Pedodonția sau stomatologia pediatrica este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu prevenirea si tratamentul dintilor copiilor. Sanatatea cavitatii bucale a copiilor incepe cu obiceiurile corecte de intretinere a igienei orale pe care copiii le pot deprinde de la o varsta frageda si astfel poate fi prevenita aparitia cariilor dentare la dintii de lapte si mai tarziu la dintii permanenti.

Prima vizita la dentist

Prima vizita la dentist ar trebui programata inca de la varsta de un an, cand primii dinti de lapte incep sa creasca. Aceasta abordare timpurie ajuta la depistarea la timp a posibilelor probleme de sanatate orala ale copilului si parintii se pot informa de asemenea despre importanta masurilor preventive, tehnica corecta de periaj sau alegerea pastei de dinti si a periutei adecvate. Dintii de lapte sanatosi sunt foarte importanti deoarece tin locul dintilor permanenti si canalizeaza cresterea acestora, in acelasi timp facilitând dezvoltarea corecta a maxilarului.
Primul contact al copilului trebuie sa includa cunoasterea dentistului, a clinicii, a instrumentelor si prezentarea igienei dentare corecte. La prima vizita nu trebuie sa fie efectuate proceduri care sa creeze reactii negative si “teama de dentist“. In timpul primei vizite, incercam sa stabilim un sentiment de incredere intre copil si dentist, in timp ce cooperam indeaproape cu parintii pentru a face prima vizita la clinica pe cat este posibil de confortabila si relaxanta pentru copil. In consecinta, este important ca prima vizita sa aiba loc cand nu este nevoie de niciun tratament dentar astfel incat copilul sa perceapa vizita ca pe un lucru natural si atunci când apare nevoia de tratament copilul sa fie pregatit sa treacă printr-o anume procedură fara teama.

De ce Denttaglio Clinic?

1. In timpul primei vizite incercam sa dezvoltam increderea dintre copil si medic. Din acest motiv este important ca prima vizita sa aiba loc cand inca nu este nevoie de tratament dentar. In acest mod copilul va vedea vizita la dentist drept ceva complet natural.
2. In cazul in care copilul este inca foarte mic si nu se poate spala singur pe dinți, ii învatam pe parinti cum sa aiba grija de primii dinti ai copilului și cum sa usureze eruptia acestora fara stari de nervozitate si neplacere.
3. Le prezentam dintii in general copiilor care sunt destul de mari sa se spele singuri pe dinti si stiu cum sa-si mentina corect igiena orala.
4. Cu ilustratii interesante si povesti ii incurajam pe copii sa invete despre carii si importanta spalarii regulate si corecte pe dinti si prin joc incercam sa le examinam starea de sanatate actuala a dintilor ai a gingiilor.
5. La Denttaglio Clinic, toti copiii care sunt destul de curajosi incat sa accepte tratamentul sunt premiati cu o diploma speciala pentru vitejie.
6. După vizita, copiii primesc primul lor pachet pentru intretinerea dintilor si instructiuni despre cum sa se spele pe dinti acasa.

Sfaturi pentru parinti

0-12 luni

Ingrijirea orala a copilului trebuie sa inceapa inainte de aparitia primului dinte prin curatarea gingiilor, a limbii si a obrajilor, dupa fiecare masa si in special inaintea somnului. Periaza fiecare dintilor de cel putin doua ori folosind o periuta dentara moale si pasta de dinti fara fluor. Limiteaza cantitatea de suc de fructe pe care o consuma copilul.

1-3 ani

Prima aniversare inseamna si prima vizita la medicul pediatru. Alege sigilarile dentare si fluorizarile pentru a preveni aparitia cariilor. Programeaza un control periodic la medicul stomatolog pediatru, la fiecare 6 luni.

4-7 luni

Supravegheaza permenant tehnica de periaj a copilului pana spre varsta de 6 ani. Alege intotdeauna alimentele sanatoase pentru dieta copilului. Asociatia Americana de Stomatologie Pediatrica (AAPD) recomanda ca primul control la specialistul ortodont sa aiba loc nu mai tarziu de varsta de 7 ani.

8-14 ani

Asigura-te ca adolescentul foloseste atat periuta, cat si ata dentara/ aparat de curatare interdentar si apa de gura. Programeaza la fiecare 6 luni sedinta periodica de detartraj si igienizare dentara.