Retracția gingivală: simptome, cauze, tratament
Retracția gingivală are loc atunci când marginea țesutului gingiilor din jurul danturii se retrage, expunând mai mult din suprafața și/sau rădăcina dinților decât este expus în mod normal. Când gingiile se retrag, între acestea și dinți se pot forma goluri care permit acumularea bacteriilor ce pot cauza diferite boli. Dacă această afecțiune nu este tratată corespunzător, țesuturile înconjurătoare și structurile osoase ale dinților pot fi deteriorate, ceea ce poate duce uneori chiar și la pierderea dinților.
Din păcate, retracția gingivală este o afecțiune stomatologică destul de des întâlnită. Majoritatea persoanelor nu sunt conștiente că suferă de această boală, deoarece ea se dezvoltă treptat. Așadar, în acest articol vom vorbi despre simptomele, cauzele și tratamentul retractiei gingivale.
Simptomele retracției gingivale
Pe măsură ce retracția gingivala progresează, vei putea observa următoarele simptome:
- Alungirea dinților (dinți mai lungi). Un simptom frecvent observat de către pacienți este alungirea vizibilă a dinților. Când gingiile se retrag (uneori din cauza bolii parodontale), dinții par a fi mult mai lungi decât în mod normal.
- Rădăcini expuse. Rădăcinile expuse sunt un alt simptom care indică existența acestei afecțiuni. Gingiile pot fi extrem de sensibile și, câteodată, dureroase. Acest semn este adesea asociat și cu boala parodontală, însă de multe ori este pus pe seama periajului agresiv cu o periuță de dinți prevăzută cu peri duri.
- Dinți care se mișcă. Persoanele care suferă de retracție gingivală pot observa dinți care se mișcă. Acest semn poate fi atribuit bacteriilor de sub gingiile din jurul dinților și bolii parodontale. Pe măsură ce afecțiunea evoluează, spațiile dintre gingie și dinte se măresc, ceea ce înseamnă că dintele nu mai este la fel de bine susținut.
Cauzele retracției gingivale
Există numeroși factori care pot cauza retracția gingivală. Iată câțiva dintre aceștia:
- Boala parodontală;
- Bagajul genetic;
- Periajul prea agresiv;
- O igienă orală precară;
- Niveluri hormonale – modificările nivelului de estrogen de-a lungul vieții unei femei, cum ar fi pubertatea, sarcina și menopauza, pot face că gingiile să fie din ce în ce mai sensibile;
- Consumul produselor din tutun;
- Scrâșnitul dinților;
- Dinti ciobiți și/sau strâmbi.
Tratamentul retracției gingivale
Retracția ușoară a gingiilor poate fi tratată printr-o curățare profesională profundă, realizată de un medic stomatolog. În timpul acestei proceduri, placa și tartrul sunt îndepărtate, iar suprafața rădăcinii expuse este netezită, făcând mai dificil că bacteriile să se lipească de dinți. Antibioticele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ucide orice bacterii rămase.
Dacă din cauza pierderii în exces a țesutului osos sau a afecțiunii ce se află într-un stadiu avansat, o curățare profundă nu este suficientă pentru a trata retracția gingivală, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Într-o clinică dentară cu o echipă de medici dedicați meseriei și dotată cu tehnologie avansată, retracția gingivală va fi tratată eficient, în cel mai scurt timp. Prin urmare, oricare ar fi situația în care te afli, fă-ți o programare la stomatolog pentru a afla cum poți rezolva această problemă.