Dacă porți aparat de contenție, probabil te întrebi care este modalitatea corectă de a-l curăța. În primul rând, trebuie să știi că acest dispozitiv acumulează rapid bacterii, placă și tartru. De aceea, curățarea zilnică a aparatului dentar de contenție este la fel de importantă precum spălatul pe dinți. 

Cum se curăță aparatul mobil de contenție?

Aparatele mobile de contenție (plăci acrilice – placă Hawley sau gutiere de contenție) pot fi scoase din gură pentru a fi curățate zilnic. Iată regulile pe care trebuie să le urmezi:

  1. Asigură-te că îți cureți retainer-ul imediat după ce îl scoți din gură, cât încă este umed. Astfel, depunerile vor fi mai ușor de îndepărtat înainte să se întărească.
  2. Folosind o periuță de dinți, curăță-ți aparatul de contenție după fiecare masă. Profită de acest moment pentru a-ți curăța și dinții.
  3. Pentru o curățare mai serioasă, amestecă puțină apă călduță cu un pic de săpun antibacterian sau detergent blând de vase (pastele de dinți sunt prea abrazive și pot zgâria suprafața dispozitivului). Folosește o periuță de dinți cu peri moi sau o periuță specială pentru curățarea protezelor și, cu mișcări delicate, îndepărtează depunerile.
  4. Dacă este necesar, folosește o dischetă demachianta din bumbac pentru a curăța părțile mai greu accesibile ale aparatului.
  5. Întreabă un medic dentist dacă este nevoie să-ți înmoi aparatul de contenție într-o soluție specială de curățare. Dacă îți este recomandat acest pas, amestecă o cană de apă călduță cu o tabletă de curățare pentru proteze și aparate de contenție. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj.

Dacă observi depuneri care nu pot fi îndepărtate, ia legătura cu un specialist ce este în măsura să-ți recomande soluția potrivită.  

Cum se curăță aparatul fix de contenție?

Aparatele fixe de contenție sunt atașate de dinți, ceea ce înseamnă că sunt purtate în permanență, fără a fi scoase din gură. Pentru a le menține curate, trebuie să le cureți cu ajutorul aței dentare. Chiar dacă poate părea complicat, procesul este, de fapt, unul destul de simplu. Iată regulile de curățare ale unui retainer colat (aparat fix de contenție):

  1. Folosește o bucată de ață dentară și un filament special din material plastic flexibil (în formă de ureche de ac sau de lat). Trece firul de ață dentară prin acest ochi, exact așa cum ai băga ața în ac.
  2. Poziționează ața dentară sub firul aparatului de contenție și mișc-o de sus în jos, de-a lungul fiecărui dinte, până ajungi la linia gingiilor.
  3. Curăță în acest fel fiecare dinte de care este atașat aparatul fix de contenție. Astfel, odată cu dinții, vei curăța și retainer-ul.  

Dacă întâmpini dificultăți, adresează-te unui cabinet stomatologic. O echipă de medici specialiști te va ajuta să înveți tehnica de curățare.

Curățarea aparatului dentar de contenție este la fel de importantă ca spălatul pe dinți. Trebuie să cureți acest dispozitiv cu apă călduță și săpun lichid antibacterian sau detergent blând de vase cel puțin o dată pe zi. Dacă îl porți în timp ce mănânci, este recomandat să folosești o periuță de dinți pentru a-l curăța după fiecare masă. Sfaturile și recomandările din acest articol sunt generale, așa că nu ezita să ceri mai multe detalii de la un medic stomatolog.