Sigilarea dinților este procedura prin care un medic dentist aplică o peliculă subțire, din plastic, numită sigilant dentar pe suprafața dinților – este vorba, de obicei, de dinții din spate (premolari și molari) – pentru a preveni cariile. Sigilantul umple șanțurile și fosetele danturii, formând un scut de protecție peste smalțul fiecărui dinte.
Deși periajul și folosirea aței dentare pot îndepărta resturile de mâncare și placa de pe suprafețele dinților, ele nu pot întotdeauna pătrunde în spațiile dintre dinții din spatele cavității bucale pentru a îndepărta particulele de alimente și placa. Așadar, sigilarea dinților protejează aceste zone vulnerabile de apariția cariilor.
Cui îi este adresată sigilarea dinților?
Din cauza probabilității degradării șanțurilor și a fosetelor premolarilor și molarilor, copiii sunt principalii candidați pentru această procedură. Cu toate acestea, adulții care se confruntă cu probleme asemănătoare pot beneficia și ei de sigilarea dinților.
De regulă, în cazul copiilor se aplică sigilanți pe molarii și premolarii permanenți de îndată ce acești dinți își fac apariția. În acest fel, materialele de etanșare pot proteja dinții de-a lungul anilor în care riscul cariilor este ridicat (6-14 ani).
În unele situații, substanțele cu care se realizează sigilarea dentară se pot aplica și pe dinții de lapte ai bebelușilor. De exemplu, atunci când dinții celui mic prezintă șanțuri și depresiuni pronunțate, medicul stomatolog ar putea recomanda această procedură. Deoarece dinții bebelușului joacă un rol atât de important în menținerea distanțării corecte a dinților permanenți, este esențial că aceștia să fie sănătoși, astfel încât să nu cadă prea devreme.
Cum se realizează sigilarea dinților?
Aplicarea sigilantului dentar este un proces simplu și nedureros. Durează doar câteva minute ca medicul dentist sau igienistul să aplice pelicula care va închide ermetic șanțurile și fosetele fiecărui dinte. Pașii procedurii sunt următorii:
- Mai întâi, dinții ce urmează a fi sigilați sunt foarte bine curățați.
- Fiecare dinte este apoi uscat; în jurul său se pun rulouri din bumbac sau alt material absorbant pentru a-l menține uscat.
- Se aplică o soluție acidă pe suprafața dinților pentru o înăspri – acest lucru va ajuta sigilantul să adere și să se așeze foarte bine pe dinți.
- Dinții sunt clătiți și uscați.
- Se aplică sigilantul pe smalțul dinților – pelicula se va întări imediat. În cazul în care substanța nu se întărește, se va folosi o lumina specială pentru a grăbi acest proces.
Care este durata de viață a sigilantului dentar?
Sigilanții pot proteja dinții împotriva cariilor pentru o durată de până la 10 ani, însă trebuie să fie verificați periodic, deoarece uneori se pot ciobi. Această verificare este de obicei făcută în cadrul controlului de rutină. Dacă este necesar, medicul dentist va înlocui sigilantii ciobiți sau uzați.
Prin urmare, sigilarea dinților este o procedură simplă, care se realizează foarte rapid. Mai mult, nu este absolut deloc dureroasă. Printr-o simplă programare la medicul stomatolog, vei putea să-i protejezi celui mic dinții împotriva cariilor. Adolescenții și adulții pot beneficia, de asemenea, de sigilarea dinților.