Ce este bruxismul? Totul despre scrasnitul din dinti

19 august 2019

Bruxismul este o afectiune dentara foarte des intalnita, atat in randul adultilor, cat si cel al copiilor. In acest articol, vom explica ce este, mai exact, aceasta afectiune, care sunt cauzele si simptomele sale, ce complicatii ar putea aparea, cum se poate trata, dar si care sunt factorii de risc. 

Ce este bruxismul?

Bruxismul este un automatism masticator caracterizat prin scrasnitul constient sau inconstient din dinti, realizat cu miscari repetate, bruste si puternice. Aceasta afectiune poate fi de doua feluri: nocturna si diurna. 

Bruxismul nocturn este cel mai frecvent si se manifesta prin scrasnirea automata a dintilor in timpul somnului. In plus, persoanele care sufera de acest tip de bruxism experimenteaza contractii ritmice ale maxilarului. Bruxismul nocturn este, de obicei, acompaniat si de alte tulburari ale somnului, precum sforaitul si apneea in somn. Acest tip de bruxism este cel mai dificil de controlat. Bruxismul diurn apare, de cele mai multe ori, ca reactie la anumiti stimuli, cum ar fi anxietatea, panica, nervozitatea, personalitatea hiperactiva, agresiva, competitiva, ori pe fondul unor tulburari de ocluzie. 

Simptome

Scrasnitul din dinti afecteaza atat dantura, cat si muschii, tesuturile si alte structuri din jurul maxilarului. Semnele si simptomele bruxismului inlud:

 • Scrasnit puternic din dinti in timpul noptii, care iti poate trezi partenerul din somn;
 • Dinti aplatizati, ciobiti, deteriorati;
 • Smaltul dintilor poate deveni uzat, expunand straturile mai profunde;
 • Durere si/sau sensibilitate dentara;
 • Gingii inflamate;
 • Muschii maxilarului devin obositi;
 • Maxilar inclestat, care nu se deschide sau inchide complet;
 • Durere la nivelul fetei, gatului sau maxilarului;
 • Durere care se simte ca si cand ar fi la nivelul urechii, insa nu exista nicio problema care ar putea cauza durerea urechii;
 • Dureri surde de cap, care pornesc dinspre tample;
 • Deteriorarea partii interioare a obrajilor;
 • Intreruperea somnului.

Bruxismul excesiv poate deteriora suprafetele ocluzale ale dintilor, in special ale molarilor. Aceasta poate contribui la aparitia sindromului articulatiei temporomandibulare.

Cand trebuie sa mergi la medicul dentist?

Prezinta-te la medicul dentist de indata ce observi unul sau mai multe simptome din lista de mai sus, ori te ingrijoreaza alte probleme ale dintilor sau maxilarului.

Cauze

Cauzele bruxismului sunt inca neclare, insa exista mai multi factori de natura fizica, genetica si psihologica ce pot fi implicati. 

 • Bruxismul diurn poate aparea din cauza unor emotii precum anxietate, stres, furie, frustrare sau tensiune. Mai poate fi vorba si despre o metoda de adaptare (coping) sau un tic ce apare pe durata procesului de concentrare. 
 • Bruxismul nocturn poate reprezenta o activitate asociata de subsconstient cu somnul. Poate fi cauzat si de o pozitie incorecta a maxilarului sau de dintii care nu sunt corect aliniati, insa acest lucru nu a fost confirmat inca de literatura de specialitate. 

Tratament

In ciuda faptului ca nu exista, deocamdata, o modalitate de vindecare a bruxismului, sunt o serie de metode prin care simptomele si cauzele ce stau la baza acestei tulburari pot fi tratate. 

Bruxismul diurn poate fi ameliorat prin constientizare, terapie fizica sau diverse exercitii. Dat fiind faptul ca bruxismul nocturn este incontrolabil, strategiile la care se recurge pentru ameliorarea sa sunt diferite.

Daca problema subiacenta este stresul sau apneea in somn, tratarea acestor afectiuni este, probabil, solutia ideala. Gutierele dentare personalizate sunt o alta optiune de tratament. Acestea sunt realizate dupa mulajul danturii si au rolul de a impiedica frecarea si atingerea dintilor, relaxand muscatura. 

Daca bruxismul apare ca urmare a pozitiei incorecte a maxilarului sau a dintilor strambi, va fi necesara repozitionarea dintilor si modificarea contactelor dintre ei cu ajutorul unui aparat dentar.

Complicatii

Bruxismul sever poate duce la:

 • Deteriorarea dintilor, plombelor, coroanelor dentare sau maxilarului;
 • Durere puternica de cap;
 • Durere puternica la nivelul fetei si maxilarului;
 • Tulburari ale articulatiilor temporomandibulare, ce se pot manifesta printr-un sunet de clic la deschiderea si/sau inchiderea gurii.

Factori de risc

Urmatorii factori cresc riscul de bruxism:

 • Stres. Stresul si anxietatea pot cauza scrasnitul din dinti. Furia si frustrarea pot avea acelasi rezultat.
 • Varsta. Bruxismul este des intalnit in randul copiilor, insa, de obicei, dispare la varsta adulta.
 • Tipul de personalitate. O personalitate agresiva, competitiva sau hiperactiva poate creste riscul aparitiei bruxismului.
 • Medicamente si alte substante. Bruxismul poate fi un efect secundar (nu foarte frecvent) al unor medicamente psihiatrice, precum anumite antidepresive. Tutunul, cafeaua si alcoolul sau utilizarea de droguri recreationale pot, de asemenea, creste riscul aparitiei bruxismului.

Asadar, bruxismul este o tulburare des intalnita, ale caror simptome pot fi tratate cu succes la o clinica dentara specializata. Atat adultii, cat si copiii se pot confrunta cu aceasta problema – este important sa mergi la medic imediat ce observi ca tu sau cel mic prezinta simptomele specifice acestei afectiuni. Astfel, vei putea impiedica deteriorarea cauzata de scrasnitul din dinti la nivelul cavitatii bucale.  

Autor
Specialist endodonție și estetică dentară
Vă așteptăm
la clinică
Programări
0733.733.030

Specialist estetica faciala

Echipa de medici
Plata in rate