Regenerarea, grefarea, augmentarea sau aditia osoasa reprezintă un cumul de tehnici chirurgicale. Acestea au ca scop comun mărirea în volum a osului maxilar, prin adăugarea unor materiale biocompatibile înlocuitoare. Diminuarea volumului osului maxilar duce la instabilitatea dinților și, în timp, la pierderea acestora. Pentru că pierderea osoasă nu este vizibilă cu ochiul liber, pacienții nu sunt conștienți de diminuarea volumului osului maxilar. In acest articol, vom explora in detaliu procesul de aditie osoasa pentru implantul dentar.
Aditia osoasa este o procedura chirurgicala care implica cresterea cantitatii de os disponibila intr-o anumita zona a maxilarului sau mandibulei. Aditia osoasa este necesară atunci când pacientul dorește inserția unui implant într-o zonă foarte solicitată din punct de vedere masticator, iar osul maxilar sau mandibular este resorbit. Prin creșterea volumului de os disponibil, se poate insera un implant dentar cu lungime și diametru mai mare, pentru o stabilitate mai mare și rezultate funcționale longevive. Atunci când un implant dentar este inserat într-un os resorbit, acesta nu va avea susținerea necesară. Iar în final nu va rezista foarte mult timp pe arcada dentară.
Aditia osoasa este deosebit de importanta pentru implantul dentar deoarece osul sanatos si dens asigura stabilitatea si succesul pe termen lung al implantului. In absenta unei cantitati adecvate de os, implantul dentar poate fi nesigur, poate provoca disconfort si poate duce la infectii sau esuarea implantului.
Cum nu există nici un disconfort, nicio durere, pacienții descoperă această afecțiune doar în urma unui control radiologic.
Cauzele insuficienței osoase (pierderii osoase) pot fi multiple, printre care:
Nu lăsa pierderea osoasă să îți distrugă zâmbetul și să îți afecteze viața socială. Vino la o consultație, împreună îți putem reda zâmbetul natural!
Aditia osoasa este procesul prin care se reconstruiește osul pierdut, prin diverse manopere chirurgicale și biomateriale. Acestea se pot clasifica în:
Materiale de adiție
Materialele de adiție pot fi:
Membrane de regenerare sunt bariere confecţionate din diferite materiale resorbabile sau neresorbabile care separă defectul osos (refăcut cu materialul de adiţie) de lamboul mucoperiosal. Pot fi clasificate în:
Biomaterialele selectate de clinica Denttaglio sunt capabile să conducă la regenerarea şi refacerea țesuturilor pierdute fără să genereze alte complicaţii pacientului (de natură infecţioasă sau alergică).
Adiția de os dentară aduce numeroase beneficii pentru pacienți, inclusiv:
Procesul de aditie osoasa pentru implantul dentar implica urmatorii pasi:
Medicul stomatolog va evalua cantitatea si calitatea osului din zona implantului utilizand radiografii si scanari CT. Acest pas este important pentru a determina daca aditia osoasa este necesara si pentru a planifica tratamentul adecvat.
Pe baza evaluarii initiale, medicul stomatolog va crea un plan detaliat pentru aditia osoasa. Aceasta poate implica alegerea tipului de material pentru aditia osoasa, stabilirea locatiei exacte a grefei osoase sau a substitutului osoas. De aseamenea, tot atunci se stabilește dimensiunea si forma implantului dentar.
In timpul procedurii, medicul stomatolog va face o incizie in gingie pentru a dezvalui osul subiacent. Apoi, grefa osoasa sau substitutul osoas va fi plasat in zona dorita si fixat in pozitie. Uneori, poate fi necesara folosirea membranei de colagen pentru a proteja grefa osoasa si pentru a promova vindecarea.
Dupa procedura de aditie osoasa, este necesar un timp de vindecare. În această etapă osul o sa creasca si o sa se integreze cu grefa sau substitutul osoas. Aceasta perioada poate varia in functie de pacient, dar de obicei dureaza cateva luni.
La nivelul suportului osos al dintelui, în urma unei extracții dentare sau a pierderii unui dinte, apare întotdeauna o resorbție (pierdere osoasă). În primul an, volumul osos se resoarbe cu 25% din volumul inițial în care se află dintele. Apoi, osul continuă să se resoarbă într-un mod mai lent. Astfel, la trei ani de la extracție, osul este resorbit în proporție de 40%-60%. În aceste condiții înlocuirea unui dinte cu un implant dentar nu mai este posibilă, doarece acesta nu ar avea stabilitate.
Astfel, până nu cu mult timp în urmă, cei cu volum osos scăzut al maxilarului/ resorbție osoasă aveau destul de puține opțiuni. Printre acestea se numără protezele sau punțile dentare. Aceste opțiuni nu reprezintă cea mai bună alegere deoarece sunt inadecvate pentru masticație și vorbit, iar, din punct de vedere estetic, nu oferă rezultate excelente. Cu ajutorul unui tratament de adiție sau augmentare osoasă, pacientul poate înlocui dinții lipsă cu implanturi dentare in 24 de ore pentru toata gura, bucurându-se de confortul unor dinți naturali.
Pe langa tehnicile de aditie osoasa standard, exista si tehnici avansate care pot fi utilizate pentru a creste cantitatea de os disponibila pentru implantul dentar. Acestea includ:
Tehnica sinus lift este utilizata atunci cand osul din partea superioara a maxilarului (osul sinusului) este insuficient pentru implantul dentar. Prin aceasta procedura, se ridica membrana sinusului si se adauga grefa osoasa in spatiul creat, crescand astfel inaltimea osului disponibil pentru implant.
Aceste tehnici sunt utilizate pentru cresterea inaltimii osului atunci cand acesta este insuficient. Aceasta implicarea decolarea gingiei de pe creasta alveolara si adaugarea de grefa osoasa sau substitut de os pentru a creste inaltimea crestei.
Aceasta tehnica este utilizata atunci cand creasta alveolara este prea ingusta pentru implantul dentar. Prin aceasta procedura, creasta alveolara este usor largita prin divizarea osului existent si adaugarea de grefa osoasa sau substitut de os.
Ca orice procedura chirurgicala, aditia osoasa pentru implantul dentar prezinta anumite riscuri si complicatii. Acestea pot include infectii, sangerare excesiva, reactii alergice la materialele utilizate, dislocarea grefei osoase, resorbtia sau pierderea grefei osoase. În final, toate acestea vor duce la esuarea implantului dentar. Este important ca pacientii sa fie informați despre aceste riscuri si sa urmeze recomandarile medicului stomatolog pentru a le minimiza. Echipa de medici Denttaglio este specializată și cu vastă experiență. Tocmai de aceea recomandă dotări specifice, materiale de calitate și tehnologie de vârf ca prima alegere atunci când pacienții doresc tratamente de grefare (adiții, augmentări) și regenerări de țesuturi (dure și moi).
Dupa procedura de aditie osoasa, este crucial sa respectati instructiunile medicului stomatolog pentru ingrijirea post-operatorie si recuperare. Acestea pot include:
Este, de asemenea, important sa efectuati vizite regulate la medicul stomatolog pentru a monitoriza progresul vindecarii si pentru a asigura ca implantul dentar se integreaza corespunzator in osul existent.
Marele avantaj la clinica stomatologica Denttaglio este că îti rezolvi problemele fără alte drumuri suplimentare, având totul în același loc: de la investigații imagistice (radiologie, computer-tomografie) la planificare și design digital a etapelor de tratament (studio foto-video, scanner optic), la bloc operator și laborator dentar dedicat. Totul se realizează într-un sistem integrat, de către echipa de medici specialiști la standarde internaționale.
Cea mai avansată îngrijire dentară.
Te așteptăm la clinică. Poți face programarea telefonic la 0311.302.730 sau prin Whatsapp la 0729131546