Detartraj – arată-le dinților tăi grija de care au nevoie

Clinica stomatologica » Detartraj – arată-le dinților tăi grija de care au nevoie

Informatii validate medical de Dr. Klodian Hazizi

Info suplimentare:

0733.733.030

Fie că te speli în grabă pe dinți sau acorzi o atenție specială igienei orale, fie că bei zilnic cafea sau doar ocazional, fie că fumezi sau nu ai pus niciodată o țigară în gură, fie că ești un consumator fidel de dulciuri sau ai mare grijă la consumul de zahăr, placa bacteriană și tartrul nu vor întârzia să apară mai devreme sau mai târziu. 

În mod natural pe suprafața dinților se depune placă bacteriană, care neîndepărtată la timp formează o acumulare calcaroasă dură, numită tartru. 

Dacă ai privit în oglindă și ai văzut că pe interiorul dinților inferiori se află o depunere galben-maronie sau ai observat-o chiar pe suprafața exterioară a danturii tale, la baza gingiei,  înseamnă că te confrunți cu tartru. Procedura stomatologică care curăță cu ușurință aceste depuneri de tartru se numește detartraj, iar în rândurile următoare îți oferim răspunurile la o serie de întrebări pe care poate și tu ți le-ai pus.   

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură dentară prin care placa bacteriană și tartrul sunt îndepărtate de pe suprafața dinților.

După ce mânăm, resturile alimentare conduc la formarea bacteriilor. Atunci când saliva, bacteriile, acizii și fragmentele alimentare se întâlnesc în cavitatea bucală, se formează o peliculă subțire, incoloră și lipicioasă care se acumulează pe dinți și în apropierea gingiei – aceasta este placa bacteriană. De aceea, se recomandă periajul de cel puțin două ori pe zi, pentru a îndepărta placa bacteriană.

Cu toate acestea, sunt zone greu accesibile, unde curățarea nu are loc în mod eficient. În prima etapă se formează placa bacteriană, însă cu timpul, dacă nu este îndepărtată, aceasta se mineralizează și se transformă într-o depunere dură numită tartru – este un depozit de culoare galbenă sau maro.

Tartrul nu mai poate fi îndepărtat acasă prin periaj, ci doar în cabinetul stomatologic, unde are loc o curățare dentară profesională, cunoscută sub numele de detartraj.

De știut

Placa bacteriană favorizează apariția cariilor, a tartrului și poate conduce în timp la inflamații sau iritații ale gingiilor, până la stadiul incipient al bolii parodontale, numită gingivită.

Ce este detartrajul cu ultrasunete?

Detartrajul este de două tipuri:

 • detartraj manual – se folosesc o serie de instrumente stomatologice manuale, ascuțite;
 • detartraj cu ultrasunete – este utilizat un aparat cu ultrasunete, care are atașat un dispozitiv de curățare;

Detartrajul cu ultrasunete este o metodă modernă și eficientă pentru curățarea suprafețelor dentare, devenită o alegere tot mai populară. Cu ajutorul dispozitivului de detartraj cu ultrasunete, se elimină depunerile de tartru prin intermediul unor vibrații ultrasonice, în timp ce un jet de apă elimină reziduurile produse.

Noua metoda

Detartrajul VECTOR PARO este noua metoda prin care cele mai mici depuneri de tartru si placa bacteriana sunt  indepartate supra si subgingival fara cel mai mic disconfort, in timp ce un jet de solutie de hidroxiapatita elimina reziduurile produse.

Care sunt avantajele și dezavantajele detartrajului?

Avantaje

 • îndepartează placa bacteriană și tartrul;
 • oferă dinților un aspect mai alb și strălucitor și o bună sănătate gingiilor;
 • asigură o respirație proaspată;
 • este o metodă proactivă de prevenție a cariilor;
 • protejează împotriva afecțiunilor gingivale;
 • împiedică apariția bolii parodontale (principala cauză a pierderii dinților la adulți);

Dezavantaje

 • apariția unei ușoare sensibilități dentare după procedură (în special când tartrul este subgingival);
 • renunțarea la țigări în cazul fumătorilor, pentru cel puțin două zile după efectuarea procedurii;
 • evitarea consumului de cafea, ceai, băuturi carbogazoase, ciocolată, fructe confiate în primele zile după detartraj, dar și a alimentelor prea reci sau prea calde;

Cât de des trebuie făcut detartrajul?

Placa bacteriană și depunerile de tartru sunt inevitabile, chiar și cu o îngrijire dentară foarte atentă – un periaj regulat de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură. De aceea, detartrajul este recomandat de două ori pe an, deci o dată la șase luni. Este o procedură care nu dăuneză în niciun fel dinților, prin urmare nu ar trebui să existe nicio ezitare.

De știut

În cazul fumătorilor, se recomandă ca procedura de detartraj să aibă loc o dată la trei luni. Mai des vor veni la cabinetul stomatologic pentru detartraj și pacienții care au afecțiuni gingivale (la trei-patru luni).

Cum se face detartrajul?

Medicul dentist începe procedura printr-o examinare atentă a cavității bucale, după care, cu ajutorul aparatului de ultrasunete care are un dispozitiv de curățare cu vârf subțire, prin vibrațiile produse și a jetului de apă, îndepărtează placa și tartrul de la suprafața dinților și de sub gingie. Curățarea este profundă și nu produce durere.

În cazul în care pacientul are gingii sensibile, se poate aplica anestezie locală, astfel încât procedura să fie confortabilă.

O sângerare ușoară a gingiilor poate apărea după intervenția de detartraj. Este normală și dispare la o zi sau două după realizarea procedurii.

Este detartrajul dureros?

Detartrajul nu provoacă durere

Dispozitivul de detartraj cu ultrasunete emite o ușoară vibrație pe suprafața dintelui, în timpul îndepărtării plăcii bacteriene și a tartrului, iar jetul de apă care curăță reziduurile păstrează temperatura optimă a dinților (previne supraîncălzirea).

Prin urmare, detartrajul este o procedură simplă, nedureroasă, care nu prezintă niciun pericol și este important să facă parte din ritualul de îngriire al danturii fiecăruia dintre noi.

Cât durează detartrajul?

Procedura de detartraj înseamnă curățarea completă a plăcii bacteriene și a tartrului, iar durata procedurii poate varia în funcție de severitatea cazului. De regulă, intervenția durează între 30 și 60 de minute.

Detartrajul afectează smalțul dinților?

Detartrajul este o procedură sigură și de rutină, care nu deterioreză suprafața dintelui în niciun fel. Sunt îndepărtate depunerile de tartru fără a afecta smalțul dentar. În schimb, prezența tartrului timp îndelungat cauzează carii dentare, care se manifestă în primă fază prin daunele provocate smalțului, fiindcă sapă tot mai adânc în interiorul dintelui.

Totodată, dacă tartrul nu este îndepărtat poate provoca infecții, din cauza bacteriilor pe care le conține. Apare astfel gingivita, care înseamnă inflamarea gingiilor și reprezintă stadiul incipient al unei afecțiuni mai grave, numită boala paradontală (care cauzează pierderea dinților).

Care sunt efectele secundare ale detartrajului?

Datorită evoluției tehnologiei, tartrul, indiferent de cât de consistente sunt acumulările, poate fi curățat în mod eficient si confortabil cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Această procedură nu produce efecte secundare, pot apărea sângerări superficiale, care sunt normale și care dispar la puțin timp. Tot pe termen scurt mai poate fi resimțită o sensibilitate dentară la alimentele foarte calde ori foarte reci, care la fel, dispare la o zi, două.

Am voie să-mi fac detartraj în timpul sarcinii?

Da. Igiena orală este foarte importantă în timpul sarcinii, iar detartrajul este o procedură sigură, care este chiar recomandată a fi făcută de femeile gravide.

Atât controlul stomatologic, cât și detartrajul profesional sunt necesare în timpul sarcinii, deoarece femeile însărcinate sunt predispuse la gingivită (inflamația gingiilor). Bacteriile apărute în urma unei infecții a dinților se pot răspândi în fluxul sangvin. Astfel, mențierea unei bune sănătăți orale reduce riscul problemelor de sănătate pentru mamă și copil.

Detartrajul este parte dintr-o igienă orală corespunzătoare, se îndepărtează placa dentară, prevenind apariția cariilor sau a bolilor gingivale.

Care este prețul unui detartraj?

Costuri

Prețul în clinica Denttaglio pentru o procedură de detartraj profesional  urmată de periaj profesional (lustruirea dinților pentru ca placa bacteriană să nu se mai reatașeze ușor pe suprafața smalțului dentar) si air-flow  este 350 lei.

Echipa noastră de specialiști te așteaptă pentru a-ți oferi o dantură sănătoasă, cu un frumos aspect estetic și nu uita ca prevenția este cel mai bun tratament!

Call Now Button