Sinus Lifting – Mărirea volumului osos pentru a permite implantul

Clinica stomatologica » Implant dentar: pret, etape si tipuri » Sinus Lifting – Mărirea volumului osos pentru a permite implantul

Informatii validate medical de Dr. Klodian Hazizi

Info suplimentare:

0733.733.030

Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă și ai tot amânat ani la rând vizita la medicul stomatolog, cel mai probabil osul maxilarului s-a resorbit. Vestea bună este că nu trebuie să te gândești la proteze, te poți bucura de o dantură complet nouă, de un zâmbet frumos și de o masticație corectă cu ajutorul implanturilor dentare.  

În cazul pacienților cu volum osos insuficient al maxilarului superior, soluția o reprezintă procedura de sinus lift, adică ridicarea membranei sinusului maxilar, pentru a face loc grefei osoase. Datorită acestei adiții de os, implantul are o bază stabilă și este susținut în mod corespunzător.

Ce înseamnă sinus lifting?

Este o intervenție chirurgicală de adiție de os pentru maxilarul superior, în zona molarilor și premolarilor, in situatia in care unul sau mai multi dinti din aceasta zona lipseste. Ca urmare a pierderii dintilor, pacientul nu mai beneficiază de os suficient pentru ca implantul dentar (rădăcina artificială a viitorului dinte) să poată fi inserat și susținut în mod corespunzător.

Prin urmare, se adaugă grefă osoasă pentru maxilarul superior, mai precis sub sinusurile maxilare. Acestea se află situate de o parte și de alta a nasului, în obraji, chiar în imediata apropiere a măselelor. Chirurgul se folosește de membrana sinusului pentru a insera ulterior implantul:

 • membrana sinusului este ridicată și se obține un spațiu;
 • se adaugă în cavitatea rezultată adiția de os;
 • implantul câștigă astfel o susținere adecvată, datorită suportului osos obținut prin procedura de sinus lift; 

De ce este nevoie de o intervenție de sinus lift?

Atunci când există una, două sau mai multe măsele lipsă, soluția ideală pentru pacient este inserarea implantului dentar. Acesta este un cilindru din titan, care se inserează în oasele  maxilare ale pacientului, cu rol de rădăcină artificială. După ce a trecut perioada de acomodare a implantului cu osul (osteointegrare) și care durează de regulă 4-6 luni, pacientul primește coroana dentară finală (se atașează de implant printr-un bont proteic).

Există cazuri complexe, când pacientul care necesită implant dentar nu are suficient os, fie la maxilarul superior, fie la cel inferior, pentru ca implantul să poată fi corect susținut și deci stabil. 

Implantul nu se inserează pe porțiuni insuficiente de os pentru că devine mobil și intervenția eșuează. Soluția pentru acești pacienți este adiția de os. Atunci când are loc pentru maxilarul superior, intervenția se numește sinus lift, cunoscută și sub numele de ridicarea sinusurilor (pentru că sinusurile maxilare sunt folosite pentru a crea suportul osos). Când lipsa de os se întâlnește la maxilarul inferior, intervenția se numește grefă osoasă.

Cauze de apariție a rebsorbției osoase (scăderea în volum a osului maxilar):

 • lipsa unuia sau a mai multor dinți pe arcadă;
 • paradontoza;
 • traumatisme;
 • afecțiuni ale osului, ca de exemplu osteoporoza;
 • infecții cronice cu evoluție lentă;

Ce implică operația de sinus lift?

Dacă în urma investigației realizate de doctor pentru realizarea implantului dentar, acesta ți-a confirmat necesitatea intervenției de sinus lifting, este important să știi la ce să te aștepți.

Pregătirea

Medicul specialist analizează dacă pacientul este un candidat potrivit pentru procedura de sinus lifting. Din această etapă fac parte:

Toate aceste investigații preliminare au loc în cadrul cabinetului Denttaglio Clinic, fără a fi nevoie de drumuri suplimentare pentru pacient. Tratamentul se desfășoară în mod complet în cadrul clinicii, lucru datorat tehnologiei moderne de care aceasta dispune.   

Adiția osoasă care are loc pentru maxilarul superior al pacientului poate proveni din surse diverse, precum:

 • osul pacientului (fie din cavitatea orală sau de la șold ori picior);
 • os de origine animală (bovin, cabalin s.a.);
 • material sintetic precum hidroxiapatita;

Intervenția chirurgicală

Doctorul face o incizie în gingie, ajunge la osul maxilar și realizează în suprafața acestuia o perforație pentru a pătrunde la membrana sinusului maxilar (care este foarte subțire). Cu un instrument special, chirurgul maxilo-facial ridică mucoasa sinusului maxilar. Odată ridicat sinusul se creează un spațiu. În acest gol medicul inserează materialul de grefă osoasă care asigură suportul de susținere a viitorului implant dentar. La final, gingia va fi închisă și cusută.

Operația de sinus lift nu este dureroasă, aceasta realizându-se sub anestezie, opțiunile fiind variate.

Operația de sinus lift durează 90 – 120 de minute și necesită 2-3 zile pentru vindecare.

După intervenție, pacientul va ține pe locul gingiei o pânză de tifon, care va ajuta la oprirea sângerării. Pansamentul va trebui schimbat la fiecare oră. Este firesc ca pânza de tifon să fie roșie. Nu are voie să existe o sângerare abundentă, caz în care va fi anunțat imediat doctorul.

Se va ține și o compresă rece pentru a preveni umflarea și se va evita clătirea excesivă a gurii pentru ca pe locul inciziei să se formeze un cheag sangvin și astfel sângerarea să se oprească. De asemenea, este important ca pacientul să nu fumeze și să nu își sufle nasul timp de o săptămână.

Recuperarea

Imediat după intervenția chirurgicală este posibil ca zona să se umfle și de asemenea, pot exista sângerari. Vei observa în salivă, dar poate curge sânge și pe nas. Este important să fie urmate indicațiile medicului și medicamentația prescrisă. Recuperarea se realizează în două-trei zile de la intervenție, însă majoritatea pacienților nu resimt un disconfort major. Mai jos este o lista punctuală cu indicațiile de urmat după o intervenție de sinus lift:

 • umflarea zonei după operație este normală, ține o compresă de gheață – vor fi aplicări consecutive, 15 minute gheață pe obraz, 15 minute pauză; aplicările vor avea loc pe toată durata zilei în care s-a efectuat intervenția;
 • dacă îți curge sânge pe nas, nu te impacienta; întinde-te pe spate și aplică o compresă cu gheață pe nara care sângerează;
 • nu clăti gura cu apă sau alte substanțe în ziua intervenției pentru a nu împiedica formarea cheagului de sânge, necesar pentru vindecare; vei putea clăti ușor, cu apa de gura prescrisă, după primele 24 de ore;
 • nu peria locul intervenției pentru că riști să rupi firele;
 • consumă alimente moi, la temperatura camerei, evită lactatele timp de două zile și nu bea cu paiul;
 • nu dormi pe partea cu operația;
 • nu fuma după intervenție;
 • nu îți sufla nasul;

După 7-10 zile te vei întoarce la medicul stomatolog, astfel încât acesta să poată verifica progresul vindecării și să scoată firele.

Inserarea implantului

De regulă, durata de așteptare până ca implanturile să poată fi inserate este de 4-6 luni, tocmai pentru ca adiția de os să fuzioneze în noua sa poziție. Durata de timp depinde și de materialul utilizat pentru grefarea osoasă.

Există și varianta în care implantul să fie inserat în timpul procedurii de sinus lift, fără a mai exista deci un interval de recuperare. Intervenția se numește sinus lift intern și are loc doar atunci când oferta osoasă a pacientului este suficient de mare (cel puțin 6 mm). 

Dacă osul maxilar al pacientului este resorbit, fiind prea mic, are loc intervenția de sinus lift extern. În acest caz implantul va fi inserat după perioada de așteptare de 4-6 luni.

Doctorul este cel care decide tipul de sinus lift, în funcție de volumul osos al pacientului, pentru obținerea celor mai bune rezultate

Ce riscuri are operația de sinus lift?

Principalul risc al intervenției de sinus lift este ca membrana sinusului să fie perforată în timpul procedurii. Medicul o va coase și va prescrie medicamentația adecvată. După refacere (câteva luni), pacientul va reveni pentru repetarea intervenției.

Un alt risc, prezent în cazul oricarei proceduri chirurgicale este infecția. Cu toate acestea, apare destul de rar pentru intervenția de ridicare a sinusurilor.

De asemenea, în situații extrem de rare, adiția de os poate să nu se adapteze organismului.

Este important de punctat că operația de sinus lifting are o rată mare de succes, de 95-97% și că datorită ei pacientul se poate bucura de o dantură completă, care se simte și arată natural, cu ajutorul implanturilor dentare.

La Denttaglio Clinic te așteaptă o echipă de medici experimentați și cea mai nouă tehnologie în domeniul stomatologic. Fiecare intervenție este precisă și cu riscuri minime.

Cât costă operația de sinus lift?

Intervenția de sinus lift poate costa între 1000-1200 euro, în funcție de complexitatea procedurii și de volumul de material osos necesar. Pentru mai multe detalii, poți consulta pagina de prețuri a clinicii Denttaglio.

Vă așteptăm
la clinică
Programări
0733.733.030

Specialist endodonție și estetică dentară

Echipa de medici
Plata in rate