit în proporție de 40%-60%.  În aceste condiții înlocuirea unui dinte cu un implant dentar nu mai este posibilă, doarece acesta nu ar avea stabilitate.

Astfel, până nu cu mult timp în urmă, cei cu volum osos scăzut al maxilarului/ resorbție osoasă aveau destul de puține opțiuni. Printre acestea se numără  protezele sau punțile dentare. Aceste opțiuni nu reprezintă cea mai bună alegere deoarece sunt inadecvate pentru masticație și vorbit, iar, din punct de vedere estetic, nu oferă rezultate excelente. Cu ajutorul unui tratament de adiție sau augmentare osoasă, pacientul poate înlocui dinții lipsă cu implanturi dentare in 24 de ore pentru toata gura, bucurându-se de confortul unor dinți naturali.

Tehnici avansate de aditie osoasa

Pe langa tehnicile de aditie osoasa standard, exista si tehnici avansate care pot fi utilizate pentru a creste cantitatea de os disponibila pentru implantul dentar. Acestea includ:

 1. Sinus lift: Aceasta tehnica este utilizata atunci cand osul din partea superioara a maxilarului (osul sinusului) este insuficient pentru implantul dentar. Prin aceasta procedura, se ridica membrana sinusului si se adauga grefa osoasa in spatiul creat, crescand astfel inaltimea osului disponibil pentru implant.

 2. Tehnici de creste: Aceste tehnici sunt utilizate pentru cresterea inaltimii osului atunci cand acesta este insuficient. Aceasta implicarea decolarea gingiei de pe creasta alveolara si adaugarea de grefa osoasa sau substitut de os pentru a creste inaltimea crestei.

 3. Ridge expansion: Aceasta tehnica este utilizata atunci cand creasta alveolara este prea ingusta pentru implantul dentar. Prin aceasta procedura, creasta alveolara este usor largita prin divizarea osului existent si adaugarea de grefa osoasa sau substitut de os.

Riscuri si complicatii asociate cu aditia osoasa

Ca orice procedura chirurgicala, aditia osoasa pentru implantul dentar prezinta anumite riscuri si complicatii. Acestea pot include infectii, sangerare excesiva, reactii alergice la materialele utilizate, dislocarea grefei osoase, resorbtia sau pierderea grefei osoase. În final, toate acestea vor duce la esuarea implantului dentar. Este important ca pacientii sa fie informați despre aceste riscuri si sa urmeze recomandarile medicului stomatolog pentru a le minimiza. Echipa de medici Denttaglio este specializată și cu vastă experiență. Tocmai de aceea recomandă dotări specifice, materiale de calitate și tehnologie de vârf ca prima alegere atunci când pacienții doresc tratamente de grefare (adiții, augmentări) și regenerări de țesuturi (dure și moi).

Ingrijirea post-operatorie si recuperarea dupa aditia osoasa

Dupa procedura de aditie osoasa, este crucial sa respectati instructiunile medicului stomatolog pentru ingrijirea post-operatorie si recuperare. Acestea pot include:

 • Evitarea consumului de alimente tari sau calde in primele zile dupa procedura
 • Respectarea regimului alimentar recomandat
 • Evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool
 • Administrarea corecta a medicamentelor prescrise, cum ar fi antibioticele sau analgezicele
 • Igienizarea orala corecta, evitand sa clatiti cu apa puternic dupa periajul dintilor

Este, de asemenea, important sa efectuati vizite regulate la medicul stomatolog pentru a monitoriza progresul vindecarii si pentru a asigura ca implantul dentar se integreaza corespunzator in osul existent.

implantnoui512

Marele avantaj la clinica stomatologica Denttaglio este că îti rezolvi problemele fără alte drumuri suplimentare, având totul în același loc: de la investigații imagistice (radiologie, computer-tomografie) la planificare și design digital a etapelor de tratament (studio foto-video, scanner optic), la bloc operator și laborator dentar dedicat. Totul se realizează într-un sistem integrat, de către echipa de medici specialiști la standarde internaționale. 

Intrebari frecvente despre aditie osoasa:

Cat de sigura este aditia osoasa pentru implantul dentar?

Aditia osoasa este o procedura sigura, cu riscuri minime daca este efectuata de catre un medic stomatolog experimentat. Cu toate acestea, ca orice interventie chirurgicala, exista riscul de infectii sau complicatii.

Cate tipuri de materiale pentru aditia osoasa exista?

Exista grefe osoase autogene, grefe osoase sintetice si substituti osoasi. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale, iar medicul stomatolog va alege materialul potrivit in functie de nevoile si conditia fiecarui pacient.

Cat dureaza procesul de vindecare dupa aditia osoasa?

Timpul de vindecare variaza in functie de fiecare pacient si de complexitatea procedurii. In general, poate dura cateva luni pentru ca osul sa se integreze corespunzator.

Pot fi respinse grefele osoase utilizate in aditia osoasa?

Grefele osoase autogene sunt considerate cele mai compatibile cu organismul pacientului, minimizand riscul de respingere. Cu toate acestea, este posibila o reactie alergica la grefele sintetice sau la substituti osoasi.

Pot efectua implantul dentar fara aditia osoasa?

In anumite cazuri, daca osul existent este suficient de dens si stabil, poate fi posibil sa se efectueze implantul dentar fara aditia osoasa. Cu toate acestea, este important sa consultati un medic stomatolog pentru evaluarea adecvata a situatiei dumneavoastra dentare si pentru a lua decizia potrivita.

Cea mai avansată îngrijire dentară

Te așteptăm la clinică. Poți face programarea telefonic la 0311.302.730 sau prin Whatsapp la 0733.733.031