În ultima perioadă te confrunți cu dureri de cap și cu dureri de dinți? Simțul olfactiv nu-ți mai este la fel de ascuțit precum în alte zile? În plus, te supără destul de des și secrețiile nazale? În acest caz, șansele de a avea sinuzită maxilară sunt destul de mari. Suntem de părere ca orice afecțiune a sănătății necesită o informare corectă și cât mai cuprinzătoare. De aceea, în articolul de astăzi vom vorbi despre sinuzita maxilară, despre factorii care duc la apariția ei, precum și despre simptomele frecvent întâlnite și despre tratamentul care contribuie la ameliorarea stării de sănătate.

Ce este sinuzita maxilară?

Pentru a înțelege ce este sinuzita maxilară și cum se manifestă această, este esențial să definim, mai întâi, sinusurile, cunoscute și sub denumirea de sinusuri paranazale. Acestea reprezintă 4 cavități pline cu aer, situate la nivelul craniului nostru. Sunt căptușite cu o membrană mucoasă umedă, care ajută la filtrarea aerului pe care îl respirăm. Sinusurile maxilare sunt două cavități voluminoase, aflate la nivelul osului maxilar, de-o parte și de alta a nasului. Astfel, sinuzita maxilară reprezintă inflamația mucoasei sinusului maxilar – o afecțiune frecvența în special în rândul adulților cu vârstă cuprinsă între 20 și 40 de ani. 

Sinuzita maxilară se împarte în două categorii principale, în funcție de durata menținerii inflamației:

  • sinuzita maxilară cronică: este o consecință a afecțiunilor dentare, iar simptomele sale se manifestă mai mult de 3 luni;
  • sinuzita maxilară acută: debutează brusc, se manifestă prin durere la nivelul maxilarului afectat și durează cel mult 3 săptămâni.

Care sunt cauzele sinuzitei maxilare?

Sinuzita maxilară odontogenă este cea mai întâlnită formă de sinuzită maxilară, printre cauzele care determina apariția ei numărându-se probleme dentare precum:

  • netratarea la timp sau în condiții corespunzătoare a diverselor afecțiuni dentare, printre care abcesele, plombele dentare;
  • netratarea cariilor dentare, în special de la premolarii superiori;
  • efectuarea necorespunzătoare a extracțiilor dentare cu un grad mare de dificultate;
  • realizarea incorectă a implanturilor dentare;
  • tratarea greșită a infecțiilor nazale.

Cum se manifestă sinuzita maxilară?

Printre cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni se numără:

  • febra mare, care ajunge chiar și la 40°C;
  • senzația de durere și presiune la nivelul fetei;
  • respirație greoaie;
  • halitoza (respirație urat mirositoare);
  • dureri dentare;
  • înroșirea ochilor;
  • frisoane;
  • Scăderea calității simțului olfactiv.

Atenție, însă: chiar dacă manifești o mare parte dintre simptomele prezentate, este necesar să faci o vizită medicului, pentru a primi diagnosticul corect.

febra-mare

Diagnostic

Dacă îți faci griji că ai putea suferi de sinuzita maxilară, este indicat să te consulți cu un medic stomatolog, care îți va recomandă să efectuezi investigații precum: radiografie dentară panoramică, radiografie sinusală, tomografie computerizată. Pe baza acestora se va stabili un tratament ce te va ajuta să-ți rezolvi problema de sănătate.

Tratament

Tratamentul sinuzitei maxilare odontogene are ca scop, în primul rând, îndepărtarea cauzei care a declanșat această afecțiune. După acest pas, medicul poate recomanda și un tratament medicamentos sau un tratament local, pentru a calma durerea. Tratamentul medicamentos constă în administrarea antibioticelor pe o durată de 10-14 zile, precum și a medicamentelor antiinflamatorii. 

Cu toate acestea, unele cazuri de sinuzită maxilară pot fi atât de grave, încât intervenția chirurgicală devine necesară, ea constând în drenarea secrețiilor purulente de la nivelul sinusurilor, precum și în corectarea obstrucției nazale, în anumite situații.

Netratată la timp sau netratată corespunzător, sinuzita maxilară poate avea consecințe negative asupra sănătății tale pe termen lung. De aceea, nu ezită să apelezi cu încredere la serviciile profesionale ale clinicii Denttaglio. Specialiștii noștri, pregătiți la cele mai înalte standarde, îți vor fi întotdeauna alături pe drumul către sănătatea ta orală!