Indiferent de atenția pe care o acorzi igienei orale, din păcate, placa și tartrul dental apar inevitabil. În ciuda faptului că periajul și ața dentară sunt metode extrem de eficiente de a scăpa de resturile alimentare, acestea nu le îndepărtează complet, iar odată cu trecerea timpului, tartrul își face apariția.
Placa dentară, cunoscută și sub denumirea de placă microbiană sau biofilm dentar, este o peliculă moale, lipicioasă, care se acumulează pe dinți. Acest depozit incolor sau galben pal se formează în mod regulat regulat pe dinți. Când saliva, alimentele și lichidele se combină în interiorul cavității bucale, se produc depozite de bacterii, care se adună pe suprafețele de întâlnire a dinților și gingiilor.
Placa conține bacterii, care produc acizi ce atacă smalțul dinților și pot deteriora gingiile. Fără tratament specializat, daunele ar putea fi permanente. Dacă depozitele de bacterii de pe placa dentară nu sunt îndepărtate, acestea pot provoca carii, boala gingivală și acumularea de tartru.
Placa dentară evoluează spre depunerea de tartru
De-a lungul timpului, dacă placa nu este îndepărtată în mod regulat, mineralele din salivă sunt depozitate în biofilmul plăcii, determinând ca aceasta să se întărească în 24 până la 72 de ore, transformându-se în tartru. Și, în timp ce placa se poate îndepărta acasă, îndepărtarea tartrului necesită ajutorul unui medic stomatolog.
Tartrul este un depozit de culoare galbenă sau maro care se formează atunci când placa se întărește pe dinți. Deoarece acumularea de tartru este bine prinsă de smalțul dinților, acesta poate fi îndepărtat doar de către un specialist. Persoanele care poartă aparat dentar, au gura uscată, dinții strâmbi și/sau sunt fumătoare au un risc ridicat de a se confrunta cu apariția tartrului dentar. Mai mult, aceste depozite se acumulează mai repede odată cu înaintarea în vârstă.
Cauzele apariției tartrului dentar
Atunci când saliva, alimentele și lichidele se combină în gură, acestea produc un mediu care permite bacteriilor să se dezvolte. Printre alimentele care contribuie la formarea plăcii se numără cele care conțin carbohidrați sau zaharuri simple, cum ar fi zaharoza și amidonul, ce se găsesc în băuturi răcoritoare și în dulciuri.
Consumul alimentelor bogate în zahăr, precum prăjituri, ciocolată și fructe poate provoca apariția plăcii dentare. Placa poate cauza gingivită, carii și alte boli ale cavității bucale, de aceea este important să se ia măsuri pentru tratament și prevenire.
Placa se ascunde, de obicei, între dinți și sub linia gingiilor. Nu există nicio modalitate de a o evita în totalitate, așa că este important să ai o igienă orală bună pentru a evita acumularea sa. Așa cum am explicat și mai sus, tartrul, este placa întărită, care se formează în 24-72 de ore, în cazul în care placa nu este îndepărtată de pe dinți.
Cum se tratează tartrul dentar?
Dat fiind faptul că tartrul este foarte bine prins de smalț, acesta se va îndepărta doar de către medicul dentist. Procedura se numește detartraj profesional, iar pentru cele mai bune rezultate, este recomandată repetarea sa la fiecare 6 luni. În cazul fumătorilor, perioada scade la 3 luni. Pe lângă beneficiile medicale evidente ale detartrajului, procedura are și rolul de a oferi danturii un aspect sănătos și îngrijit.
Alături de periaj, folosirea aței dentare și vizitele regulate la cabinetul stomatologic, detartrajul face parte din pașii necesari pentru o igienă orală adecvată. În concluzie, cu o simplă programare la medicul dentist, vei putea beneficia de un detartraj profesional, care te va scăpa de acumulările de tartru și te va ajuta să ai o dantură frumoasă și sănătoasă.