Maseaua de minte sau maselele de minte sunt ultimul set de molari superiori, erupand, de obicei, in intervalul de 18-25 ani. Acestia se gasesc atat pe maxilarul superior si pe mandibula, iar cei mai multi oameni ajung sa aiba patru masele de minte. Deoarece molarii de minte cresc deseori strambi, nealiniati sau in lateral, ori raman inclusi sau semi-inclusi, ei ajung frecvent sa fie extrasi de catre medicul stomatolog. In caz contrar, aceste masele pot sa impinga ceilalti dinti, provocand probleme de supraaglomerare si aliniere, disconfort si durere.

Maseaua de minte – Rolul molarilor de minte

Maselele de minte sunt considerati a fi „relicve evolutive” – ei au fost foarte folositori pentru stramosii nostri, ce aveau o dieta bazata pe alimente dificil de mestecat, precum stuf si crengute ale diferitelor plante. Pe masura ce ceilalti dinti cadeau sau deteriorau, maselele de minte deveneau inlocuitorii acestora. 

In zilele noastre, insa, nu mai consumam asemenea alimente; pe langa asta, igiena noastra orala s-a imbunatatit considerabil. Asta inseamna ca acesti dinti nu mai au un rol esential pentru omul modern. Totusi, maselele de minte apar in continuare si provoaca deseori probleme care necesita tratament la un cabinet stomatologic specializat.

Simptomele molarului de minte inclus

Maseaua de minte sau Molarul de minte inclus nu poate erupe, deoarece este blocat de un alt dinte sau dinti, gingii, os sau chiar de toate trei la un loc. Asadar, acesta ramane blocat, insa radacina sa continua sa se alungeasca, ceea ce are ca rezultat disconfort sau durere. In cazul in care molarul de minte inclus reuseste sa erupa partial, poate cauza leziuni ale gingiei, infectii si deteriorarea maxilarului sau a altor dinti.

Simptomele molarului de minte inclus sunt, de cele mai multe ori, inexistente, acesta fiind depistat in urma unei radiografii recomandate de medicul dentist. Uneori, pacientii se pot confrunta cu durere severa la nivelul cavitatii bucale, infectii si alte complicatii. Respiratia neplacuta, un gust ciudat in gura, roseata si umflarea gingiilor pot fi semne ale infectiei

Daca nu este tratat corespunzator, maseaua de minte inclus poate favoriza aparitia chisturilor si, in cazuri rare, a tumorilor. In situatia in care se dezvolta chisturi (acumulari de lichid), acestea pot deteriora dintele si tesuturile din jur, inclusiv osul. Daca apar tumori, ele vor complica extractia maselei de minte incluse. Prin urmare, cu cat amani mai mult tratamentul, cu atat sansele aparitiei unor complicatii  sau a unor probleme ce vor deteriora permanent tesuturile din jur cresc.

Maseaua de minte – Tratament molar de minte inclus

Fiecare caz este diferit, iar complexitatea procedurii depinde de gradul de dezvoltare al molarului si de eventualele probleme cauzate la nivelul cavitatii bucale. Medicul dentist iti va explica situatia in care te afli, cum va decurge procedura si la ce te poti astepta inainte, in timpul si dupa tratament. Procedura folosita cel mai frecvent este extractia molarului de minte inclus. Aceasta se realizeaza la cabinetul stomatologic, sub anestezie locala sau generala. Toate optiunile si orice posibile complicatii vor fi discutate inainte de extractie.

Procedura incepe printr-o incizie realizata la suprafata gingiei de deasupra molarului de minte inclus. Apoi, orice fragment de os care acopera maseaua trebuie indepartat. Mai departe, maseaua de minte va fi extras; uneori, medicul va trebui sa taie dintele in mai multe bucati pentru a salva cat mai mult tesut osos si a evita taierea inutila a oaselor, nervilor, ori a tesuturilor delicate. Extractia molarului de minte inclus este o procedura obisnuita si, cel mai probabil, solutia optima pentru a evita o serie de complicatii neplacute. 

Recuperarea in urma extractiei molarului de minte inclus

Timpul de recuperare difera de la o persoana la alta, variind intre doua saptamani si cateva luni. In aceasta perioada, este important sa respecti indeaproape sfaturile dentistului si sa eviti consumul alimentelor tari. Daca medicul nu a folosit fire resorbabile, cele normale vor fi indepartate dupa aproximativ o saptamana de la data in care a avut loc procedura. Indiferent daca va trebui sau nu sa te prezinti la clinica stomatologica sau cabinet pentru indepartarea firelor, medicul te va chema, cu siguranta, la un control, pentru a evalua progresul. 

In concluzie, molarii de minte, desi continua sa apara, nu mai joaca un rol esential pentru omul modern. Maseaua de minte inclus este o problema foarte des intalnita care, din fericire, se rezolva printr-o procedura simpla, realizata de medicul dentist. Este foarte important sa nu amani aceasta procedura; in caz contrar, risti sa te confrunti cu numeroase complicatii la nivelul cavitatii bucale.