13 factori care provoacă pierderea dinților – metode de prevenție și tratament

În timp ce căderea dinților de lapte este un fenomen absolut normal în copilărie, pierderea dinților la vârsta adultă reprezintă o problemă dentară cu un impact major asupra încrederii în sine. Un adult cu unul sau mai mulți dinți lipsă se simte, de cele mai multe ori, inconfortabil în diferite contexte sociale, are probleme de masticație și de pronunție și evită să zâmbească așa cum obișnuia s-o facă altădată.
Din fericire, însă, putem preveni pierderea dinților printr-o igienă orală corespunzătoare. Află, din rândurile următoare, care sunt principalii factori care provoacă pierderea dinților și care sunt cele mai bune metode de prevenție a acestei probleme dentare.
Factori care provoacă pierderea dinților
Parodontoza
Parodontoza este o afecțiune cronică și infecțioasă care, netratată la timp, distruge gingia și osul care o susține. Deși principala cauză a parodontozei este reprezentată de placa bacteriană, trebuie să amintim și alți factori care favorizează apariția acestei probleme dentare: agenții patogeni, predispoziția genetică, sistemul imunitar slăbit, igiena orală deficitară, fumatul și chiar stresul.
Unul dintre primele semne care, netratat, duce la apariția parodontozei constă în inflamarea gingiilor. Această afecțiune poartă denumirea de gingivită.
Cariile netratate la timp
În general, cariile sunt o problemă ușor de rezolvat, însă netratate la timp, ele pot determina căderea dinților, deoarece se extind, ajung la pulpa dentară, producând astfel dureri și infecție. În această situație, medicul este nevoit să extragă dintele.
Bruxismul
Bruxismul, cunoscut sub denumirea populară de „scrâșnit din dinți”, este o afecțiune frecvent întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Aceștia scrâșnesc din dinți în mod repetat (conștient sau inconștient), mișcările fiind bruște și puternice. În timp, bruxismul poate duce la fisurarea dinților și la afectarea structurilor de susținere. Astfel, dinții devin mobili și, în cele din urmă, cad.
De cele mai multe ori, medicii stomatologi recomandă pacienților care suferă de bruxism gutiere dentare personalizate. Acestea au rolul de a împiedica frecarea și atingerea dinților, dar și de a relaxa mușcătura.
Malocluzia
Malocluzia (sau nealinierea corectă a dinților) face imposibilă curățarea corespunzătoare a dinților. Astfel, se formează depuneri de tartru, care favorizează apariția parodontozei și, implicit, pierderea dinților.
Tocmai de aceea, medicii dentiști recomandă aparatele dentare pentru corectarea dinților strâmbi sau înghesuiți.
Extracțiile dentare incorect efectuate
O procedură chirurgicală dentară incorect realizată poate duce la pierderea dinților vecini. De aceea, este foarte important să apelezi întotdeauna la serviciile unei clinici stomatologice cu medici profesioniști, cu o vastă experiență în domeniu și extrem de atenți la nevoile tale.
Abcesele
Abcesul dentar este o acumulare de puroi care poate apărea în diferite părți ale dintelui infectat, în general din cauza bacteriilor care pătrund în dinți sau în gingii. Netratată, infecția poate duce la căderea dinților și, în cazuri rare, chiar la complicații ce pun în pericol viața pacientului.
Traumatismele maxilo-faciale
Deși căderea dinților nu apare întotdeauna în timpul accidentelor, structurile de susținere pot avea serios de suferit. Cu alte cuvinte, lovitura poate duce la fracturarea rădăcinii și, în timp, la pierderea dinților.
Neînlocuirea unui dinte lipsă
Căderea unui singur dinte și neînlocuirea acestuia în timp util au un impact negativ asupra dinților vecini și/sau opuși. Din cauza spațiului rămas liber, aceștia încep să își schimbe poziția, ceea ce duce la probleme gingivale. În final, are loc căderea dinților.
Alți factori care favorizează pierderea dinților sunt:
- anumite afecțiuni cu impact negativ asupra sistemului imunitar: diabetul, bolile cardiovasculare;
- stilul de viață dezechilibrat, reprezentat de consumul de alcool, consumul excesiv de alimente bogate în zahăr, fumat și chiar stres;
- unele medicamente – cele în al căror prospect sunt menționate, în rândul posibilelor efecte adverse, anumite afecțiuni dentare. Consultă-te cu medicul sau cu farmacistul înainte de administrarea acestora;
- igiena orală deficitară – periajul incorect sau rar efectuat favorizează, în timp, cariile, depunerile de tartru și, în cele din urmă, gingivita și parodontoza;
- vizitele neregulate la medicul stomatolog – vizitele regulate la stomatolog, o dată la 6 luni, nu sunt întâmplător recomandate: acestea contribuie la prevenirea sau tratarea la timp a diferitelor afecțiuni dentare care au drept consecință pierderea dinților.
Metode de prevenție a căderii dinților
- Efectuează periajul dentar de două ori pe zi și folosește o pastă de dinți care conține fluor.
- Folosește ață dentară minimum o dată pe zi.
- Efectuează periajul profesional o dată la șase luni.
- Evită fumatul.
- Evită consumul regulat de alimente care au un conținut mare de zahăr.
- În funcție de problema cu care te confrunți și care poate duce, în timp, la pierderea dinților, apelează la tratamentul recomandat pentru aceasta: de exemplu, aparat dentar în cazul malocluziei sau gutieră personalizată în cazul bruxismului.
Pentru mai multe informații despre cum poți să-ți menții sănătatea dinților, te invităm să parcurgi Ghidul complet pentru o sănătate orală excelentă.
Tratament pentru pierderea dinților
- Implantul dentar este cea mai eficientă soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, deoarece se simte precum dintele natural și rezistă pe termen lung. Implantul dentar este o rădăcină artificială, realizată din titan pur, care se introduce în osul mandibulei sau în maxilar și care se integrează complet în structura osoasă. Cu toate acestea, implantul dentar nu este recomandat tuturor: de exemplu, pacienții cu diabet trebuie să apeleze la o altă metodă de tratament.
- Proteza dentară este alcătuită din dinți artificiali care înlocuiesc dinții lipsă ai pacientului. Aceasta poate fi parțială sau totală (când înlocuiește toți dinții unei arcade). Proteza dentară este foarte confortabilă, deoarece este personalizată pentru nevoile fiecărui pacient.
În cazul dinților distruși mai bine de 50% sau al celor decolorați, se recomandă tratamentul bazat pe coroane dentare. Acestea se fixează ca niște capace pe dinții deteriorați.
Pentru că întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi o problemă stomatologică, ai grijă de sănătatea dinților tăi. Formează-ți o igienă orală corespunzătoare, mergi regulat la medicul stomatolog, mănâncă sănătos, evită fumatul, iar dantura ta te va răsplăti. Și, bineînțeles, tu vei avea curajul să zâmbești în fiecare zi.