Gingivita este o inflamație a gingiilor cauzată, de obicei, de o infecție bacteriană. Dacă nu este tratată, poate deveni o afecțiune mai gravă, cunoscută sub numele de parodontită sau boala parodontală. În următoarele paragrafe, vom vorbi despre cauzele gingivitei, factori de risc, simptomele sale, tratament și prevenție.
Cauze
Factori de risc
Simptome
Tratament
Prevenție
Cauze
Alimentele și placa dentară se pot acumula în micile șanțuri dintre gingii și dinți, provocând o infecție a gingiilor sau gingivită.
Placa dentară este o peliculă subțire de bacterii, care se formează constant pe suprafața dinților. Dacă nu este îndepărtată, se întărește și devine tartru. Poți dezvolta o infecție atunci când placa se extinde sub linia gingiilor.
Lăsată netratată, gingivita poate duce la separarea gingiilor de dinți. La rândul său, acest lucru poate afecta țesuturile moi și oasele care susțin dantura. Dinții pot începe să se miște, iar dacă infecția progresează, este posibil ca aceștia să cadă de la sine sau să fie necesară extracția lor.
Factori de risc
Principalii factori de risc sunt reprezentați de:
- fumat sau mestecat tutun;
- diabet;
- administrarea anumitor medicamente (contraceptive orale, steroizi, anticonvulsive, blocante ale canalelor de calciu și chemoterapie);
- dinți crăpați;
- proteze dentare care nu se potrivesc bine pe arcade;
- plombe sărite;
- sarcină;
- factori genetici;
- imunitate afectată (de viruși și afecțiuni precum HIV/SIDA).
Simptome
Multe persoane nici măcar nu-și dau seama că suferă de gingivită până când infecția nu devine destul de avansată. De aceea, este important să mergi regulat la medicul dentist pentru a detecta astfel de probleme din timp.
Atunci când acestea apar, simptomele gingivitei sunt:
- gingii roșii, sensibile și/sau umflate;
- sângerarea gingiilor în timpul periajului sau a folosirii aței dentare;
- gingii care s-au depărtat de dinți;
- dinți care se mișcă;
- puroi acumulat în șanțurile dintre dinți și gingii;
- durere la mestecat;
- dinți sensibili;
- respirație urât mirositoare, care persistă chiar și după periajul dentar.
Cum este diagnosticată gingivita?
Dentistul va verifica dacă există umflături sau roșeață la nivelul gingiilor. Apoi, specialistul va folosi o sondă dentară pentru a vedea dacă au loc sângerări în cavitatea bucală. Uneori, se vor face și radiografii pentru confirmarea diagnosticului.
Tratament
Pentru ca gingivita să se vindece, trebuie să ai o igienă orală impecabilă – poți începe printr-o programare la stomatolog pentru o curățare profesională. În plus, produsele din tutun trebuie evitate, iar diabetul trebuie ținut sub control. Gingivita care este într-un stadiu avansat sau a evoluat într-o afecțiune mai serioasă, poate fi tratată printr-un tratament cu antibiotice sau chirurgical, medicii dentiști folosind tehnologie avansată.
Atunci când gingivita poate fi tratată acasă (nu uită însă, că acest tratement este recomandat să fie făcut sub supravegherea unui medic dentist), dinții trebuie curățați foarte bine în fiecare zi, pentru evitarea formării plăcii. Periază-ți dantura cel puțin două minute, de două ori pe zi. O periuță de dinți electrică ar putea îndepărta placa mai eficient decât una obișnuită. Va trebui, de asemenea, să folosești ața dentară zilnic. Medicul tău stomatolog s-ar putea să te sfătuiască să folosești o apă de gură specială, care reduce placa dentară și vindecă gingiile inflamate. Dacă ești fumător, lasă-te – fumatul crește riscul bolii parodontale, care, așa cum am menționat mai sus, poate fi cauzată de o gingivită în stadiu avansat. Mai mult, fumatul afectează eficiența tratamentului și îi încetinește progresul.
Când este cazul să mergi la medic?
- Sângerarea gingiilor nu se oprește sau se înrăutățește.
- Nu poți folosi periuța de dinți și ața dentară din cauza disconfortului.
- Ai o umflătură sau o rană pe gingii de mai mult de trei săptămâni.
- Ai febră.
- Ai unul sau mai mulți dinți care au început să se miște fără niciun motiv, în ultimele trei săptămâni.
- Fața și gâtul îți sunt umflate.
- Gingiile sunt mai dureroase sau încep să te doară.
Prevenție
Gingivita poate fi prevenită printr-o igienă orală excelentă și consistentă. Asigură-te că ai o dietă echilibrată și mergi la medicul stomatologi regulat. Periază-ți dinții de două ori pe zi cu o pastă cu fluor și folosește ața dentară în fiecare zi.
Gingivita nu trebuie neglijată, deoarece complicațiile sale pot duce la afecțiuni mai grave, cum este boală parodontală. Din păcate, de cele mai multe ori, gingivita debutează fără simptome. Cel mai bun mod de a te asigura că detectezi din timp această infecție este mersul periodic la dentist și menținerea unei igiene orale corespunzătoare.