Dacă ai un dinte sau mai multi dinti lipsa, cu siguranță te-ai gândit că acest incident nu te va afecta prea mult, mai ales dacă a fost vorba despre o măsea a cărei lipsă nu se putea observa, și că nu este nevoie să o înlocuiești imediat. Dinții lipsă au numeroase riscuri asupra sănătății tale orale, așa că nu neglija acest aspect. Înlocuirea dinților în cel mai scurt timp este cel mai bun lucru pe care îl poți face după ce ai pierdut unul sau mai mulți dinți. La Denttaglio Clinic îți punem la dispoziție cele mai bune opțiuni de înlocuire a dinților în cel mai scurt timp, astfel încât zâmbetul sau viața socială să nu fie afectate. Fă-ne o vizită la cabinetul stomatologic și lasă-te pe mâna specialiștilor!

Solutii pentru dinţilor lipsă?

Odată ce ai decis că ignorarea acestei probleme nu este o opțiune, ai la dispoziție trei solutii principale:

      I. Solutii pentru un dinte lipsă 

 1. Implantul dentar reprezintă tratamentul care oferă soluții pentru înlocuirea oricărui dinte absent atât la maxilar, cât și la mandibulă, fiind suficient de rezistent pentru zona molarilor, dar în același timp oferind rezultate estetice foarte bune în zona frontală. Implantul dentar clasic poate fi efectuat în două etape sau modern cu încărcare imediată – conceptul One Day Implant (implant dentar in 24 de ore).

Ce trebuie să știi despre implantul dentar:

 • Oferă un zâmbet atrăgător, identic cu cel natural
 • Dinți 100% funcționali
 • Dantură funcțională
 • Menține sănătatea dinților și cea a gingiei
 • Nu permite resorbția osoasă

b) Puntea dentară este o proteză fixă care restabileste aspectul si functionalitatea arcadelor dentare atunci când avem cel puțin un dinte lipsă. Dezavantajul este că puntea dentară reprezintă un compromis pentru dinții naturali pierduți. Puntea dentara pot fi construită pe dinți naturali sau pe implanturi dentare.

Ce trebuie să știi despre puntea dentară:

 • Oferă un zâmbet atrăgător
 • Presupune șlefuirea dinților învecinați
 • Sub puntea dentară se poate produce resorbția osoasă
 • Risc mare de formare a cariilor 

c) Dintele lipsă neînlocuit nu este o opțiune indiferent de vârsta pacientului, afectând grav sănătatea orală a acestuia. Indiferent de cât de neînsemnată este poziția dintelui pierdut, chiar dacă este vorba despre un dinte vizibil sau unul din spatele arcadei, orice dinte pierdut și neînlocuit poate duce în timp la slăbirea dinților de pe arcada dentară.

Ce trebuie să știi despre dintele lipsă neînlocuit:

 • Creează aspectul unui zâmbet neatrăgător & neîngrijit
 • Masticație deficitară
 • Resorbție osoasă
 • Posibilitatea pierderii dinților învecinați
IMPLANT DENTARPUNTE DENTARĂ
√ Tratament minimum invazivX Tratament minimum invaziv
√ Variantă de tratament biologică – nu implică intervenții asupra dinților vecini sănătoșiX Variantă de tratament biologică – implică intervenții asupra dinților vecini sănătoși
√ Variantă estetică (dinții sunt separați exact ca cei naturali)X Variantă estetică (dinții NU sunt separați exact ca cei naturali)
√ Redă funcția osului și a dintelui pierdutX NU redă funcția osului și a dintelui pierdut
√ Implantul în sine nu trebuie înlocuit, ci doar coroana dentarăX Trebuie înlocuită toată puntea dentară
√ Poate fi inserat imediat după extracția dentară (aceeași zi)X Puntea dentară NU poate fi aplicată imediat după extracția dentară
√ Inserarea presupune un sacrificiu minimal la nivel osos și gingivalX Inserarea NU presupune doar un sacrificiu minimal la nivel osos și gingival

  II. Soluții pentru mai mulți dinți lipsă

a) Puntea dentară este o lucrare protetică fixă ce înlocuiește mai mulți dinți lipsă, folosind dinții rămași pe arcadă ca puncte de sprijin. Este o variantă mai accesibilă la prima vedere decât implanturile dentare, însă pe termen lung nu este cea mai bună investiție din nici un punct de vedere. Deși aparent zâmbetul va fi din nou complet, prin șlefuirea dinților vecini, folosiți ca punct de sprijin al punții dentare, se pierde o cantitate mare de țesut dentar sănătos. În plus, sub puntea dentară se poate produce resorbția osoasă, ce duce la retracția gingivală, posibilitatea pierderii dinților sănătoși de pe arcadă și la îmbătrânirea prematură a pacientului.

b) Puntea dentară fixată pe implanturi dentare este o opțiune recomandată pacienților cu mai mulți dinți lipsă, care își doresc o dantură estetică și funcțională, care să reziste cât mai mult timp. Spre deosebire de înlocuirea fiecărui dinte cu un implant dentar, aceste punți dentare sunt mai puțin costisitoare, dar oferă aceeași funcționalitate. Punțile dentare sunt fixate permanent pe arcada dentară, respectiv pe implanturile dentare, prin cimentare sau înfiletare, spre deosebire de clasicele punți dentare care sunt doar cimentate. În plus, varianta punții dentare fixate pe implanturi diminuează resorbția osoasă, în timp ce varianta clasică favorizează dezvoltarea resorbției osoase.

 III. Soluții pentru toți dinții lipsă

Pentru restaurarea maxilarului și a mandibulei la care au fost pierduți toți dinții, există tratamente care constau în proteze mobile sau punți dentare fixe pe implanturi dentare, dantură fixă în 24 ore prin tehnologia Sky Fast&Fixed sau All on 4/6.

Avantajele celor doua soluții comparativ cu protezele mobile adezive clasice sunt extrem de clare: 

PROTEZĂ FIXATĂ PE IMPLANTURI DENTAREPROTEZĂ MOBILĂ
Cel mai modernă și calitativă alegere din punct de vedere funcțional și esteticTehnologie învechită
O investiție care poate dura întreaga viațăO opțiune mai puțin costisitoare, în primă fază, însă care nu durează toată viața
Conservă cantitatea și calitatea osului (previne atrofia osoasă)Diminuează cantitatea și calitatea osului
Funcționează și se simte precum dinții naturaliNu funcționează și nici nu se simte precum dantura naturală
Rezistentă și stabilă, nu alunecă și nu se desprindeInstabilă și nesigură
Nu necesită creme sau adezivi specialiNecesită adezivi speciali de fixare destul de des
Oferă sprijin ferm pentru structurile faciale (buze și obraji)Fără sprijinul structurilor faciale, se produse îmbătrânirea prematură
Nu necesită reparații sau înlocuiriTrebuie refăcută sau realiniată la un moment dat
Nu există puncte dureroase de presiuneExistă puncte dureroase de presiune
Cerul gurii rămâne liber (nu este acoperit cu proteza) – simți gustul preparatelorSimțul și plăcerea de a mânca sunt siminuate

Care sunt riscurile atunci când ai unul sau mai mulți dinți lipsă?

1. Dinții vecini migrează 

Atunci când rămânem chiar și fără o măsea care nu se vede, cei mai mulți dintre noi aleg să rămână cu spațiul gol, fără să conștientizeze consecințele nefaste pe care această alegere le poate avea. Când un dinte este pierdut și nu este înlocuit imediat se creează fenomenul de migrare a dinților. Practic, dintele din spatele dintelui pierdut vrea să vină în față și se înclină foarte mult, ducând în timp și la pierderea acestuia. Același lucru se întâmplă și cu dinții de sus care migrează tot în direcția spațiului gol.

2. Osul se reduce atât cantitativ, cât și calitativ

Lipsa unui dinte duce la micșorarea în lățime, înălțime și volum a osului alveolar, fenomen cunoscut ca pierdere osoasă. Astfel se produce retracția gingiei, ceea ce afectează capacitatea de a mesteca și sănătatea orală a pacientului.

3. Aspectul facial se modifică 

Efectul cel mai evident al pierderii dinţilor este cel estetic. Dinții lipsă modifică structura şi forma feței, plenitudinea obrajilor scade, toate aceste ducând la diminuarea încrederii în sine, sentimente de nesiguranţă şi uneori chiar depresie. Acest lucru se poate extinde în consecinţe psihologice şi sociale.

Dr. Klodian Hazizi și echipa medicală de specialiști au mulți ani de experiență în tratamentele dentare implanto-protetice. Colaborăm cu pacienții pentru a-i putea ajuta să aleagă cea mai bună opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă (sau a celor care trebuie extrași), care să se potrivească cel mai bine nevoilor și bugetului acestora.

Programează-te acum la o consultație și beneficiază de cele mai bune opțiuni de înlocuire a dinților lipsă! Te așteptăm la Denttaglio Clinic!