Diastema (strungăreața): cauze și tratament
Diastema (sau strungăreața) este un spațiu între dinți marcat de o excrescență a gingiei. Aceste spații se pot forma oriunde în gură, dar, de multe ori, se pot observa între cei doi incisivi frontali. Deoarece dinții nu sunt așezați corespunzător pe arcada maxilarului, diastema este considerată o anomalie dentomaxilară. Atât adulții, cât și copiii pot avea strungăreață. În cazul copiilor, dacă diastema este prezentă la dantura de lapte, acesta poate dispărea odată cu apariția danturii permanente.
Uneori, spațiul dintre dinți nu este foarte vizibil, însă unele persoane au o strungăreață foarte pronunțată. În timp ce mulți oameni văd strungăreața ca pe un farmec aparte și un semn al frumuseții, alții sunt deranjați de acest detaliu.
Diastema: cauze
Nu există o singură cauză a strungăreței, ci mai mulți factori care ar putea contribui la apariția sa. La unii oameni, această anomalie este legată de dimensiunea dinților și a osului maxilarului. Se pot forma astfel de spații atunci când dinții unei persoane sunt mici, iar osul maxilarului (arcada) este mare. Drept urmare, dinții se distanțează. Dimensiunea dinților și a osului maxilarului poate fi determinată de genetică, ceea ce înseamnă că diastema poate fi moștenită.
De asemenea, strungăreața poate apărea dacă există o supraaglomerare a țesutului care înconjoară linia gingiilor și dinții din față. Această supraaglomerare determină o distanțare între dinți, formându-se astfel diastema.
Mai mult, anumite obiceiuri pot provoca apariția unui spațiu între dinți. Copiii care își sug degetul, de exemplu, se pot confrunta cu această problemă, deoarece mișcarea de aspirație pune presiune asupra dinților din față, determinându-i să se miște.
La copiii mai mari și la adulți, diastema se poate dezvolta că urmare a reflexelor incorecte de înghițire. În loc ca limba să fie poziționată pe cerul gurii în timpul înghițirii, aceasta împinge dinții din față. Chiar dacă poate părea un reflex inofensiv, prea multă presiune asupra dinților din față poate cauza apariția spațiilor între ei.
Strungăreața poate fi cauzată și de boală gingivală, care este, de fapt, un tip de inflamație. În acest caz, inflamația dăunează gingiilor și țesutului care susține dinții. Asta poate duce la pierderea dinților și, implicit, la formarea spațiilor.
Diastema: tratament
Tratamentul pentru diastemă poate fi sau nu necesar, în funcție de cauza care stă la baza acesteia. Pentru unii oameni, strungăreața nu este altceva decât un detaliu cosmetic care, așa cum am menționat și mai sus, are o frumusețe și un farmec aparte. Însă nu toate persoanele sunt fericite cu faptul că au un spațiu între dinții din față. Așadar, cea mai potrivită variantă de tratament este, de obicei, aparatul dentar. Aparatele dentare fixe determină dinții să se miște pe arcadă, determinând dispariția diastemei. Aparatele dentare invizibile sau mobile pot remedia, la rândul lor, unele cazuri de strungăreață.
Dacă nu îți surâde ideea de a purta aparat dentar, discută cu un medic stomatolog despre procedurile de estetică dentară care pot închide spațiile dintre dinți. Fațetele și punțile dentare reprezintă opțiuni pe care le poți lua în considerare. O altă soluție ar fi aplicarea compozitului dentar pentru a umple aceste goluri și a îmbunătăți aspectul zâmbetului tău. Această procedură este utilă și pentru fixarea unui dinte crăpat sau ciobit.
Oricare ar fi situația în care te afli, este esențial să apelezi la un medic dentist, care îți va putea da sfaturi avizate cu privire la opțiunile de tratament ce ți se potrivesc.