Tratament endodontic și retratament endodontic – două proceduri care-ți salvează dintele de la extracție

Clinica stomatologica » Tratament endodontic și retratament endodontic – două proceduri care-ți salvează dintele de la extracție
Sunați pentru programare: 0733.733.030

Tratamentul rădăcinilor dentare, cunoscut și sub numele de tratament endodontic sau „scoaterea nervului”, în termeni populari, salvează dinții distruși de carii adânci, pe cei care au suferit infecții sau au fost rupți. Practic, tratamentul de canal este un proces prin care se tratează și sigilează interiorul dintelui, pentru a elimina infecțiile și de a proteja dinții. Principalul scop al unui tratament endodontic este de a salva un dinte, oricât de gravă ar fi starea acestuia.

În urma acestei intervenții, dintele este la fel de „viu”, iar durata de viață a fost considerabil mărită.

La Denttaglio Clinic folosim aparate și tehnologii performante care ne ajută să oferim pacienților tratamente endodontice fără durere sau disconfort pentru pacient.

Sănătatea dinților tăi este o prioritate! Programează-te acum!

Cu ajutorul microscopului dentar Carl Zeiss, putem salva un dinte afectat care ar fi trebuit extras

Microscopul dentar mărește și luminează zona care va fi tratată, oferind astfel pacientului o intervenție 100% precisă, un tratament calitativ cu rezultate excepționale. Salvând dintele, reușim să păstrăm zâmbetul, mușcătura și masticația pacientului. 

Prețul tratamentului endodontic este mai mic decât o extracție urmată de o lucrare (punte sau implant dentar). La Denttaglio Clinic reușim să tratăm și cele mai complicate cazuri, precum cele care prezintă perforații ale rădăcinii.

Ce este un tratament endodontic (tratament de canal)?

Tratamentul endodontic este denumit și tratament de canal, obturație de canal ori scoaterea nervului. Este o procedură stomatologică care are ca scop salvarea unui dinte care a fost afectat până în interiorul său, acolo unde se află zona numită pulpă dentară, compusă din: nervul dintelui, vase de sânge, țesut conjunctiv.  

Astfel, atunci când o carie avansează și atacă nervul dintelui (pulpa dentară) provoacă infecție și durere. Fără intervenția la timp se poate ajunge la pierderea dintelui, din cauza infecției care iradiază și afectează osul. 

De reținut

Tratamentul rădăcinilor dentare, cunoscut și sub numele de tratament endodontic sau „scoaterea nervului” în termeni populari, salvează dinții distruși de carii adânci sau pe cei care au suferit infecții ori au fost rupți.

Mai precis spus, tratamentul de canal este un proces prin care se tratează și sigilează interiorul dintelui, pentru a elimina infecțiile și a proteja dinții. Principalul scop al unui tratament endodontic este de a salva un dinte, oricât de gravă ar fi starea acestuia. În urma acestei intervenții, dintele este la fel de „viu”, iar durata de viață considerabil mărită.

De știut:
 • Tratamentul de canal implică scoaterea nervului afectat.
 • Tratamentul de canal are ca scop salvarea dintelui de la extracție.
 • Tratamentul de canal nu trebuie amânat, fiindcă poate conduce la pierderea dintelui.

Când se face tratamentul de canal?

Există diverse motive care pot conduce la realizarea tratamentului endodontic (de canal), printre care:

 • cariile avansate care afectează interiorul dintelui (nervul);
 • traumatismele dentare care ajung până la rădăcina dintelui și pot produce o inflamare a nervului;
 • plombarea repetată a unei măsele pentru care se dorește reconstrucția corespunzătoare cu o coroană dentară (poate necesita îndepărtarea nervului);
 • o lucrare protetică care implică șlefuirea dintelui, ca de exemplu puntea dentară;
 • prezența abcesului dentar (puroi la rădăcina măselei sau la nivelul gingiei – se manifestă prin umflare și o durere intensă, pulsatilă);

Cum știe pacientul că trebuie să se prezinte în cabinet pentru un tratament de canal?

 • dinții prezintă microfracturi;
 • prezența unei dureri care este spontană, pulsatilă sau surdă;
 • presiuni la mușcătură sau masticație;
 • sensibilitate dentară la temperaturi ridicate sau scăzute;
 • apariția unei umflături în zona dintelui afectat;
 • decolorări ale dinților afectați;

Motive practice pentru care salvarea dintelui natural prin tratamentul de canal este o foarte bună alegere:

 • tratamentul endodontic ajuta pacientul să își mențină zâmbetul natural, să continue să mănânce alimentele preferate și să fie mai puțin expus unor tratamente stomatologice viitoare; cu o îngrijire corespunzătoare, majoritatea dinților care au avut tratament de canal, pot avea o rată de longevitate foarte mare;
 • procedura tratamentului de canal nu implică durere – intervenția este nedureroasă și produce mai puțin disconfort în timpul recuperării, decât dacă ar fi avut loc o extracție a dintelui natural;
 • tratamentul de canal este eficient și rentabil – extracția unui dinte implică ulterior un plan de tratament de lungă durată în vederea realizării unei punți dentare sau a inserării unui implant dentar, iar implicit costul va fi mult mai mare;

La Denttaglio Clinic folosim aparate și tehnologii performante care ne ajută să oferim pacienților tratamente endodontice fără durere sau disconfort pentru pacient.

Sănătatea dinților tăi este o prioritate! Programează-te acum!

Cum se desfășoară procedura de tratament de canal?

În cadrul tratamentului de canal, pulpa dentară din centrul dintelui, inflamată sau infectată, se îndepărtează. Apoi dintele este curățat și dezinfectat cu atenție. Urmează procedura de obturare, adică umplerea și sigilarea canalelor radiculare cu un material asemănător cauciucului, numit gutapercă. În felul acesta nu se vor mai putea dezvolta infecții pe viitor.

La final, dintele este refăcut cu o coroană sau cu o plombă, astfel își recuperează pe deplin funcționalitatea pe arcadă.

De reținut: Este de preferat să aibă loc tratamentul de canal, în loc de extracția dintelui. Salvarea dinților naturali este întotdeauna cea mai bună opțiune. Nimic artificial nu poate înlocui aspectul sau funcția unui dinte natural. 

Tratamentul de canal reprezintă astfel opțiunea favorabilă. Are o rată mare de succes și mulți dintre dinții tratați endodontic au o durată de viață îndelungată. În schimb, înlocuirea unui dinte extras cu o punte dentară sau un implant, implică tratament de lungă durată, proceduri suplimentare pentru dinții vecini și costuri mai ridicate.

Etapele tratamentului endodontic într-o singură vizită

La Denttaglio Clinic transparența este un aspect extrem de important, de care ținem cont pentru fiecare tratament. În funcție de caz, înainte de orice intervenție, îi prezentăm pacientului toate șansele de reușită pe care tratamentul le-ar putea avea, astfel încât acesta să ia o decizie informată. Realizată sub microscop, obturația de canal poate fi făcută într-o singură ședință. 

Pași
 • Se aplică un anestezic local în zona dintelui afectat.
 • Se izolează dintele de restul cavității bucale cu ajutorul digii, instrument indispensabil în intervențille stomatologice.
 • Se realizează o tăietură prin care se face accesul la camera pulpară sau nerv.
 • Pulpa afectată/infectată este îndepărtată, ceea ce în termeni populari se numește „scoaterea nervului măselei/dintelui”.
 • Canalul dentar este curățat cu cea mai mare atenție cu ajutorul microscopului dentar.
 • Odată ce canalul este decontaminat, interiorul acestuia este umplut cu un material biocompatibil.
 • Cel mai des, un dinte care a avut nevoie de un tratament de canal, necesită și o nouă coroană dentară.
 • Tratamentul de canal este verificat din punct de vedere radiologic.
 • După radiografie, se realizează o restaurare a dintelui cu ajutorul coroanei dentare.

Tratamentul de canal doare?

Adesea, majoritatea pacienților asociază tratamentul de canal cu durerea și experimentează o senzație de frică sau de neliniște. Circulă numeroase concepții greșite că tratamentul de canal provoacă dureri și că ar trebui evitat. Fals! Iată ce trebuie să știi:

 • tratamentul de canal NU este dureros – este posibil ca în urmă cu decenii să fi existat această problemă, dar odată cu apariția tehnologiei moderne și a anestezicelor puternice, pacientul nu experiemntează nicio durere sau disconfort în timpul procedurii;
 • tratamentul de canal se realizează sub anestezie locală – ca orice altă intervenție stomatologică care necesită anestezie, tratamentul de canal nu se diferențiază cu nimic pentru pacient, care nu va simți nicio durere;
 • tratamentul de canal reprezintă cazul fericit în locul extracției dintelui – amânarea procedurii tratamentului endodontic (de canal) implică riscul pierderii dintelui; tratamentul de canal este o procedură nedureroasă care produce mai puțin disconfort în timpul recuperării postoperatorii, decât dacă s-ar fi realizat extracția dintelui;
 • medicii endodonți sunt experți în gestionarea durerii – de exemplu, o durere de cap severă poate avea ca punct de plecare o durere de dinți, cauzată de nervul afectat din interior; ea poate fi ușor remediată atunci când un medic specialist endodont îndepărtează țesutul deteriorat prin tratamentul de canal; datorită experienței medicilor endodonți, majoritatea cazurilor sunt tratate rapid și confortabil;
 • tratamentul de canal NU cauzează diverse boli – circulă foarte multe informații false, potrivit cărora, în urma unui tratament de canal pacientul are mai multe șanse să se îmbolnăvească sau să contacteze o boală în viitorul apropiat; nu există dovezi științifice valide și multe dintre aceste mituri au pornit cu mult înainte ca medicina modernă să își intre în drepturi;

Ce este tratamentul de canal la microscop?

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) cu ajutorul microscopului dentar este cea mai complexă procedură de lucru folosită astăzi în efectuarea procedurilor endodontice.

Reprezintă o procedură performantă și implică folosirea unui microscop dentar intraoperator. Microscopul poate mări imaginea până la de 22 de ori și, cu ajutorul luminii sale foarte puternice, medicul specialist endodont poate observa toate acele detalii care nu se pot vedea cu ochiul liber. 

Prin urmare, astăzi datorită evoluției tehnologice, a microscopului intraoperator, orice dinte poate fi salvat. În trecut, dinții afectați erau extrași. Spre deosebire de tratamentele endodontice fără microscop, folosirea acestuia crește rata de succes cu până la 90%.

Un tratament de canal bine efectuat poate reda funcționalitatea dinților pacientului, iar cu o îngrijire adecvată, poate preveni eventualele complicații apărute postoperator. 

BENEFICII

 • Eliminarea infecției/remiterea inflamației
 • Protejarea dintelui
 • Salvarea dintelui natural
 • Precizie 100%
 • Intervenție de succes, chiar și în cazuri complexe
 • Funcționalitate refăcută
 • Tratament confortabil, minimum invaziv

De ce să alegi tratamentul de canal asistat de microscop?

În domeniul stomatologiei, precizia unei intervenții face diferența. De aceea, la Denttaglio Clinic folosim tehnici și tehnologii care ne ajută să oferim pacienților tratamente și intervenții bazate pe acuratețe maximă. 

Microscopul dentar este un accesoriu indispensabil atunci când vorbim despre intervenții care necesită precizie micronică, așa cum sunt tratamentele de canal. 

Mărește imaginea de 20 de ori 

Utilizarea microscopului permite vizualizarea spațiului din interiorul dintelui și mărirea acestuia de până la 20 de ori, astfel pot fi identificate și tratate toate canalele și pot fi detectate fracturile radiculare.

Intervenție 100% precisă

Acest instrument ne ajută să oferim pacienților nu doar o intervenție precisă 100%, ci și rezultate excepționale, de lungă durată, obținute într-o singură vizită la cabinetul stomatologic. 

Tratament rapid

Un tratament endodontic clasic, neasistat de microscopul dentar, se realizează în 3-5 vizite la cabinetul stomatologic, în timp ce tratamentul endodontic la microscop se realizează într-o singură vizită.

Fără riscuri

Cu ajutorul microscopului electronic Zeiss, medicul specialist poate vizualiza orice complicație, oferind pacientului un tratament fără riscuri. Tratamentul clasic poate crea complicații care duc la reinfectarea dintelui și, în timp, la necesitatea extracției dintelui.

Salvează-ți dintele natural! Contactează-ne acum! 

Ce înseamnă un tratament de canal incorect?

Se poate întâmpla ca un tratament de canal să fie incorect, dintr-o serie de cauze precum:

 • anatomie complicată a dintelui;
 • tratament vechi;
 • nerespectarea de către pacient a indicațiilor;
 • lipsa de experiență a medicului (ca de exemplu canalele radiculare nu sunt curățate corespunzător sau are loc o reconstrucție inadecvată a coroanei);
 • organismul nu poate lupta cu infecția;

Echipa de specialiști Denttaglio realizează cu succes tratamente endodontice. Clinica pune la dispoziția pacienților tratamente asistate de microscop, o metodă de ultimă generație care permite rezolvarea chiar și a celor mai dificile cazuri. Rata de succes este net superioară față de procedura clasică. Echipa noastră de experți este instruită și are experiență în utilizarea microscopului dentar. 

Programează o consultație

În cazul în care te confrunți deja cu un tratament de canal incorect, trebuie să știi că este nevoie de reintervenție pentru refacerea procedurii anterioare care a eșuat. Se numește retratament endodontic. Află mai multe în rândurile de mai jos!

Cât costă un tratament de canal?

Prețul unui tratament de canal asistat la microscop, în clinica Denttaglio, este de la 550 lei, în funcție de complexitatea cazului. Trebuie să știi că investiția într-un tratament endodontic înseamnă:

 • salvarea dintelui natural – dintele al cărui nerv a fost afectat, va putea în continuare să își păstreze funcția masticatorie și estetică, putând avea o durată lungă de viață cu o îngrijire corespunzătoare;
 • evitarea ulterioară a unor tratamente lungi și costisitoare – dacă nu se realizează tratamentul de canal, alternativa este extracția dentară; pentru înlocuirea dintelui pierdut se va recomanda implantul dentar, care implică un proces de tratament desfășurat pe o perioadă lungă de timp și costuri cu mult mai mari;

Ce este retratamentul endodontic?

Dinții pentru care s-a realizat un tratament de canal pot fi păstrați o viață întreagă cu o îngrijire orală adecvată. Dar, în același timp, este posibil ca ei să nu se vindece corespunzător și să devină dureroși după luni sau chiar ani de zile de la realizarea tratamentului de canal.

În cazul în care dinții tratați prin tratamentul de canal nu au evoluat corespunzător, există posibilitatea salvării lor cu ajutorul retratamentului endodontic. Această procedură diminuează durerea sau disconfortul dentar și ajută vindecarea.

Prin urmare, este posibil ca dintele să nu se vindece în urma tratamentului de canal, așa cum s-ar fi dorit, din diverse motive precum:

 • prezența unor canale înguste sau curbate, care nu au fost tratate în timpul procedurii inițiale;
 • omiterea unor canale secundare în cadrul procedurii inițiale;
 • amplasarea coroanei sau a altei restaurări dentare la o perioadă lungă de timp de la realizarea tratamentului de canal;
 • restaurarea coronară nu a împiedicat contaminarea salivară în interiorul dintelui;

Poate apărea o problemă nouă, chiar și în cazul în cazul în care dintele a fost tratat cu succes, ca de exemplu:

 • apariția unei carii, ce poate expune la bacterii materialul de umplere a canalului, provocând o nouă infecție în interiorul dintelui;
 • o coroană crăpată, fisurată sau ruptă, ori o restaurare coronară adaptată incorect, care poate expune dintele la o nouă infecție;
 • apariția unei linii de fractură la nivelul dintelui tratat;

Dacă bănuiești că un dinte care a avut în trecut un tratament de canal, necesită reintervenție, este importantă o vizită la cabinetul stomatologic, pentru ca medicul specialist endodont să realizeze o evaluare clinică.

Programează-te acum!

Care sunt etapele retratamentului endodontic?

În cadrul retratamentului endodontic, medicul va redeschide dintele și va îndepărta materialul de obturație care a fost plasat în canalele radiculare în timpul primei proceduri. Va examina cu atenție dintele, căutând canale suplimentare netratate sau infecții noi. Apoi va elimina orice urmă de infecție, va curăța și va sigila canalele radiculare, introducând materiale noi de umplere. 

În final, deschiderea dintelui este sigilată cu un material de obturație temporar. Urmează ca dintele să fie monitorizat regulat, iar odată ce dă semne de vindecare, o nouă coroană sau o altă restaurare coronară va fi plasata pe dinte, pentru a-l proteja și pentru a-i reda funcționalitatea pe arcadă. 

Care este prețul unui retratament endodontic?

Prețul unui retratament endodontic asistat la microscop, în clinica Denttaglio, este de la 550 lei, în funcție de complexitatea cazului. Trebuie să știi că investiția într-un tratament endodontic înseamnă:

 • rezolvarea unei probleme care a apărut în urma unui tratament de canal – reintervenția pentru curățare și retratare corectă înseamnă împiedicarea infecției de a avansa;
 • păstrarea dintelui pe arcadă – retratamentul endodontic implică salvarea dintelui de la extracție și păstrarea celor două funcții ale acestuia, masticatorie și estetică;

Te așteptăm în Clinica Denttaglio unde vei beneficia de tratamente realizate cu echipament de ultimă generație, de către specialiști cu experiență.