Sanatatea orala contribuie atat la starea generala de sanatate a organismului, cat si la mentinerea unui echilibru emotional. O igiena orala precara poate cauza carii dentare, afectiuni gingivale si a fost, de asemenea, asociata cu aparitia bolilor de inima, a cancerului si a diabetului.
Mentinerea unei bune sanatati orale este un angajament pe care fiecare persoana trebuie sa il respecte pentru tot restul vietii. Daca aplici cu constiinciozitate bunele practici de igiena orala (cum ar fi periajul corect al cavitatii bucale, folosirea atei dentare si limitarea consumului de zahar), vei evita procedurile stomatologice costisitoare si a problemelor de sanatate pe termen lung.
Ce trebuie sa stii despre sanatatea orala?
Simptomele problemelor dentare
Cauzele celor mai frecvente afectiuni ale cavitatii bucale
Cele mai des intalnite afectiuni dentare
Tratamentul afectiunilor dentare
Mentinerea unei sanatati orale optime
Ce trebuie sa stii despre sanatatea orala?
Cariile si afectiunile gingivale sunt foarte frecvente. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii:
- intre 60 si 90% dintre scolari au cel putin o carie dentara;
- aproape 100% dintre adulti au cel putin o carie dentara;
- intre 15 si 20% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani sufera de afectiuni severe ale gingiilor;
- aproximativ 30% dintre persoanele din intreaga lume cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani nu mai au dinti naturali;
- in majoritatea tarilor, din fiecare 100.000 de persoane, exista intre 1 si 10 cazuri de cancer oral (bucal).
Din fericire, exista numeroase metode prin care iti poti mentine sanatatea cavitatii bucale. De exemplu, afectiunile orale pot fi evitate prin:
- periajul cavitatii bucale de cel putin doua ori de zi, folosind o pasta cu fluor;
- folosirea atei dentare cel putin o data pe zi;
- limitarea consumului de zahar;
- consumul de fructe si legume;
- evitarea produselor din tutun;
- consumul de apa fluorizata;
- vizitele regulate la cabinetul stomatologic.
Simptomele problemelor dentare
Este recomandat sa nu amani vizita la medicul dentist pana la aparitia simptomelor. Doua consultatii pe an sunt suficiente pentru a detecta o problema a cavitatii bucale inainte ca simptomele sa apara.
Daca te confrunti cu una sau mai multe dintre urmatoarele semne ce pot indica probleme ale sanatatii orale, fa-ti o programare la medicul stomatolog cat mai repede cu putinta:
- ulceratii sau rani ale cavitatii bucale care nu se vindeca intr-o saptamana sau doua;
- sangerarea sau umflarea gingiilor dupa periaj sau folosirea atei dentare;
- respiratie urat mirositoare;
- sensibilitate brusca la temperaturi calde si reci;
- durere de dinti;
- dinti care se misca;
- gingii retrase;
- durere la mestecare;
- umflarea fetei;
- zgomot la deschiderea/inchiderea gurii (in timpul procesului de masticatie);
- dinti crapati sau rupti;
- uscaciunea cavitatii bucale.
Daca simptomele pe care le experimentezi sunt insotite de febra si umflaturi la nivelul fetei sau gatului, apeleaza de urgenta la un consult stomatologic.
Cauzele celor mai frecvente afectiuni ale cavitatii bucale
Cavitatea orala colecteaza tot felul de bacterii, virusi si ciuperci. Unele dintre acestea fac parte din flora cavitatii bucale. In cantitati mici, ele sunt, in general, inofensive. Dar o dieta bogata in zahar creeaza conditii in care bacteriile ce produc acid se pot inmulti necontrolat. Acest acid dizolva smaltul dintilor si cauzeaza aparitia cariilor dentare.
Bacteriile din apropierea gingiilor se dezvolta intr-o masa lipicioasa numita placa. Daca nu este indepartata prin periaj si folosirea atei dentare, placa se acumuleaza, se intareste si migreaza pe lungimea dintilor. Acest lucru poate duce la inflamarea gingiilor si poate provoca afectiunea cunoscuta sub denumirea de gingivita.
Inflamatia determina gingiile sa inceapa sa se retraga, indepartandu-se treptat de dinti. Acest proces creeaza niste buzunare ce pot colecta puroi. Aici vorbim despre un stadiu avansat al afectiunii gingiilor, care se numeste parodontita sau boala parodontala.
Exista o serie de factori care contribuie la gingivita si parodontita, precum:
- fumatul;
- periajul dentar insuficient si/sau incorect;
- o dieta bogata in zahar;
- diabetul;
- folosirea medicamentelor care reduc cantitatea de saliva din cavitatea bucala;
- istoricul familiei sau bagajul genetic;
- anumite infectii, cum ar fi HIV sau SIDA;
- modificarile hormonale ce au loc in corpul femeilor;
- refluxul gastroesofagian si arsurile gastrice;
- varsaturile frecvente din cauza acidului.
Cele mai des intalnite afectiuni dentare
Chiar daca iti ingrijesti corestpunzator cavitatea bucala, vei experimenta, cel putin o data in viata o problema a sanatatii orale.
Cariile dentare
Cariile sunt zone ale dintelui care au fost deteriorate permanent. Acestea apar atunci cand bacteriile, alimentele si acidul acopera dintii si formeaza placa. Acidul de pe suprafata dintilor va incepe sa degradeze smaltul si dentina, putand ajunge chiar si la tesutul conjunctiv.
Gingivita
Gingivita este inflamatia gingiilor si apare, de obicei, in urma depunerii unei cantitati mari de placa pe suprafata dintilor. Acest lucru se intampla din cauza unei igiene orale necorespunzatoare. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de gingivita observa ca gingiile lor se inflameaza si sangereaza in timpul periajului dentar si folosirii atei dentare. Gingivita netratata poate duce la parodontopatie sau parodontoza (in limbajul popular), o infectie mai grava.
Parodontita
Pe masura ce parodontita progreseaza, infectia se poate raspandi in maxilar si oase. De asemenea, afectiunea poate provoca un raspuns inflamator in intregul corp.
Dinți cu fisuri sau fracturi
Un dinte poate crapa sau se poate rupe ca urmare a unui accident (cazatura, lovitura etc.), in timpul masticatiei sau atunci cand scrasnim din dinti. Dintii crapati sau rupti pot fi foarte durerosi si periculosi, de aceea este recomandat sa consulti un dentist de indata ca ai observat o asemenea problema.
Sensibilitate dentara
Daca suferi de sensibilitate dentara, vei simti durere sau disconfort atunci cand consumi alimente sau bauturi calde si reci. Aceasta afectiune poate fi temporara, aparuta in urma unei obturatii de canal sau a aplicarii unei plombe, ori cauzata de factori precum afectiuni gingivale, dinti crapati sau rupti, gingii retrase etc. Sensibilitatea dentara poate fi si permanenta, mai ales in cazul persoanelor cu smaltul subtire.
Cancerul oral (bucal)
Medicul dentist este, de regula, primul specialist care recunoaste cancerul oral (bucal). Folosirea produselor din tutun reprezinta cel mai mare risc pentru aparitia acestui tip de cancer.
Legatura dintre sanatatea orala si starea generala de sanatate
Se pare ca o buna sanatate orala poate contribui la mentinerea unei stari generale optime de sanatate. Potrivit Mayo Clinic, inflamatia si bacteriile de la niveul cavitatii bucale pot fi asociate cu:
- boala de inima;
- endocardita sau inflamarea mucoasei inimii;
- nastere prematura;
- greutate mica la nastere.
Tratamentul afectiunilor dentare
O igiena orala impecabila include cele doua vizite anuale la dentist, in cadrul carora medicul va efectua o curatare profesionala si, daca exista probleme dentare, iti va recomanda procedura potrivita. Asadar, cele mai des intalnite tratamente stomatologice includ:
- periajul profesional;
- detartrajul profesional;
- fluorizarea;
- tratamentul de canal;
- tratamentul cu antibiotice;
- obturatia dentara;
- fatetarea dentara;
- coroanele dentare;
- implantul dentar;
- aditia osoasa;
- terapia paradontala chirurgicala;
- terapia paradontala nechirurgicala;
- tratamentul ortodontic.
Mentinerea unei sanatati orale optime
Cele mai bune metode de a te bucura de o sanatate orala excelenta si de a preveni afectiunile cavitatii bucale sunt:
- periajul corect al dintilor, de cel putin doua ori pe zi, folosind o pasta dentara ce are fluor in compozitie;
- folosirea atei dentare cel putin o data pe zi;
- periajul si detartrajul profesional realizat o data la sase luni (de doua ori pe an);
- evitarea produselor din tutun;
- consumul de alimente bogate in fibre si sarace in zahar si grasimi nesanatoase.
Sanatatea orala nu are efect doar asupra cavitatii bucale. O igiena orala precara poate contribui la aparitia problemelor legate de stima de sine, de pronuntie a cuvintelor si de nutritie. Confortul si calitatea vietii vor fi, asadar, afectate.
Este bine de stiut ca multe afectiuni orale se dezvolta fara simptome. Prin urmare, vizitele regulate la medicul stomatolog reprezinta cel mai bun mod de a detecta o problema inainte ca aceasta sa se agraveze.