Cu toții avem nevoie de salivă pentru a ne umezi și curăța cavitatea bucală, precum și pentru a digera mâncarea. De asemenea, saliva previne infecțiile prin controlul bacteriilor și a ciupercilor din gură.
Gura uscată sau xerostomia este o afecțiune în care glandele salivare din cavitatea bucală nu produc suficientă salivă pentru a menține gura umedă. Atunci când nu este produsă suficientă salivă, cavitatea bucală devine uscată, iar acest lucru duce la o senzație de disconfort. Pe lângă asta, xerostomia poate avea un impact negativ asupra sănătății orale și a digestiei. Din fericire, există multe metode prin care această problemă poate fi prevenită și tratată.
Gura uscată: cauze
Medicamente. Sute de medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripție medicală, pot cauza gura uscată ca efect secundar. Printre tipurile de medicamente ce pot provoca astfel de probleme sunt multe dintre cele folosite pentru a trata depresia, hipertensiunea arterială și anxietatea, precum și unele antihistaminice, decongestionante, relaxante musculare și analgezice.
Înaintarea în vârstă. Multe persoane se confruntă cu gura uscată pe măsură ce înaintează în vârstă. Printre factorii care contribuie la apariția xerostomiei se numără utilizarea anumitor medicamente (așa cum am menționat și mai sus), modificări ale capacității organismului de a procesa medicamentele, alimentația necorespunzătoare și problemele cronice de sănătate.
Tratamentul cancerului. Chimioterapia poate schimba compoziția salivei și cantitatea produsă. Această schimbare poate fi temporară, cu revenirea normală a compoziției și fluxului salivar după terminarea terapiei. Tratamentele radiologice efectuate la nivelul capului și gâtului pot afecta și ele glandele salivare, determinând o scădere semnificativă a producției de salivă. Aceasta poate fi temporară sau permanentă, în funcție de doza de radiații și de suprafața tratată.
Leziuni nervoase. O leziune sau o intervenție chirurgicală care provoacă leziuni nervoase în zona capului și gâtului poate duce la uscăciunea gurii.
Alte probleme de sănătate. Gura uscată poate fi cauzată de anumite probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral sau boala Alzheimer, ori de boli autoimune, precum sindromul Sjogren sau HIV/SIDA. De asemenea, sforăitul și respirația cu gura deschisă pot contribui la apariția xerostomiei.
Consumul de tutun și alcool. Consumul de alcool și fumatul sau mestecarea tutunului pot spori simptomele gurii uscate.
Utilizarea de droguri recreaționale. Utilizarea metamfetaminei poate provoca gura uscată și deteriorarea danturii, o afecțiune cunoscută și sub denumirea de „gură metastatică”. Marijuana poate cauza, de asemenea, gura uscată.
Gura uscată: simptome
Cele mai des întâlnite simptome ale gurii uscate sunt:
- uscăciunea gurii;
- gură lipicioasă;
- salivă vâscoasă;
- respirație urât mirositoare;
- dificultate la mestecat, vorbire și înghițire;
- gât uscat și răgușeală;
- limbă uscată;
- dificultate în a simți gustul alimentelor;
- dificultate în purtarea protezelor dentare.
Gura uscată: tratament
Dacă crezi că gura uscată este cauzată de anumite medicamente pe care le iei, discută cu medicul tău. Specialistul poate ajusta doza pe care o iei sau îți poate prescrie alt medicament care nu cauzează uscăciunea gurii.
În cazul în care xerostomia nu pare a fi provocată de un medicament, consultă un medic dentist. De obicei, aceștia folosesc tehnologia avansată pentru a diagnostica problemele orale. În cazul gurii uscate, de cele mai multe ori, specialistul îți va recomanda o apă specială de gură care va restabili hidratarea cavității bucale. În cazuri mai grave, medicul îți va prescrie medicamente ce vor stimula producția salivei.
Așadar, cu o simplă programare la dentist poți găsi rezolvarea pentru această problemă. Medicul stomatolog îți va oferi toate sfaturile de care ai nevoie pentru a scăpa de gura uscată și a-ți recăpăta sănătatea orala.