Implanturile, ca si dintii naturali, au nevoie de ingrijire zilnica.

Zona cea mai importanta in mentinerea integritatii unui implant este reprezentata de portiunea unde gingia intalneste titanul implantului si formeaza un „sigiliu biologic” cu rol de a proteja implantul dentar integrat in os de agresiunea microbilor prezenti in mediul bucal.

Daca se acumuleaza biofimul bacterian in jurul implanturilor si pe lucrarea protetica, o serie de consecinte pot aparea:

– gingiile se vor inrosi, se vor tumefia si veti simti tensiune

– se va distruge „sigiliul biologic” iar microbii din mediul bucal vor patrunde spre osul care sustine implantul.
Acest lucru va determina rezorbtia osului in jurul implanturilor iar in timp veti pierde implanturile.

– resturile alimentare pot cauza si respiratie urat mirositoare (halena).

Cum veti asigura succesul pe termen lung al lucrarii protetice pe implanturi ?

Desi implanturile reprezinta o investitie semnificativa pentru pacienti, nu s-a stabilit un standard de ingrijire in cadrul întretinerii la domiciliu. Se recomanda metodele traditionale de periaj şi utilizarea atei interdentare, iar în unele situatii se sugereaza ape de gură, ate speciale şi perii unismoc.

Ca si in cazul dintilor naturali, obiectivul igienei orale este acela de a preveni infectia. Daca tesutul mucos este infectat in jurul implantului, diagnosticul este mucozita periimplantara (mucozită). Aceasta este similara gingivitei, cu aceleasi semne clinice: eritem, edem şi sangerare, dar fără semne de resorbtie osoasa. Daca se asociază cu pierderea osului de sustinere, devine periimplantită. Mucozita apare la 80% din subiecţi (50% dintre locaţii), iar periimplantita apare între 28-56%

Abordari in ingrijirea implanturilor:

Deşi restaurarea pe implant nu este un dinte natural poate forma şi poate afecta advers ţesutul periimplantar.
In jurul implantului zona este vulnerabila depunerea placii bacteriene, ceea ce determina inflamatia la nivelul tesutului moale si in cazuri mai grave, pierderea implantului.

Ca si in cazul proxilaxiei dintilor naturali, pentru a asigura longevitatea implantului si sanatatea tesutului periimplantar, este importanta indepartarea sistematica a depozitelor bacteriene si a biofilmului.

Aparatul Vector Paro este special programat pentru acest tip de terapie.
Datorita anselor din fibra de carbon, Vector Paro este un dispositiv special conceput pentru igienizarea zonelor profunde si periimplantare dar si a diferitelor restaurari protetice, rapid si fara disconfort.

Succesul pe termen lung al implanturilor si lucrarii protetice depinde de:

– igiena orala judicios intretinuta;

– igienizare profesionala periodica;

– aderarea la programul de intretinere Vector Paro.