Ce este bruxismul? Totul despre scrasnitul din dinti

Denttaglio Clinic \ Ce este bruxismul? Totul despre scrasnitul din dinti

Bruxismul este o afectiune dentara foarte des intalnita, atat in randul adultilor, cat si cel al copiilor. In acest articol, vom explica ce este, mai exact, aceasta afectiune, care sunt cauzele si simptomele sale, ce complicatii ar putea aparea, cum se poate trata, dar si care sunt factorii de risc. 

Ce este bruxismul?

Bruxismul este un automatism masticator caracterizat prin scrasnitul constient sau inconstient din dinti, realizat cu miscari repetate, bruste si puternice. Aceasta afectiune poate fi de doua feluri: nocturna si diurna. 

Bruxismul nocturn este cel mai frecvent si se manifesta prin scrasnirea automata a dintilor in timpul somnului. In plus, persoanele care sufera de acest tip de bruxism experimenteaza contractii ritmice ale maxilarului. Bruxismul nocturn este, de obicei, acompaniat si de alte tulburari ale somnului, precum sforaitul si apneea in somn. Acest tip de bruxism este cel mai dificil de controlat. Bruxismul diurn apare, de cele mai multe ori, ca reactie la anumiti stimuli, cum ar fi anxietatea, panica, nervozitatea, personalitatea hiperactiva, agresiva, competitiva, ori pe fondul unor tulburari de ocluzie. 

Simptomele bruxismului

Scrasnitul din dinti afecteaza atat dantura, cat si muschii, tesuturile si alte structuri din jurul maxilarului. Semnele si simptomele bruxismului includ:

Bruxismul excesiv poate deteriora suprafetele ocluzale ale dintilor, in special ale molarilor. Aceasta poate contribui la aparitia sindromului articulatiei temporomandibulare. Poti preveni pierderea prematura a dintilor apeland la o echipa de specialisti dotata cu aparatura moderna, care ofera o gama variata de servicii, cum este echipa Denttaglio. 

Cand trebuie sa mergi la medicul dentist?

Prezinta-te la medicul dentist de indata ce observi unul sau mai multe simptome din lista de mai sus, ori te ingrijoreaza alte probleme ale dintilor sau maxilarului.

Cauze

Cauzele bruxismului sunt inca neclare, insa exista mai multi factori de natura fizica, genetica si psihologica ce pot fi implicati. 

Bruxism – Cauze psihologice

Au fost efectuate studii care au avut ca scop identificarea unor asocieri intre bruxism si unele afectiuni psihologice, iar rezultatele au relevat un aspect clar: persoanele cu un psihic echilibrat si procese emotionale bine controlate au un risc mai mic de a suferi de bruxism, in timp ce pacientii care sufera de depresie sau tulburare anxioasa prezinta mai frecvent leziuni asociate acestui tic. 

Bruxismul este mai frecvent intalnit la persoanele care sufera de tulburari de somn din categoria parasomniilor: vorbit in somn, porniri violente in timpul somnului, paralizia in somn. 

Bolile mintale, stresul si factori psihosociali negativi sunt strans corelate cu aparitia bruxismului; studiile au demonstrat ca aproape 70% dintre persoanele diagnosticate cu bruxism sufera din cauza stresului sau anxietatii. 

Unele cercetari au subliniat si existenta unei corelatii probabile intre locul de munca si manifestarea bruxismului: angajatii care au un nivel redus de satisfactie legat de locul de munca au o probabilitate mai mare de a manifesta ticul de scrasnire a dintilor. 

bruxism - gutiera pentru bruxism
Bruxism – gutiera pentru bruxism

Tratamentul bruxismului

In ciuda faptului ca nu exista, deocamdata, o modalitate de vindecare a bruxismului, sunt o serie de metode prin care simptomele si cauzele ce stau la baza acestei tulburari pot fi tratate. 

Bruxismul diurn poate fi ameliorat prin constientizare, terapie fizica sau diverse exercitii. Dat fiind faptul ca bruxismul nocturn este incontrolabil, strategiile la care se recurge pentru ameliorarea sa sunt diferite.

Daca problema subiacenta este stresul sau apneea in somn, tratarea acestor afectiuni este, probabil, solutia ideala. Gutierele dentare personalizate sunt o alta optiune de tratament. Acestea sunt realizate dupa mulajul danturii si au rolul de a impiedica frecarea si atingerea dintilor, relaxand muscatura. 

Daca bruxismul apare ca urmare a pozitiei incorecte a maxilarului sau a dintilor strambi, va fi necesara repozitionarea dintilor si modificarea contactelor dintre ei cu ajutorul unui aparat dentar.

Pentru tratamentul corect al bruxismului este de dorit sa apelezi la specialisti. Ai grija de sanatatea dintilor si apeleaza la medici endodonti cu experienta. Echipa Denttaglio iti sta la dispozitie cu cele mai bune recomandari si cu proceduri de ultima generatie. Fa-ti o programare la dentist, pentru a primi un diagnostic si un plan de tratament personalizat. 

Bruxism – tratament naturist

Multe persoane se intreaba daca exista un calmant pentru bruxism sau un remediu homeopat pentru bruxism. Scrasnitul din dinti asociat acestui tip de inclestare a maxilarului poate fi tratat si in mod natural, in functie de cauzele bruxismului. Cateva idei sunt:

Complicatii

Bruxismul sever poate duce la:

Factori de risc pentru bruxism

Urmatorii factori cresc riscul de bruxism:

Bruxismul la copii

in cazul copiilor, bruxismul poate fi determinat de cateva cauze suplimentare celor mentionate anterior, care includ:

Tratamentul bruxismului nocturn la copii se poate realiza cu ajutorul unor gutiere confectionate dupa obtinerea unui mulaj al cavitatii bucale.

Cauzele psihologice ale bruxismului la copii trebuie tratate cu atentie suplimentara. Cateva idei care pot ajuta la eliminarea cauzelor sunt:

Asadar, bruxismul este o tulburare des intalnita, ale carei simptome pot fi tratate cu succes la o clinica dentara specializata. Atat adultii, cat si copiii se pot confrunta cu aceasta problema – este important sa mergi la medic imediat ce observi ca tu sau cel mic prezentati simptomele specifice acestei afectiuni. Astfel, vei putea impiedica deteriorarea cauzata de scrasnitul din dinti la nivelul cavitatii bucale.  

Data articol: 19/08/2023
Sunt medic dentist specialist in endodontie si estetica dentara. Am absolvit cursuri precum: Digital Smile Design World Tour, Dr Christian Coachman Endodontic Master Series; Curs modulear de endodontie PRIME ENDO TRACK; Curs ’’N.Vision: ‘’Aesthetics’’,Dr Kano P, Dr Nicolescu I, Dr Yoshinaga, Dr Nazariy; Curs teorie & hands-on ”Integrarea estetica, functionala si biologica a reabilitarii estetice”, Dr. Leonardo Bacherini; A XI-a editie a Congresului International pentru studenti si tineri medici; Misterul din spatele conceptului MI ’’, Prof. Dr. David Manton. De asemnea sustin stomatologia facuta corect prin cursuri de formare pentru medicii care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele pe specializarea endodontiei.