Fiecare dinte are în interior, sub dentină și smalț, un țesut conjunctiv moale care se numește pulpă dentară. Această are în componență celule, nervi și vase de sânge. Pulpita acută este o afecţiune dentară asociată inflamaţiei țesutului pulpei dentare. Poate apărea la unul sau mai mulți dinți și este cauzată de bacteriile care invadează pulpa dintelui.

Există două forme ale pulpitei: reversibilă și ireversibilă. Pulpita reversibilă se referă la cazurile în care inflamația este ușoară și pulpa dintelui rămâne suficient de sănătoasă pentru a fi salvată. Pulpita ireversibilă apare atunci când inflamația și alte simptome, precum durerea, sunt severe, iar pulpa nu poate fi salvată.

Pulpita ireversibilă poate duce la un tip de infecție numită abces periapical. Această infecție se dezvoltă la rădăcina dintelui, unde cauzează formarea unei pungi de puroi. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi în alte părți ale corpului, cum ar fi sinusurile, maxilarul sau creierul.

Cauze

În cazul unui dinte sănătos, straturile de smalț și dentină protejează pulpa împotriva infecțiilor. Pulpita apare atunci când aceste straturi sunt compromise, ceea ce permite bacteriilor să intre în pulpă, provocând inflamarea sa. 

Straturile de smalț și dentină pot fi deteriorate de numeroase afecțiuni, inclusiv:

 • cariile sau dinții deteriorați, care provoacă eroziunea danturii;
 • o accidentare, cum ar fi un impact puternic asupra dintelui;
 • un dinte fracturat, care expune pulpa;
 • traume repetate cauzate de probleme dentare, cum ar fi alinierea incorectă a maxilarului sau bruxismul.

Simptome

Ambele tipuri de pulpită provoacă durere, deși durerea cauzată de pulpita reversibilă poate fi mai ușoară și apare, cel mai des, la mestecare. În schimb, durerea asociată cu pulpita ireversibilă poate fi mai severă și apare atât pe parcursul zilei, cât și al nopții.

Alte simptome ale ambelor forme de pulpită includ:

 • inflamație;
 • sensibilitate la cald si rece;
 • sensibilitate la alimente foarte dulci.

Pulpita ireversibilă poate avea simptome adiționale cauzate de infecție, precum:

 • febră;
 • noduli limfatici umflați;
 • respirație neplăcută;
 • un gust neplăcut în gură.

Diagnostic

Pulpita acută este diagnosticată de medicul stomatolog. Dentistul va examina cu atenție dantura pacientului și va solicita una sau mai multe radiografii dentare pentru a determina amploarea deteriorării și a inflamației.

Se poate face un test de sensibilitate pentru a vedea dacă pacientul simte durere sau disconfort atunci când dintele intră în contact cu alimente sau băuturi calde, reci, ori foarte dulci. Amploarea și durata reacției la acești stimuli vor ajuta medicul să decidă dacă toată pulpa sau doar o parte a ei a fost afectată.

Un test suplimentar care implică atingerea dinților cu un instrument special poate ajuta dentistul să determine amploarea inflamației.

De asemenea, medicul stomatolog poate determina cât de mult din pulpa dintelui este deteriorată cu ajutorul unui tester de vitalitate pulpara. Acest instrument trimite un stimul electric ușor către pulpa dintelui. Dacă pacientul simte acest stimul, este, cel mai probabil, vorba despre un caz de pulpită reversibilă.

Tratament

Metodele de tratament variază în funcție forma pulpitei: reversibilă sau ireversibilă. 

În cazul pulpitei reversibile, tratarea cauzei inflamației ar trebui să elimine simptomele. De exemplu, dacă pacientul are o carie, obturația dentară (plomba) ar trebui să amelioreze durerea.

În cazul pulpitei ireversibile, medicul stomatolog poate recomanda consultarea unui specialist, cum ar fi un endodont. Dacă este posibil, dintele poate fi salvat printr-o procedură numită pulpectomie. În timpul unei pulpectomii, pulpa se îndepărtează, iar restul dintelui este lăsat intact. După ce pulpa este îndepărtată, zona din interiorul dintelui este dezinfectată, umplută și sigilată. Atunci când dintele nu poate fi salvat, se va efectua o extracție dentară.

dentist-dantura

Indiferent de situația în care te afli, este extrem de important să îți faci o programare la un cabinet stomatologic. Medicul dentist este cel mai în măsură să îți ofere sfaturi avizate cu privire la opțiunile de tratament ce ți se potrivesc.