Caria de biberon este o formă severă de carie ce apare la copiii cu vârste de până la 3 ani. Numită și carie galopantă, aceasta este destul de frecventă în rândul bebelușilor, având o evoluție extrem de rapidă. Caria de biberon începe, ca orice carie, cu demineralizarea dinților (faza necavitară), manifestându-se inițial prin apariția unor pete alb-gălbui pe mai mulți dinți.

Trecerea de la niște simple pete pe suprafața câtorva dinți la afectarea totală a danturii are loc foarte repede, dinții transformându-se în resturi radiculare, iar zonele în care au erupt înnegrindu-se. Pe lângă aceste pete, sensibilitatea dentară la stimuli externi (precum variații de temperatură) este un alt semn ce poate indica o carie galopantă. Deși caria de biberon afectează, de cele mai multe ori, dinții superiori din față, ceilalți dinți pot fi și ei afectați.

Caria de biberon: cauze

Există mai multe cauze ale cariei de biberon. De exemplu, atunci când zahărul din lichidele îndulcite sau din cele cu zaharuri naturale (cum ar fi laptele, formula și sucul de fructe) rămâne pe dinții sugarilor pentru mult timp, este favorizată dezvoltarea bacteriilor care produc acizi ce atacă dinții. Așadar, un factor ce duce la apariția cariei galopante este reprezentat de perioada îndelungată a folosirii biberonului, mai ales atunci când acesta este utilizat între mese, cu scopul de a adormi sau a liniști bebelușul.

Cei mai expuși riscului sunt copiii a căror suzete și biberoane sunt înmuiate în sirop sau alte lichide îndulcite. Sugarii care primesc lichide dulci înainte de culcare sau pe durata nopții sunt și ei predispuși apariției cariei de biberon, deoarece fluxul de salivă scade în timpul somnului.

Cum se poate preveni caria de biberon?

Din fericire, este destul de simplu să previi caria de biberon. Iată câțiva pași pe care trebuie să-i faci:

  • Șterge gingiile bebelușului cu un tampon sau un prosop moale și curat după fiecare masă.
  • Începe să speli dinții copilului fără pastă de dinți, de îndată ce îi apare primul dințișor. Dacă vrei, totuși, să folosești pastă de dinți, alege una fără fluor.
  • Curăța și masează ușor gingiile din zonele fără dinți.
  • Folosește ața dentară o dată pe zi, având grijă să cureți toți dințișorii celui mic.
  • Asigură-te că bebelușul primește suficient fluor, substanță care ajută la prevenția cariilor. Dacă aprovizionarea locală se face cu apă fără fluor, întreabă medicul dentist sau medicul pediatru dacă este nevoie de un supliment.
  • Du-l pe cel mic la dentist în mod regulat, odată ce a împlinit un an. Alege un cabinet specializat pe stomatologie copii.

Alte metode de a preveni caria de biberon includ:

  • Evitarea umplerii biberoanelor cu lichide îndulcite. Folosește doar lapte, apă, formulă și soluții speciale care conțin electroliți atunci când copilul are diaree.
  • Nu-l lăsa pe cel mic să adoarmă cu biberonul în gură.
  • Nu îmbiba suzeta în lichide îndulcite.
  • Redu zahărul din dieta copilului.

Niciodată nu este prea târziu să îl ajuți pe cel mic să scape de obiceiurile dăunătoare pentru sănătate. Iată ce poți face în cazul în care copilul consumă lichide îndulcite și/sau doarme cu biberonul în gura:

  • Diluează treptat conținutul biberonului cu apă timp de 2 până la 3 săptămâni.
  • După această perioada, umple biberonul numai cu apă.

Tratamentul cariei de biberon

Tratamentul cariei de biberon constă, în primul rând, în modificarea comportamentului copilului și al părinților. Asta înseamnă corectarea obiceiurilor de îngrijire a celui mic, înlocuind metodele greșite de a hrăni sau adormi copilul cu unele sănătoase. În plus, tratamentul implică și instituirea unei igiene orale corespunzătoare. În cabinet, medicul stomatolog va adapta tratamentul la situația clinică existentă.

Astfel, dacă afecțiunea este în fază incipientă, se va aplica local fluor în cantitate și concentrație mică, pentru a remineraliza smalțul. Cariile simple vor fi tratate prin obturații fizionomice de compozit, iar cele complicate vor fi tratate endodontic și/sau chirurgical. Nu în ultimul rând, amintește-ți că dinții de lapte sănătoși vor duce la o dantură permanentă sănătoasă.