Caria dentară reprezintă o zonă permanent distrusă de pe suprafața dintelui, unde se formează mici cavități. Cariile sunt una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate, deoarece pot să apară la orice vârstă. Caria dentară este frecvent întâlnită la adulți, la persoanele în vârstă, dar și la adolescenți sau la copii. Cariile la copii afectează inclusiv dinții de lapte și sunt întâlnite chiar și la bebeluși.
Acestea se numesc carii de biberon, pentru că apar în special din cauza obiceiului copilului de a dormi cu biberonul în gură.Acest articol prezintă cele mai importante informații despre caria dentară, inclusiv metodele de prevenție, astfel încât, printr-o igienă corectă, să reducem cât mai mult riscul apariției cariilor. Pentru a putea descoperi din timp o carie dentară, este important să mergem la control la stomatolog o dată la 6 luni.
Medicul poate observa chiar și o carie dentara aflată în stadii incipiente, când încă nu este foarte vizibilă. În acest fel, tratamentul va fi mult mai eficient, mai puțin costisitor, iar dintele nu va fi afectat. În schimb, dacă nu tratăm la timp caria dentara, dintele se poate infecta, vom avea dureri foarte mari, iar în timp e posibil să-l pierdem.
De ce apare caria dentară
Simptomele cariei dentare
Tratament pentru caria dentară
Cum prevenim apariția cariei dentare
De ce apare caria dentară
Caria dentara apar ca urmare a mai multor factori. De cele mai multe ori, sunt provocate de o igienă orală incorectă sau superficială sau de consumul excesiv de sucuri și dulciuri. Totuși, caria dentara poate să apară chiar dacă urmăm un stil de viață sănătos, deoarece în cavitatea noastră orală există în mod normal bacterii, care pot afecta smalțul dinților.
Prin urmare, cariile pot să apară și la persoanele care se spală corect pe dinți și au o dietă echilibrată, dar riscul este, evident, mult mai redus. Totuși, chiar și în aceste cazuri este important controlul periodic la stomatolog, pentru a descoperi de la început apariția unei carii dentare.
Caria dentara nu apare brusc, ci în timp, în urma unui proces de acumulare a bacteriilor din cavitatea bucală. Există mai mulți factori care cresc riscul acestei acumulări de bacterii:
- Igiena orală precară sau superficială
- Folosirea unei paste de dinți care conține prea puțin fluor
- Fumatul
- Alimentația nesănătoasă (acizii din anumite alimente atacă stratul exterior al dintelui)
- pH-ul mai acid din cavitatea bucală
- Localizare dintelui (unii dinți sunt dificil de periat, din cauza localizării lor, de aceea caria apare mai des la ultimii molari și la măselele de minte).
Există mai multe etape ale formării unei carii:
- 1. Formarea plăcii bacteriene: placa bacteriană este asemeni unui strat lipicios, transparent, care acoperă dinții. Apare în special în urma consumului de dulciuri și a igienei dentare incorecte. Bacteriile rămân pe dinți și încep să se hrănească din straturile lor, formând astfel placa bacteriană. În timp, această placă se întărește deasupra gingiei sau chiar sub gingie și astfel apare tartrul. Aceste depozite, tari ca piatra, sunt greu de înlăturat și devin un adevărat scut pentru bacterii.
- 2. Formarea cariei: acizii din placa bacteriană distrug în timp mineralele din smalțul dintelui, adică din stratul superior. Astfel, începe un proces de eroziune, în urma căruia apar mici cavități în smalț – aceasta este faza incipientă a unei carii. După ce bacteriile pătrund prin smalțul dintelui, vor ajunge ușor la următorul strat, numit dentină. Acest strat este mai moale și mai puțin rezistent la acțiunea acizilor și bacteriilor. Dentina comunică direct cu nervii, prin mici canale, de aceea acest strat este sensibil.
- 3. Distrugerea dintelui. Pe măsură ce caria devine mai profundă, bacteriile și acizii ajung la stratul interior al dintelui, adică la pulpă, unde se află nervii și vasele de sânge. Nervii devin foarte iritați și apare durerea, care poate fi intensă. În acest moment, durerea și infecția produsă de bacterii se pot extinde până la rădăcina dintelui, apărând astfel necesitatea extracției. În cazuri foarte grave, dacă infecția nu este eliminată prin tratament cu antibiotice și apoi prin extragerea dintelui distrus, se poate ajunge la complicații și chiar la deces.
În funcție de localizarea cariei dentare, putem întâlni următoarele situații:
- Carii formate în şanţuri şi fosete
- Carii formate pe suprafeţe netede ale dintelui
- Carii la rădăcina dintelui
- Carii secundare sau marginale (apar pe marginea dintelui, aproape de locul în care a făcut realizată anterior o obturație).
Simptomele cariei dentare
În stadiile incipiente, caria dentară nu are simptome. De aceea, este foarte important controlul stomatologic periodic, pentru a fi descoperite chiar și cariile care nu au evoluat suficient de mult pentru a produce durere. După ce caria avansează și devine mai profundă, apar și manifestările specifice:
- Durere la nivelul dintelui, care poate să apară brusc și apoi să dispară un timp
- Sensibilitate dentară (dintele afectat doare atunci când este expus la alimente reci, calde sau dulci)
- Durere în timpul masticației
- Pe suprafața dintelui devin vizibile mici cavități (de obicei, se observă ca niște pete închise la culoare).
În cazuri grave, când caria dentara a produs o infecție, pot să apară frisoane, febră, iar durerea devine greu de suportat și se poate extinde la nivelul întregului maxilar, la sinusuri sau chiar la ureche și la cap.
Tratament pentru caria dentară
În fazele incipiente, cariile sunt foarte ușor de tratat. Dacă bacteriile nu au format încă o cavitate în dinte, atunci tratamentul constă în aplicarea unei soluții care conține fluor și care va opri distrugerea dintelui, protejându-l.
Dacă deja există o carie în smalțul dintelui, atunci singura soluție o reprezintă obturația (plombarea) dintelui afectat. Sub anestezie locală, medicul stomatolog va folosi o freză pentru a îndepărta partea distrusă a smalțului, apoi va obtura cavitatea formată de carie cu o substanță specială, la culoarea dintelui. O plombă de acest fel, dacă este realizată corect și cu materiale de calitate, nu este vizibilă, nu se simte și rezistă mulți ani.
Pentru cazurile în care caria a avansat mai profund, medicul va recurge la tratamentul de canal. Tot sub anestezie locală, va curăța zona afectată, apoi va scoate servul și la final va sigila dintele, acoperindu-l cu o coroană dentară care îl va îmbrăca și îl va proteja.
PLOMBA CERAMICA – ALTERNATIVA LA PLOMBA CLASICA
Prin incrustatiile ceramice se obtine cel mai eficient mod de restaurare a dinților posteriori grav deteriorati. Aceastea sunt o șansă de a prelungi durata de viață a dintelui fără a fi nevoie de a imbraca dintele. Incrustatia dentara este o alternativa calitativ superioara oricarie obturatii (plombe).
În ultimul stadiu al cariei, dacă infecția s-a extins deja la rădăcină, singura soluție este extragerea dintelui distrus și, eventual, înlocuirea lui cu un implant. Aceste proceduri vor putea fi realizate însă numai după eliminarea infecției, prin tratament cu antibiotic.
Deseori, atunci când stomatologul nu poate evalua doar vizual cât de avansată este caria, recomandă realizarea unei radiografii dentare. În acest fel, el poate vedea foarte clar cât de afectat este dintele, dacă infecția a ajuns la gingie sau la rădăcină sau dacă au apărut carii și pe dinții alăturați. Radiografia dentară de calitate este esențială pentru un diagnostic corect, mai ales în cazurile mai dificile, precum tratamentul de canal sau extracția dentară.
Cum prevenim apariția cariei dentare
Din fericire, există metode simple și foarte eficiente prin care putem preveni apariția cariilor sau evoluția lor. Acestea țin în special de respectarea unor reguli de igienă și de urmarea unui stil de viață sănătos. Iată aspectele de care trebuie să ținem cont:
- Igiena dentară corectă: trebuie să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, să folosim apa de gură și ața dentară
- Evitarea fumatului și a consumului de alcool
- Evitarea alimentelor foarte dulci sau procesate
- Folosirea unei periuțe de dinți de calitate și a unei paste de dinți cu fluor
- Înlocuirea periuței de dinți la fiecare 3 luni
- Controlul periodic la stomatolog, la fiecare 6 luni: este necesar pentru a verifica starea de sănătate a dinților și pentru a descoperi cariile incipiente, dar și pentru efectuarea detartrajului și periajului profesional, care asigură o curățare în profunzime a dinților.
Prin urmare, caria dentară poate provoca simptome foarte neplăcute, iar în lipsa tratamentului adecvat duce chiar la infecții și la complicații. Respectând câteva reguli simple de igienă, urmând o dietă sănătoasă și mergând de două ori pe an la medicul stomatolog pentru control, putem preveni apariția cariilor sau, dacă acestea totuși se formează, le vom descoperi din timp, iar tratamentul va fi rapid, eficient și accesibil.
Surse:
- https://www.nidcr.nih.gov/health-info/tooth-decay/more-info
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sugars-and-dental-caries
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892